Da hun grunnla Sykehusklovnene var hun den eneste klovnen. Snart 17 år senere jobber det nærmere 40 stykker med røde neser i organisasjonen som besøker sykehus landet over.

– Er det ikke fantastisk, sier Karoliussen, til Fosna-Folket.

Den engasjerte damen flyttet til Stokkøya i 2011. Når Fosna-Folket ringer henne, er hun i arbeid ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Frilansprisen er i år en del av Heddadagene og prisutdelingen skjer mandag 11. juni på Cafeteatret i Oslo.

Tilfeldighetene

Prisutdelingen er i dag et samarbeid mellom Norsk Skuespillerforbund, Nordic Black Theatre og Norsk Skuespillersenter.

De nominerte er frilansskuespillere som har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge. Det skal ha skjedd i løpet av det siste året og/eller de skal i sin foreløpige karriere har jobbet målbevisst og variert og vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper.

Langvarig innsats

Karoliussen forteller at det ikke var så lett å få innpass på sykehusene den første tida hun holdt på. Sykehusklovnen forteller at hun begynte på Ullevål sykehus, og seinere fortsatte hun på Rikshospitalet.

– Tove er nominert fordi hun har gjort en enorm innsats gjennom lang, lang tid. Hennes vilje og pågangsmot har gjort sykehushverdagen lettere for svært mange barn. I tillegg har hun gjennom Sykehusklovnene utvidet arbeidsfeltet til skuespillere og bidratt til å gi mange frilansere en veldig givende jobb, sier Linn Meyer Kongshavn. Hun er daglig- og kunstnerisk leder ved Norsk Skuespillersenter og sitter i juryen for Frilansprisen.

Nyskaper

Ifølge Kongshavn har de som har foreslått Tove beskrevet henne som en primus motor av det helt ekstraordinære slaget. Hun har trodd på og kjempet for at kultur og pusterom i sykehushverdagen har en effekt og er viktig, og har jobbet steinhardt for at klovner skal få bli fast inventar på sykehus her til lands.

– Jeg har foreldre som jobbet i helsevesenet. Da jeg begynte som sykehusklovn ville jeg kombinere skuespillerkunsten med forpleierinstinktet, sier Karoliussen.

Juryen har også lagt vekt på hennes evne til å tenke nytt, utfordre og videreutvikle norsk scenekunst.

Karoliussen har sin bakgrunn og utdannelse fra seks år som student og skuespiller for Stella Polaris og Academy of Circus skills and Physical Theatre i Bristol. Hun var med i oppstarten på ny-sirkusbølgen og har brukt sirkus og klovn som kommunikasjonsmiddel i både asylmottak og flyktningeleirer.