De siste par ukene har såkalte «killer»-klovner, altså personer som kler seg ut som klovner med det formål å skremme folk, fått stor oppmerksomhet.

Fenomenet, som først oppstod i USA, har også spredt seg til Fosen. Sondre (10) kunne tidligere denne uka fortelle at han og en kompis ble skremt av person i skummel klovnemaske på Karlestranda i Bjugn.

Tatt ut

I disse dager har både Nille og Yes Vi Leker ved Librasenteret på Brekstad en rekke skumle kostymer og effekter i butikk i anledning Halloween i slutten av oktober. Men klovnemasker er ikke å oppdrive i sortimentet deres.

- Nei, det har vi ikke. Vi fikk en leveranse med ulike typer masker, deriblant skumle klovnemasker. Men vi rakk så vidt å pakke ut maskene før de kom e-post fra Nille sentralt om at de ikke skulle ut i butikk, forteller daglig leder ved Nille, Caroline Winther.

Hoggtenner

Årsaken til at maskene er tatt ut av samtlige Nille-butikker over hele landet, er ifølge Winther all den negative oppmerksomheten knyttet til bruken av slike masker den siste tiden.

Ifølge Winther var det masker av typen som man trer over ansiktet som de fikk levert til Brekstad.

- De var ganske så fæle, med hoggtenner, forteller Winther.

Winther synes det er klokt av kjeden å ta ut klovnemaskene fra sitt sortiment.

- Dårlig følelse

- Jeg fikk en dårlig følelse da jeg så maskene. Jeg synes heller ikke dette fenomenet er noe artig, og jeg hadde selv blitt kjemperedd hvis noen hadde skremt meg. Klovner forbindes jo vanligvis med noe artig, sier hun.

Winther har selv ikke merket noe pågang etter maskene, og ingen har så langt vært innom og spurt om de fører klovneeffekter.

Det er også tilfellet ved Yes Vi Leker som holder til i samme senter. De har heller ikke klovnemasker i sitt vareutvalg, og har ingen planer om å ta det inn i butikk.

- Helt spinnvilt

- Vi selger ikke den typen masker, og har ikke merket noe økt interesse for det, sier Unni Schanche ved Yes Vi Leker.

Ifølge Schanche har butikken tidligere ført det hun kaller «artige» klovnemasker, men ikke nå lenger.

- Vi er en lekebutikk, og samtidig bokhandel, og da skal vi ikke selge noe som skremmer folk, sier hun.

Selv har hun lite til overs for fenomenet som nå sprer seg til stadig flere deler av landet.

- Jeg synes det er helt spinnvilt. Man skal ikke skremme folk og barn på den måten. Jeg hadde blitt redd selv, sier hun.

foto
Unni Schanche ved Yes Vi Leker. Foto: Ina Marie Haugen