Forskningssenteret CICERO og NVE inviterte nylig Åfjord kommune til å delta til sin nye møteplass for å diskutere sosial aksept av vindkraft i Norge. Det er spesielt Fosen forskningsprosjektet har kastet sine øyne på. Dette første møtet med partnerne fant sted i Oslo.

– Vindkraft er kontroversielt, sier Johansen.

25 millioner

Det er Freie Universität i Berlin som står for regien i prosjektet. CICERO og NVE er de norske partnerne. CICERO har prosjektlederansvar, og NVE bistår med sin erfaringskompetanse og som fakta-leverandør.

– Vi som kommune har ikke noe annet ansvar enn å være med på møtene. EU har satt av 2,6 millioner kroner til prosjektet, så det er tydelig at de legger en del i det, sier Johansen.

EU-finansierte Horizon 2020 forskningsprosjekt, WinWind, ser på faktorer som kan forklare hva som påvirker den sosiale aksepten av vindkraft.

Prosjektet er et samarbeid mellom forskere, energimyndigheter, energi-aktører og konsulenter. WinWind vil sammenlikner utbygging av vindkraft i seks land: Norge, Tyskland, Italia, Spania, Polen og Latvia.

Involvering

De norske samarbeidspartnerne ønsker å tilrettelegge for bred deltakelse og involvering i prosjektet.

– Både markedsaktører og interessegrupper er forespurt, sier Johansen.

Forskningsprosjektet vil se spesielt på hva som har vært drivere og barrierer for sosial aksept for vindkraft på Fosen. Kort for fortalt ønsker de å finne ut hva som gjør vindkraftutbygginga spiselig for folk flest, eventuelt hva som skaper motstand mot utbygging.

Prosjektperioden går fra november 2017 til mars 2020. Møteplassen vil bli arrangert fire ganger i denne perioden.

Løsningsorientert

EU-kommisjonen ønsker å bygge ut mer vindkraft. De ser at det er både positive og negative effekter knyttet til dette målet, og vil gjerne få belyst disse. Prosjektet skal være løsningsorientert, og de vil forsøke å få fram forhold som kan redusere ulempene og øke fordelene med vindkraft. Dermed øker de den sosiale aksepten.

I møtene diskuteres dette. Kommunen får delta i nettverket og dialogen, og de får dessuten tilgang til forskningsresultater fra H2020-prosjektet.

–  De de sier er at de ønsker å engasjere oss som er dirkete involvert i vindkraftprosjekter og sitter med erfaringer, sier Johansen.