I disse dager er Europas største vindkraftprosjekt i ferd med å rulles ut på Fosen. Vindkraft er blant tilhengerne sett på som en av de satsingsområdene som for alvor skal bringe Norge inn i det grønne skiftet.

På kartet

Tanken om å bruke vindkraft ble for alvor lansert under valgkampen av Åfjord Arbeiderparti i fjor høst. Gudfar for ideen var daværende leder i Åfjord Utvikling, David Mouritzen. Med et av Europas største vindkraftprosjekter i sin midte, vil Fosen støte på den samme utfordring som andre prosjekter der en i stor skala produserer fornybar energi i form av elektrisitet. I motsetning til vannkraft, der energien kan lagres i store vannreservoarer og tas i bruk når behovet er størst, kan ikke vindkraft og solenergi uten videre lagres. En løsning kan være å bruke kraften til å produsere hydrogen.

Transportabel

Elektrisitet kan lagres på batterier. Imidlertid er batteriene tunge og plasskrevende, og det tar tid å lade dem. I privatbilen har de i løpet av de siste åra fått gjennomslag, men til bruk i skip, tog og langtransportkjøretøy har de ikke blitt tatt i bruk i stor skala ennå.

–Under workshopen skal vi kartlegge næringsmulighetene til hydrogenet. Vårt første mål er å få til en forsøksstasjon for produksjon av hydrogen på Fosen. Vi vil sette Fosen på kartet i forhold til det grønne skiftet, forklarer daglige leder i Åfjord Utvikling, Rolf Øia.

I startgropa

Når Fosen allerede er blitt et av de store satsningsområdene for produksjon av grønn energi i form av vindkraft, er det ifølge Øia naturlig å se på hvilke synergier en kan hente ut av dette. Fosningene kan nøye seg med å levere tjenester under bygginga av vindkraftparkene, eller en kan sikte høgere.

–Vi er bare i startgropa når det gjelder overgangen fra fossil til grønn energi. Hydrogen vil bli et viktig tilskudd. Det vil bli kjempeviktig når en skal se på nullutslippsalternativer, sier Øia.