Høyesteretts ankeutvalg gav dem medhold i klagen over namsmannens beslutning om at Fosen Vind kan bygge vindmøller før erstatninga for ekspropriasjonen er fastsatt. I seg selv er det en juridisk spissfindighet. – Men det er en delseier vi er veldig godt fornøyd med, sier prosessfullmektig for reinbeitedistriktet Geir Johan Haugen.

De som har fanget opp nyheten og oppfattet den som en stor seier for samene, har nok vært litt for raske. Fosen Vind og Sør-Fosen reinbeitedistrikt møttes til hovedforhandling i Inn-Trøndelag tingrett i juni. Den saken blir avgjort ved dom i august, og det er forventet at dommen der blir anket til lagmannsretten og videre til høyesterett uansett resultat. Det er altså lenge ennå til man får noen endelig avgjørelse i den sentrale konflikten om vindkraftutbygginga på Fosen, mellom Fosen Vind på den ene siden og driftsgruppe sør i Fosen reinbeitedistrikt på den andre.

En forutsetning

Det det gjaldt i høyesteretts ankeutvalg, var et prosessuelt spørsmål av mer midlertidig karakter. Enkelt forklart, handler det om hvorvidt det allerede påbegynte anleggsarbeidet på Storheia skal kunne fortsette, før størrelsen på samenes erstatning for ekspropriasjonen er fastsatt.

Høyesterett har ikke sagt at anleggsarbeidet må stanses. Men de har sagt at spørsmålet om innsigelser mot utbygginga må behandles på nytt, da det har skjedd saksbehandlingsfeil. Det betyr at Fosen tingrett og Frostating lagmannsretts avgjørelser i denne saken oppheves, og at saken dermed går tilbake til tingretten, med mulighet for å anke videre til lagmannsretten.

– Med andre ord var denne avgjørelsen en absolutt forutsetning for å kunne få stanset anleggsarbeidet på Storheia, sier advokat Haugen. – Hadde vi tapt, hadde vi ikke hatt noen sjanse for det før eventuelt etter at hele vindkraftsaken som sådan er avsluttet. Nå har vi en mulighet for å vinne frem med kravet om stans i anleggsarbeidet.

For øyeblikket er det rettsferie, så Haugen tror ikke noe mer kommer til å skje før i midten av august, men han håper at behandlingen i Fosen tingrett da kan skje fortest mulig.

– Ingen praktisk betydning

Prosessfullmektig for Fosen Vind, advokat Johan Fredrik Remmen, har ingen kommentar til motpartens kommentar etter avgjørelsen fra høyesterett. – Men denne avgjørelsen har ingen praktisk betydning for det anleggsarbeidet som pågår, sier han.

Han vil også være forsiktig med å si noe om hva som kan skje videre om tingretten skulle komme til å fatte en avgjørelse i samenes favør. – Det vil jo i så fall komme an på innholdet i kjennelsen. Her snakker vi om finjuss som jeg ikke tror vi skal begi oss inn på.

Fosen Vind skriver i en e-post til Fosna-Folket at de opplever kjennelsen fra ankeutvalget som uventet, men udramatisk. –Kjennelsen fra ankeutvalget gjelder saksbehandlingen. Fosen Vind forholder seg til at myndighetene har gitt en endelig konsesjon etter en lang og grundig konsesjonsprosess hvor alle berørte parter er hørt, og hvor forholdet til reindriften har vært spesielt vektlagt i behandlingen, skriver kommunikasjonssjef Torbjørn Steen.

– Kjennelsen gir ikke grunnlag for stans i anleggsarbeidene, fortsetter han. – Ankeutvalget har kun henvist saken til behandling i tingretten. I praksis betyr det at det fremdeles er namsmannens beslutning som gjelder, men at tingretten må avgjøre om sørgruppen i reinbeitedistriktet fortsatt har rettslig interesse i å få overprøvd namsmannens avgjørelse.

- Internasjonalt format

Om denne konkrete rettsrunden mest var av formell karakter, understreker Geir Johan Haugen hvor viktig vindkraftsaken på Fosen som helhet er.

– Så vidt jeg vet, er det den største folkerettssaken i verden for øyeblikket. Det fins nok mange lignende problemstillinger rundt om i verden, men urfolk har de fleste steder ikke økonomiske forutsetninger for å forfølge slike saker, som går på bevaringen av deres kulturgrunnlag. Det har de heldigvis i Norge. Selv om sterke samfunnsøkonomiske hensyn gjør seg gjeldende, skal beskyttelsen av urfolk slå igjennom.