Åfjord kommune har ytt 500 000 kroner i tilskudd for fiberutbygging for strekninga Åfjord sentrum - til Garabrekka.

– Det er utbygginga av vindkraft på Storheia som er den indirekte årsaken til at vi kan sette i gang med dette, sier åfjordsrådmannen.

Rissa Kraftlag

Kommunen har skrevet en kontrakt med Rissa Kraftlag. Avtalen gjelder tilskudd til utbygging av bredbånd og etablering av avtappingspunkter. Dermed klargjøres flere grender i Åfjord for utbygging av fibernett.

Rådmanne opplyser at deeEtter forespørsler om fiber fra ovennevnte områder, bevilget midler til å støtte en utbygging. Informasjon om tilskudd har blitt informert til flere utbyggere. Rissa Kraftlag SA ble valgt som utbygger.

- De har presenterte den løsninga som ble den mest økonomisk fordelaktige for kommunen og kundene, sier Johansen.

Videre planer

Han legger til at den også gir mest framtidsrettet kapasitet og skalerbarhet.

I neste omgang sier han de håper å få fiber til Sørdalen.

- Det bygges ei stor mast på fjellet. Hvis en kunne få et luftsignal fra masta til Sørdalen, kan det kanskje la seg gjøre. Vi leiter etter muligheter, sier rådmannen.

De områder som får fibernett på grunn av denne utbygginga er Arnvika, Møri, Mørriaunet og  Garabrekka. Her tilbyr Rissa Kraftlag fiber til næringskunder i forbindelse med vindkraftutbygging.

Tilrettelegging

Det legges også til rette for framtidig fiberutbygging i flere områder. Melan, Rotneset, Breivika og Kroken. Områdene bygges ut med høyhastighets fiberbasert internett. Både for private og næringskunder skal tilgodeses. Rissa Kraftlag SA for å forestå utbygging av infrastruktur vil eie infrastrukturen etter utbygginga. Drift, vedlikehold og eventuelt

videre utbygging vil skje etter ordinære rutiner. Salg eller annen overdragelse av infrastruktur og/eller kundeportefølje ut av Rissa Kraftlag SA skal godkjennes av oppdragsgiver. Ved en eventuell overdragelse må et veto mot dette være saklig begrunnet.

Bygdefiber

Rissa Kraftlag SA anser sin utbygging ferdig seks måneder etter at TrønderEnergi Nett har ferdigstilt si utbygging av nytt strømnett i området. Områdene tilrettelegges for bygdefiber. Her er det hvert enkelt omrâde sitt ansvar å få gravd og lagt fiberrør. Dette påvirker når kundene blir oppkoblet. Ved ferdigstilling skal utbygging være ferdig etter de spesifikasjoner gitt i løsningsbeskrivelsen, og kunder skal tilbys tjenester i nettet.

Det er avholdt informasjonsmøte og påstartet innsalg mot kunder i områdene. l utbyggingsperioden skal det gjennomføres et godt planlagt informasjonsarbeid mot husstander og næringsliv i de aktuelle områdene. Åfjord kommune vil bidra med å markedsføre løsninga. Kommunen har også forpliktet seg til å være behjelpelig med eventuelle byggesøknader og gravetillatelser.