I politiske fora i Åfjord kommune har begrepet «sunn gjeld» festet seg som en del av den politiske sjargongen. Det er en benevnelse som spesielt varaordfører Jon Husdal fra Senterpartiet har trykt til sitt hjerte. Det var imidlertid rådmann Per Ola. Johansen som først lanserte begrepet. Det beskriver i alle fall en situasjon der gjeld er knyttet til investeringer i infrastruktur.

Stokksund

Kommunens lovpålagte oppgaver er i hovedsak knyttet til helse og oppvekst. Rådmannen viser til at Åfjord kommune i løpet av de seinere åra har lagt mye inn i lokal infrastruktur. Brua til Linesøya er et eksempel. Der la kommunen inn en egenandel. Stokksund skole er nybygd og likeledes barnehagen.  Fiberkabel Stokkøya – Innlandet og fiber Sundet – Harbak er realisert ved hjelp av kommunale andeler. Boliger i Sossvika er bygd, avløpsanlegg Refsnes og inntaksdammen på Bjerkan er kommunale prosjekter.

– Vi spyttet også inn ti millioner i den nye fylkesveg 723 og har fått forholdsvis mye igjen for det, sier rådmannen.

Sentrumssatsning

Skolen i sentrum, Åset skole, framstår som ny, gammelskolen er integrert i den nye bygningsmassen. Det er en parkeringskjeller under Parken kjøpesenter. Dette ble og realisert ved at kommune var med å ta grep. Torget, kjøpet av Åfjordskroa, biovarmeanlegget og 132 kV linje under elvene er andre eksempler i sentrum. Kunstgrasbanen, næringsarealene på Vassneset, leiligheter i Nessabrekka og Prestlia, passivhusene og de nye omsorgsboligene viser andre områder der kommunen har engasjert seg.

Utløsning

Rådmannen har også flere eksempler på at kommunen har lagt til rette for framtidig eller eksisterende næringsvirksomhet. I noen tilfeller har kommunen skutt inn egenandeler. Utfyllinga på Monstad har gått to trinn har gitt et betydelig næringsareal og ei dypvannskai. Her er det også kommet ei ny hovedvannledning. På Frøneset planlegges en ny gang- og sykkelvei, ei gangbru, ny avløpsledning og asfaltert veg. I statsbudsjettet for 2018 er det foreslått at Åfjord skal få 4,7 millioner kroner til bygging av gang- og sykkelveg.

– Det er av en nasjonal pott på 76,4 millioner. Meldal kommune er den kommunen i Trøndelag som får nest mest penger etter Åfjord. De får 2,6 millioner kroner, forklarer Johansen.

I retning Strand - Eid, Stjern – Forfot og Kroken – Mørreaunet strekkes fiber ved hjelp av kommunale midler.

Gjelda

Rådmannen har satt opp en oversikt over gjeldsutviklinga til kommunen sia 2009 framskrevet til 2020. I 2009 var den på 254 millioner kroner. I 2016 422 millioner kroner. Tallet for 2020 vil være 567 millioner kroner i gjeld.

Oversikten viser også utviklingen i pensjonsutgifter i perioden 2009 til 2016. Her har pensjonsutgifta økt fra 247 millioner kroner til 432 millioner kroner.

– Det kan se ut som om vi står overfor en pensjonsbombe, men det er ikke så enkelt, sier Johansen.

Som alle andre kommuner er Åfjord knyttet til et pensjonsfond. De bruker KLP, og Johansen kjenner ikke til om det er noen kommuner som bruker noen andre for tida.

– Hvor mye som investeres i kommunen blir det til sjuende og sist politikerne som skal avgjøre. Ennå ser vi ut til å holde oss under et nivå der vi klarer å betjene gjelda vår uten at det går ut over lovpålagte oppgaver, sier Johansen.