Da kommunestyret debatterte finansiering av «Grønt Kompetansesenter», ble det fra flere hold framført betenkeligheter med at kommunen skal satse rundt 40 millioner kroner.

– Er det i tråd med loven om offentlige anskaffelser, ville Fremskrittspartiets Halvor Bueng, vite.

Til dette kunne rådmannen vise til tal tallene som går fram av saksframlegget. Loven setter ei grense på 44 millioner kroner.

Hastverk

Rådmannen redegjorde videre for bakgrunnen for at de vil ha prosjektet på plass. Tidligere er det flere parter som ønsker å å samlokalisere sin virksomhet i det planlagte bygget på Monstad. Blant leietakerne vil en finne Fosen Vind DA og TrønderEnergi Nett AS. Ordfører Vibeke Stjern har arbeidet med å få til et forsknings- utviklingsprosjekt i regi av NTNU med temaet fornybar energi.

De vil trenge et sted å holde til.

– Vi har en leieavtale som sier at vi skal flytte inn i november 2018, sier Johansen.

Hva hvis

Noen av politikerne lurte på hva som vil skje om kommunestyret ikke skulle gi sin tilslutning. Svaret på det er at en da vil måtte ha fortsatt med den opprinnelige planen. Imidlertid ville prosjektet blitt dyrere, blant annet fordi kommunen har gunstig finansiering.

– Vi sparer 500 tusen hvert år. Dette er penger som like godt kan settes inn i prosjektet som å betale det i renter til en finansinstitusjon, sier Johansen.

Høyres Håkan Berdahl sa et det også tidligere i Åfjords historie har skjedd at kommunen har investert i bygg for å leie ut.  Han mener kommunen på et seinere tidspunkt kan velge å selge seg ut, om det er ønskelig.

– Her er det et AS som byttes ut med et kommunalt foretak, sier Berdahl.

Skepsis

Senterpartiets Tone Bårdli sa hun ble overraket da hun leste saksframlegget.

– Dette er vanskelig. Bordet fanger. Kommunen har høg gjeld, sier Bårdli.

Videre sa hun at hun er redd for at dette på sikt kan gå ut over lovpålagte oppgaver.

Hun refererte til ordføreren som tidligere har sagt at hun ønsker å jobbe med noe som gir befolkningsvekst.

– Kommunen bør være planlegger og tilrettelegger, sier Bårdli.

Hun sier hun ser for seg at en med en aktiv kommune får et privat næringsliv som begynner å lene seg tilbake og vente på at det offentlige skal ta ansvar.

Evig enig

Ordfører Vibeke Stjern tok sjøl ordet etter Bårdlis innlegg.

– Jeg er evig enig med deg. Det er et "sjukdomstegn" at vi er største arbeidsgiver. Men det må mer til for at jeg skal slutte å gå inn for et kommunalt engasjement, sier arbeiderpartipolitikeren.

Hun mener det alltid er en avveining av om det vil gå ut over andre kommunale oppgaver. I dette tilfellet vil bygget uansett bli byd, og det skal flyttes inn i det i november. Johansen sier det også handler om å sikre verdier for kommunen. Om 25 er bygget nedbetalt.

– Da er det kommunens eiendom, eller vi kan velge å selge det, sier Johansen.

Lønnsomhet

Senterpartiets Geir Berdahl lurer på om kompetansesenteret vil måtte lønne en styreleder og daglig leder. Rådmannen sier at han ikke ser for seg det.

Både Venstres Gunnar Petterson, Kristelig Folkepartis Brit Helen Hoås og Jon Husdal gav uttrykk for at i utgangspunktet deler en del av bekymringene til de andre politikerne. Petterson sier han liker miljøperspektivet.

– Jeg stoler på at rådmannen og hans mannskap har regnet godt på dette, sier Petterson.