Kommunestyret har hatt flere runder med orientering om prosjektet. I korthet handler det om at Fosen Vind DA med Statkraft i førersetet, ønsker ås etablere et administrasjons- og verkstedbygg på industriområdet på Monstad. Totalkostnaden vil komme på om lag 40 millioner kroner for det ferdige anlegget. Tomteverdien som Åfjord kommune har opparbeidet tidligere vil komme oppå denne verdien.

Sjøleier

Rådmannen vurderer etableringa av et kompetansesenter som viktig for å sikre nye arbeidsplasser til kommunen i kjølvatnet av vidkraftsatsninga.

– Hvis det i tillegg kan bli et fremtidig senter for forsknings- og utviklingsaktivitet knyttet til grønn energiproduksjon i regionen, er dette svært positivt.

Den opprinnelige tanken var at de private aktørene også skulle være med på eiersida i driften av selskapet. Imidlertid mener rådmannen dette er underordnet formålet med prosjektet.

– I lys av dette bør prosjektet tas videre som et kommunalt foretak, heleid av Åfjord kommune. Vi finansierer billigere. Kommunen har lagt ned mye penger i tomta og bør sikre verdiene for felleskapet. Det vi sparer på at kommunen eier, bidrar til at prosjektet blir mer robust. Det vil generere mer midler til utvikle området og prosjektet i framtida. Med langsiktige leieavtaler med solide aktører som Statkraft og TrønderEnergi er det ikke knyttet særlig risiko til denne investeringa for kommunen, sier rådmannen.

Vindkrafta

Som så mye annet er bygginga på Monstad knyttet til vindkraftutbygginga i Åfjord, Roan og Bjugn kommuner. Etter initiativ fra blant annet ordføreren i Åfjord, ønsker Åfjord kommune Fosen Vind DA og TrønderEnergi Nett AS å samlokalisere seg i et "Grønt kompetansesenter".

Formålet er å skape et driftsmiljø som også̊ kan tiltrekke seg øvrige aktører som arbeider innenfor feltet fornybar energi.

– Noe av tanken er blant annet at vil det være svært interessant dersom en kunne fått etablert forsknings- og utviklingsvirksomhet (FoU) knyttet til disse miljøene, forklarer Johansen.

Universitetet

Ordføreren har vært i kontakt med ledelsen i NTNU. Disse har gitt positive tilbakemeldinger på ideen om å kunne etablere et slikt kompetansemiljø innenfor grønn energi. Sør-Trøndelag fylkeskommune har også vist interesse. En håper og det kan gi Åfjord videregående skole et nytt fagmiljø å dra veksler på.

Åfjord kommune har samarbeidet med flere kompetente fagfolk innen bygg og eiendom. Dette er Koteng Holding AS, Stjern Eiendom AS og Åfjord Utvikling AS.

– Drivkrafta deres er like mye engasjementet for lokalsamfunnet som at de har noe å tjene på dette samarbeidet, sier Johansen.

Kommunestyret behandlet i sak KST-56/2017 etableringen av at et eiendomsselskap «Grønt kompetansesenter AS» som formaliserte dette samarbeidet.

Aksjeselskap

Grønt Kompetansesenter AS ble stiftet 19. juli 2017 med Åfjord kommune, Koteng Holding AS og Stjern Eiendom AS som eiere. Aksjonærene gikk inn med 300 000 kroner hver i aksjekapital.

Nå er det inngått leieavtaler med Fosen Vind DA og TrønderEnergi Nett AS. Totalentreprisekontrakt for servicebygg og garasjeanlegg er på det nærmeste ferdig forhandlet. Pelearbeidene til bygget i ferd med å bli ferdigstilt.

– Prosjektet er mer eller mindre i rute. Vi har lite tid å miste om bygget skal stå klart til innflytting i november 2018, understreker rådmannen.