- Det blir mindreforbruk i 2017, sier Roan-rådmann Roy Bjarne Hemmingsen som ikke vil bruke ordet overskudd om et kommunalt regnskap.

Godt år

Roan kommune har flere tøffe år bak seg med sviende underskudd. Kommunen havnet også på Robek-lista. Nå er skuta snudd.

- I 2017 betalte vi ned underskuddene vi hadde i 2013 og 2014. Vi er også ute av Robek-lista nå, påpeker han.

Roan har gjort flere grep for å bedre økonomien. Rådmannen peker på eiendomsskatt og omstilling i kommunen som de to viktigste.

- Vi innførte eiendomsskatt i tre år. Det har vært viktig, men før jul i fjor kunne vi avskaffe skatten på boliger og fritidsboliger, sier Hemmingsen.

Roan har også lagt ned skolen på Bessaker som et ledd i omstillingen. Nå står inntekter fra Roan vindpark for tur. Fra 2020 blir Roan slått sammen med Åfjord. Den nye kraftkommunen vil da motta inntekter fra fire vindparker.

Forventer balanse

Sammenslåingspartner Åfjord forventer per nå å gå i balanse i 2017. Rådmann Per Johansen satt i formannskapsmøte da Fosna-Folket tok kontakt.

«Vi har ikke ferdigstilt regnskapet 100 %, men jeg hadde en utsjekk i går kveld, og ut ifra dette så forventer vi balanse også for 2017», opplyser han til lokalavisa.

foto
Rådmann Per Johansen i Åfjord. Foto: Snorre Berg

Usikker på pensjon

Helt nord på Fosen forventer Osen-rådmann Roar Leirset et lite overskudd på fjorårets regnskap.

- Jeg har spådd det, men vi vet ikke helt ennå. Vi er fryktelig avhengige av sluttregninga på pensjonskostnaden. Det er den eneste posten jeg ikke har full oversikt over, sier han og understreker at drifta har gått som planlagt i Osen i fjor.

Snuoperasjon

Bjugn har vært gjennom en stor økonomisk snuoperasjon de siste årene. På det meste var det akkumulerte underskuddet på over 30 millioner kroner. Bjugn havnet på Robek-lista i 2014, men er nå på vei ut av Fylkesmannens register. Etter planen skulle Fosen-kommunen være ute av Robek høsten 2019, men nå ser det ut som om kommunen kan klare det ett år før tida. Også regnskapet for 2017 ser lovende ut.

- Vi har ikke noen konkrete tall ennå, men vi kommer ut på rettsida.

- Det er ingen mulighet for underskudd?

- Nei, svarer økonomisjef Geir Aune.

Han forklarer at inntektssiden har vært litt bedre enn antatt i 2017, mens kostnadene også har vært noe høyere enn ventet.

- Men inntektene er høyere enn kostnadene, oppsummerer Aune.

Neppe minus

Bjugn og Ørland blir en felles kommune 1. januar 2020. De to Fosen-kommunene vil per 31. desember 2018 ha en samlet gjeld på 1,5 milliarder kroner. Flere uttrykker nå bekymring over den høye gjelda. På regnskapet for 2017 forventer imidlertid Ørland-rådmann Snorre Glørstad ingen smell.

- Vi er ikke ferdige, så noe sluttresultat ønsker jeg ikke å si. Men ingenting tyder på at det blir minus, sier han.

Indre Fosen

Leksvik og Rissa ble til Indre Fosen kommune ved nyttår. 2017 var dermed siste år med separate budsjett. Økonomisjef Ørjan Dahl synes det er vanskelig å si hvordan Rissa-regnskapet ender.

- Ting kan endre seg. Jeg prøvde å gjøre et anslag på samme tid i fjor, men sluttresultatet endte ganske langt unna. Det ser imidlertid ut som vi har litt høye lønnskostnader i noen enheter, men det kan fortsatt være inntekter som slår inn, sier han.

foto
Økonomisjef Ørjan Dahl i Indre Fosen. Foto: Arkiv

Karsten Bergersen var økonomisjef i gamle Leksvik kommune. Nå er han kontroller i Indre Fosen. I likhet med kollega Dahl, synes han det er vanskelig å spå hvordan Leksviks siste regnskap ender.

- Jeg tør ikke si noe ennå, sier han.