Formannskapet i Bjugn har bedt rådmannen undersøke muligheten for å selge kommunens «energiaksjer». Et salg kan sikre tjenestetilbudet i kommunen, men samtidig få konsekvenser for lokale arbeidsplasser.

– Det skjærer meg i hjerterota. Det der syns jeg er helt forferdelig. Jeg tror ikke Bjugn kommune er klar over hvilken betydning FosenKraft har for samfunnet vårt, sier varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde (Sp), til Fosna-Folket.

– Kanskje er det ikke noen vei utenom salg, spør tidligere kommunepolitiker i Bjugn kommune, Tore Hellem.

«Arvesølvet»

Det er kommunens store investeringsbehov som gjør at formannskapet ønsker å utrede muligheten for å selge det som Odde beskriver som «arvesølvet».

– Se på alt det FosenKraft har bidratt til; i lokale lag og foreninger, med arbeidsplasser og lærlingeplasser. Og hva med elektrolinja på den videregående skolen, berger vi den linja, og hva skjer med resten av linjene på skolen? Et slikt salg kan få enorme ringvirkninger, sier Odde.

Bjugn kommune har i lang tid forsøkt å selge sine aksjer i TrønderEnergi, men det har vist seg vanskelig å finne kjøpere til porteføljen som, ifølge ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, har en verdi på 350 millioner kroner. Kommunen trenger frisk kapital for å spe på investeringsbudsjettet for skole, barnehage og helsetilbud.

– Vi har bare vedtatt at rådmannen skal få tall på bordet som gjør at vi kan ta en vurdering på om dette er en fornuftig ting, presiserer Undertun.

– Vi må begynne å tenke på det å ha et lokalt næringsliv med lokale eiere. Det er alfa og omega om vi skal ha videreutvikling i våre to kommuner. Vi må heller legge til rette for videre vekst. Jeg håper at når de får fakta på bordet at de forstår at dette ikke går an, at Bjugn kommune må få tak i kapitalen de trenger på andre måter, sier Odde.

FosenKraft AS består av Fosenkraft Energi AS, Fosenkraft Installasjon AS, Fosenkraft Eiendom AS og Fosen Nett AS. Foto: Erik Eikebrokk

«Trekanthandel»

Bjugn kommunes utfordring er at TrønderEnergi ser ut til å være eneste mulige kjøper av Bjugns eierandel i TrønderEnergi, og TrønderEnergi ønsker, ifølge Undertun, kun å gå med på et tilbakekjøp av egne aksjer om de også får Bjugn kommunes eierpost i FosenKraft, verdsatt til rundt 100 millioner kroner, med på kjøpet.

– Vi må tenke fornuft og ta vare på det vi har. Det er over 80 arbeidsplasser der, og ikke minst familier. Hva skjer med familiene om de mister jobben sin? Blir de boende i Bjugn? Nei, det gjør ikke det, for de må ha arbeid, sier Odde.

Odde mener det er avgjørende at Ørland, Bjugn og Indre Fosen kommuner, sammen med FosenKraft, gjør alt de kan for å holde på og styrke det lokale næringslivet. Det er de tre kommunene som i dag eier FosenKraft AS.

– Får TrønderEnergi først lillefingeren så tar de hele hånda. Lokalt næringsliv må få livets rett, og da må vi ha arbeidsplasser. Dette er arvesølvet vårt. Å selge det er som å pisse i buksa. Vi kan ikke gi fra oss det.

– Kanskje er det ingen vei utenom

Tidligere kommunepolitiker i Bjugn kommune, Tore Hellem, mener et eventuelt salg av FosenKraft må ses opp imot avkastningen og mulighetene salget kan gi.

– Med Bjugn kommune på halen av Robek, og at kommunen skal investere i dette uten kapitalen som et salg vil innebære, det skal jeg ikke påstå er umulig, men jeg tror det blir utfordrende. Vi skal ut av Robek, og vi skal kutte eiendomsskatten. Alle sammenhengene er vevd inn i hverandre, sier Hellem.

– Da er kanskje de investeringene betinget av utløsningen av et salg. Men om det er en strategisk lurt valg å kvitte seg med eierskap, det har jeg ikke filosofert noe rundt.

Undertun avviser ikke at kommunen kan komme til å velge andre finansieringsløsninger.

– Vi må ta en totalvurdering av situasjonen. Får vi en handel som er for dårlig, så kommer vi garantert ikke til å selge. Da er det bedre økonomi å finne andre løsninger. Det kan jo være lånefinansiering, noe som kan gjøres i samarbeid med private utbyggere.

FosenKraft AS eies i dag av Ørland, Bjugn og Indre Fosen (tidligere Rissa) kommuner. Foto: Erik Eikebrokk

Salg eller ikke salg?

Med over 600 millioner i gjeld, eiendomsskatt, og plass på Robek-lista, sliter Bjugn kommune med å finansiere det økende tjenestebehovet.

– Lånegata er vel ikke umulig, men det er kanskje ikke den gata Bjugn kommune bør gå. Og kanskje heller ikke Ørland kommune, med de låneporteføljene kommunene sitter med. Så der tror jeg begge kommunene skal opptre med voldsom edruelighet, sier Hellem.

– Behovet for skole i Botngård er uomtvistelig. Så det er en vurdering som formannskapet og kommunestyret i Bjugn må gjøre. Kanskje er det slik at behovet for å finansiere økonomiplan trumfer eierskap...

– Jeg tror det blir salg.

For ordens skyld: Finn Olav Odde er ansatt i en 30 prosent stilling i FosenKraft Installasjon.