Bjugn kommune eier aksjer for flere hundre millioner kroner i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS. Kommunen har i lang tid forsøkt å selge aksjene i TrønderEnergi for å øke investeringskapitalen, uten å lykkes.

Nå kan en trekanthandel, som også involverer FosenKraft, få fart på prosessen, men ikke uten en pris.

– Formannskapet har vedtatt at rådmannen skal få tall på bordet som gir oss en mulighet til å ta en vurdering på om et slikt salg er en fornuftig ting, sier ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun (Ap), til Fosna-Folket.

Ogne Undertun er ordfører i Bjugn kommune. Foto: Erik Eikebrokk

Stort investeringsbehov

Etter at kommunen kom på Robek-lista i 2014 har kommunen vært gjennom en omfattende hestekur for å få kontroll på økonomien. Dette har blant annet medført eiendomsskatt og store kutt i tjenestetilbudet.

– Vi har tre store uløste oppgaver i Bjugn kommune. Vi har en Botngård skole som er sprengt på kapasitet. Barnehagekapasiteten er sprengt, og vi har et ferdig planlagt byggetrinn på helsesenteret som vi ikke har hatt råd til å gjennomføre. Alternativene er å realisere noe av verdi eller å ta opp enda mer lån, sier Undertun.

– Men jeg har lyst til å si at det er vanskelig å se for seg hvordan vi skal finansiere dette uten et eventuelt salg av aksjer. Da blir det fort en ny diskusjon om eiendomsskatt.

Da kommunen diskuterte økonomi- og budsjettplan med Ørland kommune frem mot kommunesammenslåingen i 2020, kom det frem at kommunen vil ha en gjeld på 638 millioner kroner ved utgangen av 2018.

– Investeringsbehovet i Bjugn kommuner er pluss-minus 200 til 220 millioner kroner. Da er spørsmålet om vi kan reise så mye kapital gjennom et eventuelt salg. Og så er det jo en nedside, som gjør dette kontroversielt, det at FosenKraft er en stor lokal arbeidsplass for både bjugninger og ørlendinger, og at arbeidsplassen kan oppleves som utrygg med en gang det blir snakk om et salg, sier Undertun.

Forventer reaksjoner

Bjugn-ordføreren sier at han forventer reaksjoner på et mulig salg, og at han forstår at det kan oppleves som kontroversielt.

– Det er noe vi har regnet med. Men jeg må understreke at vi er ikke der at vi i hurten og sturten tenker å vedta et salg. Det dreier seg mer om at vi ønsker en dialog for å finne ut hva et salg kan innebære i form av eksakte tall.

– Det er jo for så vidt et prinsippspørsmål om hva som er oppgaven for en kommune. Skal vi sitte på eiendeler i privat virksomhet, og samtidig ikke løse våre lovpålagte oppgaver for barn, unge og gamle? sier Undertun.

Det er en kompleks aksjonæravtale som, ifølge Undertun, har gjort det vanskelig for Bjugn kommune å selge aksjene i TrønderEnergi.

– Konklusjonen til rådmannen er at det ikke er kjøpere i markedet for TrønderEnergi-aksjer, men at TrønderEnergi selv kan være interessert i å kjøpe aksjene hvis de får noen fordeler. Og denne fordelen kan jo være at de får tilgang til en eierpost i FosenKraft, sier Undertun.

FosenKraft AS består av Fosenkraft Energi AS, Fosenkraft Installasjon AS, Fosenkraft Eiendom AS og Fosen Nett AS. Foto: Erik Eikebrokk

Interesse fra TrønderEnergi

Ettersom det så langt ikke har lykkes Bjugn kommune å finne potensielle kjøpere av aksjene i TrønderEnergi, kan det virke som eneste mulighet er å selge aksjene tilbake til TrønderEnergi.

– Eierkommunene i TrønderEnergi vedtok i fjor høst at TrønderEnergi i spesielle tilfeller kan foreta tilbakekjøp av aksjer. Dette kan typisk komme til anvendelse ved diskusjoner om strategiske samarbeid, fusjoner eller kjøp av virksomhet mellom TrønderEnergi og eiere av selskapet, forutsatt at et samtidig tilbakekjøp av eierens aksjer i TrønderEnergi utgjør et verdiskapende element for begge parter, sier kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi, Bengt Eidem, til Fosna-Folket.

Det er omtrent ett år siden saken sist var oppe i formannskapet i Bjugn kommune. Den gang var formannskapet tydelige på at de ikke ønsket å selge aksjene i FosenKraft.

– Vi har hele tiden en interesse fra TrønderEnergi om at de vil kjøpe aksjene våre i FosenKraft. Slik har det vært i flere år, sier Undertun.

– Det pågår mange diskusjoner om kjøp og samarbeid i energinæringa nå, over hele Norge. Skulle eierne i FosenKraft ønske å diskutere ulike alternativer med oss, så er de selvsagt velkommen til det, sier Eidem.

Arbeidsplasser

Undertun understreker at kommunen ikke kommer til å inngå en avtale med TrønderEnergi for enhver pris.

– Jeg føler ikke at vi er presset. Vi må ta en totalvurdering av situasjonen. Får vi en handel som er for dårlig for kommunen, kommer vi garantert ikke til å selge.

– Et salg kan innebære store endringer for FosenKraft som arbeidsplass, noe som vil tale mot et salg. Hvis TrønderEnergi kan gi bekreftelser på å sikre arbeidsplasser, kan det virke som et argument for at det kan være aktuelt å selge, sier Undertun.

– Ved et eventuelt oppkjøp, vil TrønderEnergi kunne gi garantier for at arbeidsplassene i FosenKraft AS blir værende i Botngård?

– I diskusjoner om kjøp og samarbeid har vi normalt en fleksibel tilnærming, og er opptatt av å lytte til partnerens interesser og prioriteringer. Vår erfaring er at tema som lokale arbeidsplasser, nettleie, forsyningssikkerhet, og salgspris er blant spørsmålene som er viktige, svarer Eidem.

Bengt Eidem er kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi AS. Foto: NTB Scanpix

FosenKraft

Ifølge ordføreren er Bjugn kommunes eierandel i TrønderEnergi AS verdt cirka 350 millioner kroner, mens eierandelen i FosenKraft AS er verdt et sted mellom 90 og 110 millioner kroner.

Konsernet FosenKraft AS består i dag av Fosenkraft Energi AS, Fosenkraft Installasjon AS, Fosenkraft Eiendom AS og Fosen Nett AS, og har kontorer i Botngård.

Historien til FosenKraft startet for 78 år siden, da selskapet ble stiftet i 1939 under navnet Fosen kommunale kraftlag (FKK). Eiere var da kommunene Ørland, Stjørna, Jøssund og Nes. Nettet ble tilknyttet resten av Trøndelag i 1952. I 2001 ble FKK omgjort til aksjeselskap og nytt navn ble da FosenKraft AS.

FosenKraft AS eies i sin helhet av Ørland (40 prosent) Bjugn (40 prosent) og Indre Fosen, tidligere Rissa, kommuner (20 prosent).

Saken har ført til sterke reaksjoner i lokalsamfunnet.