– De er ikke farlige. De er bare nysgjerrige, beroliger Inge Schanke idet han åpner grinda til beiteområdet.

Det er lunsjtid for hoppene. Noen ruller seg i snøen, mens andre er opptatt med å spise. Det er både rundball og tørt høy på menyen.

Størst i landet

– Mange tror at lamaene spytter så mye på folk, men det stemmer ikke. Det er kun en forsvarsmekanisme dersom de føler seg truet, forteller Inge.

Ved idylliske Nes i Bjugn har han skapt det som trolig er Norges største lamafarm med 85 lamaer fordelt på totalt seks beiteområder. Det var tilbake i 2006 at ideen kom.

– Det var en rar og sær ide jeg fikk, ler han.

Altetende

- Her var det mange husdyr rundt om på gårdene før. Før gikk dyra oppe i haugene her og spiste og rydda. Men når dyra forsvant var det i ferd med å gro igjen.

Og ifølge Schanke er lamaen et utmerket beitedyr.

– Den er nøysom og spiser omtrent alt den kommer over. Selv sitkagrana spiser den, til tross for at den er veldig kvass. De tråkker heller ikke ned landskapet like mye som eksempelvis kyr ville gjort, forteller han.

Hardføre dyr

Ikke minst tåler dyra, som opprinnelig stammer fra Sør-Amerika, det norske klimaet.

– De er hardføre og kan gå ute hele året. Hos meg går de inn og ut som de selv vil. De har også veldig sterkt immunforsvar, sier Inge.

Han hadde hele tiden planer om å drive med slakt i tillegg til å ha lamaene som beitedyr. Etter hvert som lamaflokken hans vokste seg større, meldte behovet seg for et slakteri.

Da volumet Inge produserer kjøtt i er for smått for de store slakteriene bestemte han seg for å bygge et selv på gården sin på Nes.

Liten kundekrets

Det har kostet ham både tid og penger, men slakteriet er nå midlertidig godkjent av Mattilsynet for slakting av lama og oppdrettshjort, samt videreforedling av kjøtt.

– Det var helt nødvendig å bygge et slakteri for å få omsatt kjøttet, sier han.

Foreløpig består kundekretsen hans av primært venner og bekjente. Folk flest er gjerne litt skeptiske når de hører ordet «lamakjøtt».

- Folk liker det lettvint og vil helst kjøpe kjøttet sitt på butikken. Nå har vi heller ikke markedsført oss så mye, men vi håper jo at flere vil få øynene opp for lamakjøtt.

– Sunt og rent

Kjøtt av lama er svært magert og proteinrikt. Den store mengden proteiner i kjøttet gjør at tilberedningstiden er lengre enn ved eksempelvis storfe.

– Det er sunt og rent kjøtt. Smaken er vanskelig å beskrive, men ligger et sted mellom lam og storfe, forklarer Inge.

Selv spiser han og kona Marianne både lamakjøttdeig, lamapølser og lamaikål. Sistnevnte er altså en vri på tradisjonsretten fårikål.

Gårdsutsalg

– Kjøttdeigen har vært ganske populær blant kundene. Særlig barn liker den milde smaken. Til jul laget jeg også spekekjøtt av lama som jeg fikk gode tilbakemeldinger på, sier Inge.

Selv om folk ikke går mann av huse for å kjøpe lamakjøtt, har Inge og kona planer om et lite gårdsutsalg etter hvert.

- Jeg tror nok det er mange som ikke vet at vi driver på med dette. Før har jeg levert halve og hele dyr, men nå som jeg har eget slakteri kan jeg levere mindre produkter, sier han.

Turistattraksjon

Lamafarmen har nærmest blitt en turistattraksjon på Nes, og ifølge Inge har lamaene tidvis vært et nesten trafikkfarlig blikkfang langs veien.

– På sommeren har det nesten vært trafikkfarlig når bilistene oppdager at det står lamaer langs veien. Da stopper det folk jevnt og trutt og ber om å få se nærmere på dyra. Det er spesielt artig for barna.

Inge tviler på at investeringen i lamaslakteriet vil lønne seg med det første. Det er heller ikke ambisjonen.

Hobby

-– Jeg kommer nok aldri til å tjene inn investeringa med slakteriet. Jeg ser på dette mest som en hobby. Ambisjonen er at vi skal trives med dette som en familie, og at vi skal holde beitelandskapet fint, sier Inge, som i tillegg til å drive lamafarm er i full jobb ved kampflybasen i Ørland.

Tilbake på beiteområdet til hoppene har sola tittet fram. Lamaen Inga kommer bort for å hilse på matfar. Hun er den mest nysgjerrige i flokken.

Det gode liv på Nes

– Kona mi har gitt alle lamaene navn. Hun synes det er veldig stas å komme opp til dem med noen brødskalker, da blir hun fort populær, ler Inge.

Ved lamafarmen på Nes står dyrevelferden i høysetet.

– De lever gode liv her. Det er helt ypperlig for dem å være her på kysten.

Gården til Inge Schanke på Tøndel på Nes har tatt i bruk den utmerkede landskapspleieren lama. Foto: Ina Marie Haugen