- Mange trodde nok at veksten ville komme raskt etter vedtaket i 2012 om at Norges kampflybase skal etableres på Ørlandet. Forsvarets fotavtrykk på Ørlandet øker gradvis frem mot 2024. Ringvirkningene for næringslivet som følger kampflybasen vil komme gradvis, og mer i driftsfasen etter at basen er i full kraft, sier forsvarskoordinator Erling Eriksen i Fosen Innovasjon.

Folketallet i Ørland og Bjugn er økt med 427 personer på de fem årene siden kampflybasevedtaket.

Forsvarskoordinatoren understreker hvor viktig det er å være i forkant, slik at etablering kan skje raskt når etterspørselen kommer.

Utenfor kontroll

Politikere i kommunene på Fosen har ytret store målsetninger om hva man skal få til ved å gripe mulighetene ved etableringen av mange hundre statlige arbeidsplasser på Ørland flystasjon.

- Rollen som forsvarskoordinator er å bistå politisk og administrativ ledelse i forsvarsrelaterte saker. Både lokalt, regionalt og til dels nasjonalt. Målet er å koordinere aktivitetene inn mot Forsvaret for å få til næringsaktivitet i tilknytning til kampflybaseetableringen, sier Eriksen.

Han understreker at det er forhold som er utenfor kontroll og påvirkning fra Fosen som kan være avgjørende for etableringer på Fosen.

- Ta for eksempel leverandørgigantene til Forsvaret, som Lockheed Martin. De ser på Europa som ett marked. Der blir Norge liten i konkurranse med etableringer i England, Nederland og Italia.

- For å etablere direkte forsvarsrelatert virksomhet, er man avhengige av å sikre rammeavtaler med Forsvaret. Det styres sentralt, og skjer i tøff konkurranse fra hele landet. I mange av konkurransene er sertifiseringskrav til tilbyder, like avgjørende som pris og sikre leveranser, sier Eriksen.

For at lokale aktører skal være konkurransedyktige, er kjennskap til spilleregler og formaliteter avgjørende.

- Enkelte bedrifter i Fosen har faktisk klart å komme i posisjon med leveranser inn mot Forsvaret. Mye takket være samarbeidet i MIDSEC (Mid Norway Defence and Security Cluster), som er en bedriftsklynge i Midt-Norge ledet av Fosen Innovasjon AS. Mulighetsrommet er nok størst for de som konkurrerer som underleverandører, fortsetter forsvarskoordinatoren.

- Nærhet til kunden vil alltid være viktig.

Vise frem

Eriksen mener Ørland kommune har gjort alt rett for å være i forkant av utviklingen.

- Det viktigste for å få mervekst er å vise frem det vi har i området, og at alt er klart for å flytte bedriften hit. Fasilitetene må være ferdig utviklet. Det holder ikke å ha planer. De som tenker på en mulig etablering på Fosen må møtes av et tilbud som er klart, sier han.

Før utgangen av året vil 100 dekar med næringsområde rett over veien fra flystasjonsgjerdet stå ferdig. De politiske signalene fra Stortinget i langtidsmeldingen for Forsvaret signaliserer økt sivilt-militært samarbeid i årene fremover.

- Næringsarealet heter Base Ørland. Det er et lokalt tiltak for å svare opp og tilrettelegge for nettopp den slags aktivitet. Vi håper Base Ørland kan bli en klynge av bedrifter som gjensidig kan påvirke en utvikling der militært og sivilt samarbeid er en bærende pilar, sier Eriksen.

Mye infrastruktur skal på plass på næringsområdet Base Ørland. Erling Eriksen sier potensialet kanskje er størst innen verksted- og logistikkløsninger mot Forsvaret. Foto: Jakob Ellingsen

Unngå utflagging

Forsvarskoordinatoren tror potensialet i Base Ørland ligger i leverandørindustrien til Forsvaret.

- Her er potensialet verksted- og logistikkløsninger. Hele poenget er å sikre at arbeidsplasser etableres og forblir i nærområdet, og ikke flagges ut av regionen. Det er det mange som er redd for kan skje, sier Eriksen.

Han understreker at det må være konkurransemessig gunstig å etablere virksomheten sin i nærområdet for at bedrifter skal komme eller forbli i regionen.

- Det må være lønnsomhet i å etablere seg der. Tilbudet og etterspørselen må passe sammen. Vi jobber med aktører som stiller seg positive til felles utnyttelse av ressurser, som for eksempel å dele infrastruktur og utnytte spesialkompetanse på tvers av virksomheter. Det er en interessant idé, mener Eriksen.

Lett å velge

En av fordelene ved lokal rekrutering og lokale leverandører for Forsvaret vil være tilgang på stabil arbeidskraft.

- Den satsningen Ørlandet gjør på å bygge nye skoler, barnehager, idrettsanlegg og et fullstendig tilbud for moderne mennesker er avgjørende for om folk velger å flytte hit. Alle tilbud ligger nesten i gåavstand fra sentrum, sier Eriksen.

Han tror også det er en nøkkel at fylkespolitikere opprettholder linjene på de videregående skolene som det kan være behov for lokalt fremover, selv om søkermassen svinger noen år.

- De linjene som er under press i dag er nettopp grunnutdanningen som skal til for å møte fremtidens arbeidsoppgaver. Det handler om data- og informasjonsteknologi. Det vil være veldig viktig for bedrifter i Fosen, også inn mot forsvarssektoren, at fosninger har den typen kompetanse videre.

Et moderne og fremtidsrettet utdanningstilbud vil også være viktig for om familier velger å etablere seg på Fosen, ifølge Eriksen.

Nettverk

Forsvarskoordinatoren understreker at det er viktig at par og familier med to høyt utdannede personer må finne arbeidsplass nummer to, om den første er i forsvarssektoren eller ikke.

- Når vi ser trafikken over fjorden, så er det åpenbart at mange velger pendling. Derfor er det viktig at arbeidsmarkedet i Fosen blir godt presentert for medflyttere. Dette gjelder ikke bare forsvarsansatte sine medflyttere. Flere bedrifter i Fosen er i samme situasjon, sier Eriksen.

Han forteller at det vil komme et initiativ fra Næringsalliansen i Fosen med formål å tilrettelegge et opplegg for medflyttere.

-Mange ledige stillinger blir aldri kunngjort. Derfor tror vi det er en ide å tilrettelegge for noen samlinger der ulike bedrifter kan presentere hvilke områder de ønsker kompetanse til.

- Samtidig skal vi tilby karriereveiledning og om mulig være en katalysator der nettverk bygges. Dette håper vi å få til gjennom samarbeid med Forsvaret, næringslivet, NAV, Frivillighetssentralene, sier Eriksen.

Rett over veien for Base Ørland ligger Ørland flystasjon. Erling Eriksen sier nærhet til kunden alltid vil være viktig for leverandører, også til F-35. Foto: Jakob Ellingsen

Bygg og anlegg

Det er stor aktivitet i bygg- og anleggsbransjen i forbindelse med anleggsfasen på Flystasjonen.

- Forsvaret skal over i en driftsfase med F-35. Aktiviteten trappes gradvis opp samtidig som antall fly på Ørlandet øker over tid frem til 2025. Næringslivet satser etterhvert som etterspørselen øker, derfor tror jeg vi får en gradvis vekst over tid, sier Eriksen.

Han trekker frem befolkningsveksten etter basevedtaket som en indikator på at man er på rett vei.

- Vi må tenke langsiktig og legge til rette for hvordan Fosen skal være vertskap for kampfly i mange tiår frem i tid. Derfor er utdanning, og planer som fører til resultater på sikt viktig, sier forsvarskoordinatoren.

Kampflybasen og næringene rundt er i etableringsfasen.

- Vi er i prosess med å utvikle næringsparken Base Ørland. Det tror jeg er riktig strategi, sier forsvarskoordinatoren.

- Alle er selvfølgelig velkommen til en prat dersom man ser potensialet for å etablere virksomhet her, sier Erling Eriksen.