- Ørland flystasjon er en sentral stein i moderniseringen av Forsvaret. Nå er vi klare for first aircraft arrival i Norge. Norge kjøper ikke kampfly til Luftforsvaret, men til hele Forsvaret, sier Thorbjørn Thoresen, direktør i Forsvarsbygg.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), representanter fra Forsvaret, Luftforsvaret og Forsvarsbygg var alle på plass onsdag for å markere at Ørland flystasjon er klar til å ta imot Norges første tre F-35 kampfly, som ventes 10. november i år.

Etter markering inne på flystasjonen med inviterte gjester, kakespising med anleggsarbeiderne og Forsvarsbyggansatte, var kakebordet dekket for folkefest på Ørland kultursenter.

Hele Forsvaret

Forsvarsminister Eriksen Søreide gjennomførte den offisielle markeringen av at Norges nye hovedbase for kampfly er klar inne i en av de ti vedlikeholdsdokkene i vedlikeholdsbygget inne på Ørland flystasjon.

Kontreadmiral Elisabeth Natvig i sjøforsvaret er sjef for Avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging i Forsvarsdepartementet.

- F-35 Joint strike fighter gir en felles operativ kapasitet for hele Forsvaret. Innføringen av F-35 betyr at hele forsvaret må tenke nytt, sier Natvig i sin gratulasjonstale til Forsvarsbygg og Luftforsvaret.

Kontreadmiral Elisabeth Natvig. Foto: Jakob Ellingsen

Full drift

Forsvarsminister Eriksen Søreide satt som representant i Stortingets Forsvars- og utenrikskomité da beslutningen om å legge kampflybasen på Ørlandet ble tatt i 2012.

- Fy søren, det er nesten et mirakel at alt står klart nå to år fra spaden ble satt i jorda. Noe av det mest imponerende er at basen har vært i full drift mens dere har jobbet på, sier statsråden til anleggsarbeiderne inne på anleggskantina i en av mange bløtkakesekvenser i løpet av markeringene.

Ministeren understreker at utbyggingen er gjennomført innenfor de vedtatte budsjettene så langt.

- Det er ingen grunn til å tro at det ikke fortsetter, sier hun.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stod for den formelle snorklippingen, godt hjulpet av Forsvarsbygg-sjef Thorbjørn Thoresen. Foto: Jakob Ellingsen

Største noensinne

Driftskostnadene gjennom hele levetidsperioden for hele F-35-programmet er beregnet til i underkant av 200 milliarder kroner.

Eriksen Søreide forteller at det dermed er Norges største fastlandsinvestering noensinne.

Forsvarsbygg har ansvaret for å bygge ut og tilrettelegge bygg- og infrastruktur for Forsvaret.

- Dette er Forsvarsbyggs største prosjekt noensinne og det har krevd ekstraordinært mye. Uten en sterkt politisk og militært lederskap ville prosjektet ikke vært mulig, sier Forsvarsbygg-sjef Thoresen.

- Dette prosjektet er en skole for nye prosjekt i offentlig regi, sier han og sikter til samarbeidet mellom LO, Forsvarsbygg, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Politiet for å sikre at et så stort offentlig prosjekt har gode arbeidsforhold og følger alle norske retningslinjer og regler.

Fra en kakefeiring til den neste. Her er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i samtale med Olaf Dobloug, direktør i Forsvarsbygg kampflybase. Foto: Jakob Ellingsen

Vertskommune

Ørland kommune har ansvaret for reguleringen av flystasjonen som ligger i kommunen. Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) beskriver det arbeidet kommunen har gjennomført fra basevedtaket i 2012 til i dag som en mulig norgesrekord i raskt reguleringsarbeid.

- Vi fikk støtte fra et helt Fosen og en hel landsdel for å få lagt kampflybasen hit. Det åpner nye muligheter i regionen, ikke minst i samfunnet utenfor selve basen. Kommunen vil jobbe med å være den beste vertskommunen for Forsvaret i landet, sier ordføreren.

Thoresen beskriver samarbeidet mellom kommunen og Forsvarsbygg som en løpende dialog der aller parter er ute etter å finne løsninger på problemstillinger også før de blir problemer.

Ordfører Tom Myrvold avduker F-35 modell for anledningen. Foto: Jakob Ellingsen

Myrvold sier at man kanskje ikke snakket så høyt om de negative sidene ved å få stor flyaktivitet i nærområdet i prosessen med å få flystasjonen til Ørlandet.

- Vi skal ikke underslå at det har vært krevende underveis i prosessen. På mange måter kan man si at lokalsamfunnet tar en stor del av byrden for storsamfunnet når man er med på å sikre fred og frihet, sier Thoresen.

- Dette er kanskje verdens mest kompliserte og avanserte kampflybase. Prosjektet har innehold mye nybrottsarbeid. Lærdom fra dette prosjektet skal vi ha med oss til utbyggingen på Evenes i fremtiden, sier han til rundt 200 fosninger på folkefesten ved Ørland kultursenter.

Forsvarsbygg-sjef Thorbjørn Thoresen takket sjef i Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug, for den formidable jobben han har gjort på Ørlandet på markeringen for de ansatte i Forsvarsbygg på Ørlandet. Foto: Jakob Ellingsen

Ikke lydløst

Det blir ikke lydløst når flyaktiviteten på Ørland på sikt skal dobles. Tyngre, større og toppmoderne F-35 bråker også mer enn dagens F-16 fly. Forsvarsministeren understreker at deres ansvar også gjelder utenfor det militære området.

- Vårt ansvar gjelder også de totalt cirka 1600 bygningene som stort sett er boliger som ligger i støysonene i tilknytningen til den utvidede basen. Jeg vil rette en stor takk til Ørland kommune og alle innbyggerne. Dere er utrolig viktige for oss. Vi skal bo, leve og virke sammen i mange tiår sammen, sier Eriksen Søreide til forsamlingen på kultursenteret.

- Jeg har møtt piloter og teknikere i Arizona som gleder seg vilt til å komme til Ørlandet. De har store forventinger til det som skal skje her når Fosen tar imot femtegenerasjons kampfly for første gang, sier Eriksen Søreide.

Hun forteller at hun hverken har møtt eller hørt om folk i lokalsamfunnet som ikke ønsker å få kampflybasen til nærmiljøet sitt.

- Det betyr mye for alle som jobber på flystasjonen og som kommer til å jobbe ved Ørland flystasjon i fremtiden at de blir møtt og ønsket velkommen så godt. Dette er en stor dag og en merkedag. Nå går startskuddet for en ny epoke i Forsvaret, sier statsråden til forsamlingen.

- Det er gøy at det er så mange som er her for å feire dagen sammen med oss. Dette er en oppvarming til november når de første tre flyene kommer. Jeg tipper det blir minst like stort engasjement lokalt når flyene kommer, sier er blid Ine Eriksen Søreide.

I november lander tre slike i full størrelse på Ørlandet. De påfølgende årene er det planlagt at seks nye F-35 ankommer Norge hvert år. Foto: Jakob Ellingsen