- Alt er i rute. Jeg har ikke hørt noe annet. Det er først og fremst den grunnleggende infrastrukturen som skal på plass. Deretter kommer mer og mer av kapasitetene her på Ørlandet på plass sammen som flyene gradvis kommer frem til 2025. Det er enormt komplisert, sier Elin Agdestein, som representerer Høyre i Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

Høyre markerte 3. august at det er nøyaktig hundre dager til de første kampflyene lander på Fosen med kake og modellfly.

Når de forskjellige kandidatene til de ulike partiene besøker Fosen før årets stortingsvalg 11. september, er forsvarspolitikk selvfølgelig et hett tema med milliardinvesteringene som skjer på Ørland flystasjon.

- Bare i startgropa

Totalt investerer staten omlag 75 milliarder kroner på nye baser og nye fly i hele F-35 prosjektet. Agdestein forteller at det er gjort investeringer for totalt 4,2 milliarder kroner i Forsvaret bare i år.

- Kampflyprosjektet er forsvarets største prosjekt hva angår økonomi noensinne, sier Mari Holm Lønseth som er Høyres andre-kandidat til Stortinget i Sør-Trøndelag.

- Det kommer nye jobb- og karrieremuligheter og arbeidsplasser med prosjektet. Prosjektet er bare i startgropa. Det er i driftsfasen at det er store muligheter, sier Agdestein, som topper partiets valgliste i Nord-Trøndelag.

Foto: Jakob Ellingsen

40-årsperspektiv

Ørland-ordfører Tom Myrvold supplerer sine partikollegaer og sier kommunens fokus er på driftsfasen på flystasjonen, samtidig som selve utbyggingen har gitt store muligheter og kontrakter til lokale entreprenører og andre aktører i byggebransjen.

- De neste 40 årene er vårt perspektiv. Ørland kommune så at når flybasen ble anlagt her i 1952, at folketallet økte med tusen fra 4000 til 5000 og så holdt seg stabilt. Nå må vi være i forkant så økningen ikke bare blir 1000 nye ørlendinger. Vi ønsker mervekst og spin-off effekter rundt basen, sier Myrvold.

- Alle de som får store statlige eller andre investeringer lykkes ikke med det. Mye fordi man er for treige. Vi prøver å være i forkant og jeg har stor tro på at vi klarer å dra med oss den merveksten, sier ordføreren.

Løser utfordringer fortløpende

Agdestein følger baseutbyggingen på Ørlandet tett ettersom hun sitter i Stortingets fagkomité for forsvarssektoren. Hennes inntrykk gjennom informasjonen hun får der er at samarbeidet mellom Ørland kommune og Forsvarsbygg som byggherre fungerer godt.

- Mange av problemstillingen som har oppstått i løpet av byggeperioden løses fortløpende. Saker som Hårberg skole og Marihøna barnehage har man greid å finne løsninger på bare for å nevne noe. Det er ikke alt man har klart å forutse, sier hun.

- Mitt inntrykk er at media har fremstilt situasjonen for fritidsboliger og støyoppgjøret som unødig komplisert. Kommunen har vært krystallklar hele veien på at det er opplagt de også skal ha støytiltak. Signalene fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet er gode, sier Myrvold.

Ordføreren serverer kake. Sosiale medier blir viktig i valgkampen, og motivet skal selvfølgelig foreviges - også publikum som her. Foto: Jakob Ellingsen

Gårdsbruk

Tredje stortingskandidat i Sør-Trøndelag for det samme partiet er på plass i Brekstad sentrum sammen med sine partikollegaer. Guro Angell Gimse har tidligere vært med på en befaringsrunde for å møte gårdbrukere i rød støysone, den sonen der Forsvarsbygg tilbyr alle å kjøpe bolighusene på grunn av støyen som kommer med nye fly.

Hun bor selv på gård og sier det er viktig å finne gode løsninger også for boliger på et gårdstun fordi de ikke er som andre boliger. De fire politikerne er enige i at man må finne gode løsninger på den problemstillingen.

- I 2025 kommer de siste flyene. Det er først da hele støybildet er på plass. Det er ikke sånn at det blir fullt kjør fra november, sier ordfører Myrvold.

- Hangarene er ikke på plass enda. Flykapasiteten skal også deles med en fremskutt operasjonsgruppe på Evenes. Ikke alle landets fly skal til Ørland, forklarer Agdestein.

Valgkamp

Forsvar og beredskap er en av fire satsningsområder for Høyre i årets valgkamp. Stortingskandidatene for partiet trekker også frem andre politikkområder de mener er viktige for fosninger i den neste fireårsperioden.

- Trøndelag er et utstillingsvindu for distriktspolitikken til denne regjeringen. De to trøndelagsfylkene slår seg sammen frivillig fra 1. januar. Det er på grunn av regjeringens politikk at kommunene har det handlingsrommet til å drive med utvikling som de har, sier Agdestein.

- Vi må stille krav i enhetsskolen for at den skal kunne løfte opp de som ikke har den sterkeste støtten hjemmefra. Der er det ideologiske forskjeller mellom Høyre og Arbeiderpartiet i saker som fraværsgrense på videregående skole, sier Gimse.

Helse og omsorg, satsning på forebygging og rusomsorg, infrastruktur, varelogistikk - politikerne har mye på hjertet og et klart ønske om å vise forskjellen mellom eget parti og andres løsninger.

Det hersker ingen tvil om at sommerferien er over og at årets valgkamp også er i gang for fullt på Fosen.