- Ja dette er Fosens gylne mulighet. Det kommer masse vekst nå i forbindelse med de store statlige investeringene i forsvarssektoren og i vindkraft. Det er nå man må gripe sjansen og passe på å ta vare på sjansen og realisere de mulige ringvirkningene for næringslivet som følger med investeringene, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Positivt lokalt

NHO-sjefen sier den store sjansen som følger med nasjonale investeringer, er å bygge videre på aktiviteten.

- Man må holde momentet videre. Det er den store, men vanskelige kunsten. Det er veldig positivt at det er så mange lokale entreprenører som vinner kontrakter på flystasjonen og også i vindkraftutbyggingen. Forsvarsbygg har vært flinke til å dele opp og porsjonere ut prosjektene så det også er mulig for lokale aktører å levere tilbud, sier Skogen Lund.

Hun sier at lokalsamfunn der næringslivet klarer å trekke linjene fra skolebenk til arbeidsplass ofte er lokalsamfunnene som virkelig lykkes.

- Jeg var på Frøya i går og så en oppdrettsnæring der hvor lokalsamfunnet klarer å tenke skoletilbud, fagopplæring og aktivitet som skaper den kvalifiserte arbeidskraften som det er behov for lokalt. Det er mange aktører som er med på å få til den helhetstankegangen som skal til, sier Skogen Lund.

- Lokalpolitikerne, samfunnslivet, de lokale bedriftene, hele lokalsamfunnet må klare å tenke helhetlig, ikke bare på seg selv og sin bedrift. Det gir langsiktig styrke for lokalsamfunnet.

Lokale entreprenører, representanter fra Forsvarsbygg og NHO i samtaler om kampflybaseutbyggingen. Foto: Forsvarsbygg Kampflybase

Størrelsen

Skogen Lund sier etter besøket på flystasjonen at hun er mest imponert over hvor mye av samfunnet som er involvert og berørt av utbyggingen.

- Jeg er overveldet over hvor stort det er. Det er utrolig viktig at Forsvarsbygg lykkes med samspillet med lokale hensyn og aktører. Det er veldig morsomt å høre hvordan det samspillet fungerer og at det skal fungere godt, sier NHO-sjefen.

- Det er mange hensyn å ivareta i denne typen prosjekter, og det er også mange prosjekter utenfor det militære området det er viktig at lykkes, sier hun.

- Også var det artig med overflyving av F-16, det var jo det.

Kommuner i sammenslåing

Med besøk på Hovde Gård i Brekstad, flystasjonen, lunsjsamtaler om og med lokal mat i Åfjord, og befaring av vindparken i Roan før turen går til Vanvikan og videre til Trondheim, er Skogen Lund klar over at hun kjører gjennom kommuner som nå er i gang med tre kommunesammenslåingsprosesser.

- Det er både følelser og strategiske valg som er del av kommunereformen. Det er de lokale som har hjemmene sine i en kommune som påvirkes mest av endringer i kommunestruktur. På overordnet plan er NHO overbevist om at det er viktig med større kommuner for å sikre sterke lokalsamfunn også i distriktene, sier Skogen Lund.

- Man må ha store nok fagmiljø og en lokal evne til å dra nytte av mulighetene uavhengig av Staten. Denne egendrevne dynamikken får man bedre til om man har en viss størrelse. Jeg er opptatt av at kommunesammenslåing ikke er sentralisering, men en forutsetning for sterke lokalsamfunn i regionene.

Møte mange

NHO-toppen sier hun i løpet av besøket på Fosen får se mange ulike aktører og møte stor variasjon.

- Jeg har hatt anledning til å snakke med mange av de ulike aktørene og føler jeg blir bedre kjent med samfunnet og hvordan forskjellige bedrifter samarbeider, sier Skogen Lund.

- Jeg vil ønske lykke til med å ta vare på de mulighetene som nå byr seg, og så gleder jeg meg til å komme tilbake til Fosen, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.