- Da Kjetil begynte på krigsskolen, visste han at han kom hit til Ørlandet. Hadde det blitt Skjold eller Bardufoss hadde jeg ikke blitt med. Det vet han godt, sier Amanda Wold Kortnes.

10. juli flyttet hun og ektemannen Kjetil Wold Kortnes til Ørlandet. 11. juli kom sønnen Johannes til verden.

Siden utgangen av andre kvartal 2012, like etter vedtaket om at Norges nye kampflybase skal ligge på Ørland flystasjon, har befolkningen i Ørland og Bjugn økt med 427 personer.

Alt her

Amanda forteller at hun og ektemannen begynte å se på boligmarkedet for tre år siden, da de visste at Kjetil kom til å jobbe på flystasjonen.

- Vi fant fort ut at vi ikke ønsket oss en forsvarsbolig. Vi så på boliger og boligtomter i Ørland og Bjugn, forteller Amanda. Så tok vi hurtigbåten fra Trondheim til Brekstad. Jeg hadde aldri vært på Ørlandet før. Tore Sem tok viste oss rundt på hele runden rundt Ørlandet. Da vi så denne tomta i sjøkanten på Hovde sluttet vi å se på boligmarkedet andre steder, sier hun.

- Vi møtte en kommune med Kino, flyselskap, som satser på skoler, barnehage, idrettsarenaer- og haller. Man har alt her. Det er ikke sånn at man runder Brekstad og har gjort alt på tre uker, sier Wold Kortnes.

- Så stoppet vi tilfeldigvis rett utenfor Systembygg etter turen med Tore. Vi kunne rett og slett se for oss å bo her. Det er mange faktorer som ligger bak den beslutningen.

Utvikling

Wold Kortnes forteller at hun og ektemannen styrte bygging av hus fra Oslo.

- Det så helt annerledes ut når vi kom hit med flyttelasset. Det var et lite sjokk å se alle rekkehusene i området som ikke var der da vi bestemte oss for å flytte hit. Det er fire barn født i 2017 her i gata, og en til på vei like over nyttår, sier hun.

- Folk er veldig imøtekommende. På Grünerløkka der jeg har bodd før, er det ikke sånn at folk tar opp tråden sist man pratet. Vi har hund og jeg er ikke vant til at man blir invitert til å komme på kaffe. Jeg var litt redd for å sitte alene og at det kunne være litt vanskelig å komme inn i klikkene, men sånn har det ikke vært i det hele tatt, sier Amanda.

Hun er i fødselspermisjon fra jobben som grafisk designer i Oslo til over jul, og forteller at jobbsøkingen kommer til å bli litt mer intens når permisjonen nærmer seg slutten.

- Arbeidsgiveren min vet at jeg ikke flytter tilbake til Oslo. Helst vil jeg jobbe på Ørlandet, men det er også en mulighet å ta hurtigbåten til Trondheim, forteller Wold Kortnes.

Vekst viktig

I sin kommuneplan fra 2014 til 2026 har Ørland kommune et mål om en befolkningsøkning på 35 prosent. I tilsvarende plan i Bjugn som dekker fra 2012 til 2025, skriver kommunen at de bør planlegge for en befolkningsøkning på mellom 50 og 70 prosent.

- Det kan være vanskelig å få folk til å skjønne hvor viktig det er å ha vekst. Statlige overføringer er basert på folketall. Befolkingen i Norge øker. Om man har en nedgang får det dobbel virkning for de rammene kommunen har for å gi innbyggerne tjenester. Når noen vokser får de andre mindre om de ikke også vokser, forklarer Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

Av de 427 nye innbyggerne som er kommet til Ørland og Bjugn, har 259 kommet til Bjugn og 168 til Ørland kommune. Bjugn-ordføreren tror det er flere grunner til at folketallet øker raskere i Bjugn enn på Ørlandet.

- Boligprisene er noe lavere i Bjugn. Særlig for nye familier kan det være viktig å få mer hus for pengene. Vi har også flere bomiljø i kommunen. Oksvoll, Vallersund, Lysøysund, Stallvik, Botngård, Ervika for å nevne noen. Da er det flere muligheter for å finne rett plass for akkurat deg, sier Undertun.

Han tror også utviklingen i havbruksnæringen i Bjugn er med på å forklare økt vekst i Bjugn, som ikke har tilknytning til kampflybasen.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (t.v.) og Ørland-ordfører Tom Myrvold i sommer. Foto: Jakob Ellingsen

Senere vekst

Formannskapet i Ørland vurderte for under et år siden om man skulle justere ned den forventede befolkningsøkningen fra målet på 35 prosent.

- Vi er fortsatt av den oppfatning og tro at befolkningsøkningen kommer. Om målet er 30 eller 35 prosent har liten praktisk betydning for hvordan vi driver kommunen. Kanskje veksten blir litt mindre enn vi først hadde trodd. Den kommer noe senere enn mange først trodde, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold.

Ørland har også et fødselsoverskudd etter flere år hvor kommunen har gått i null. Hovedårsaken til befolkningsveksten må tilskrives tilflyttere.

- Om vi sammenligner Ørland med de andre kommunene i vår kommunegruppe, får vi et tydelig bilde av sterk vekst. Jo mer detaljert man går inn på tallene, jo klarere ser man holdepunktene for at ting er på gang. Veksten har også vært større de siste to årene enn årene før, sier Myrvold.

Positiv spiral

Daglig leder i Ørland næringsforum, Silje Nesset, sier befolkningsøkningen rundt kampflybasen viser hvor viktig det er at kommunen legger til rette for vekst og satser på næringslivsarbeid.

- Det er en positiv spiral. Etableringen av kampflybasen fører til flere arbeidsplasser og et behov for arbeidskraft i anleggsfasen. Flere folk skaper etterspørsel etter flere boliger og folk skaper mer aktivitet for handelsstanden. Flere folk som bor her fører til fødselsoverskudd og det positive drivet baller på seg hele veien. Mangler man en del av hjulet, stopper det å gå rundt, sier Nesset.

Leder i Ørland næringsforening, Silje Nesset. Foto: arkivbilde

- Befolkningsveksten er fantastisk gode nyheter for både næringslivet og samfunnet rundt. Vi har sett at det tar tid før ballen begynner å rulle. Mange pendler i en periode, men velger å flytte etterhvert. Det tar også litt tid før mange melder inn at de har flyttet så det kommer med i statistikkene. Det er fantastisk å se at lokale aktører også bidrar med oppdrag inne på kampflybasen. Samspillet mellom det sivile og Forsvaret er kjempeviktig, fortsetter Nesset.

2020

Daglig leder i Bjugn næringsforum, Tor Langvold, sier det første han ser på i befolkningsstatistikkene ikke er den totale befolkningsutviklingen, men fødselstall.

- Det er veldig viktig med en aldrende befolkning at man har nok mennesker i arbeid. Om det ikke er unge mennesker som kommer til, og foreldre som skal stå i jobb i mange år fremover, er det et tydelig signal på hvordan fremtiden blir, sier Langvold.

Han sier det er aller mest spennende å se hvordan utviklingen blir i driftsfasen til flystasjonen.

- Jeg ser ikke bort ifra at noen ligger litt på været før de nye F-35 flyene lander. Etter toppen med anleggsfase og nye arbeidsplasser på stasjonen er det ikke godt å vite hvor stor veksten blir i fremtiden. Jeg tror vi vil se hvordan vi ligger an tydeligere rundt 2020. Det er spennende. Antall folk som bor her har utrolig mye å si for næringslivet og fremtidsutsiktene våre på ytre Fosen, sier Langvold.