- Det tar noen år før det komplette lydbildet av den nye flystasjonen er komplett. I høst mottar vi tre fly som skal gjennom et stort testprogram. Så får vi seks fly i året. Derfor tar det litt tid før hele bildet av flyaktiviteten er klar, sier oberstløytnant Eirik Guldvog, som er stabssjef og nestkommanderende i 132 Luftving.

Onsdag kveld markerte Forsvarsbygg i samarbeid med Luftforsvaret og Ørland kommune at flystasjonen er klar for å ta imot de første F-35 flyene med folkefest i Ørland kultursenter.

Formidabel utvikling

Den relativt nyansatte stabssjefen er vant med flystasjoner etter en lang karriere i Luftforsvaret med fartstid både i Bodø og som stabsoffiser.

- Jeg blir overrasket over hvor enorm byggeaktiviteten er. Det er en formidabel utvikling på hele flystasjonen, ikke bare for det som er direkte tilknyttet selve F-35 flyene, men også nye kaserner, infrastruktur og resten av apparatet rundt større aktivitet på Ørland, sier Guldvog.

I sin tale til de omkring 200 fremmøtte på folkefesten sier at Luftforsvaret som bruker av den nye flystasjonen selvfølgelig har kommet med innspill i løpet av utbyggingen.

- Resultatet er blitt veldig bra. Det er litt synd at så mye er under gradering så lokalbefolkningen ikke får se fasilitetene. Det er flott, men ikke råflott. Vi får praktisk anvendelige bygg til de over tusen menneskene som jobber på stasjonen, sier nestkommanderende på flystasjonen.

Her ser vi et norsk F-35 under testflyving i USA. Rundt 10 november kommer de første tre nye kampflyene til Ørland flystasjon og Norge. Foto: Lockheed Martin

Evenes

132 Luftving er den eneste Luftvingen i Norge som opererer kampfly. Luftvingen har base på Ørland og i Bodø. På Evenes skal Luftvingen ha en fremskutt base med F-35.

- Jobben med utbygging fortsetter både på Ørland og også Evenes, sier Guldvog.

Klare til noen fly

Etter helgen tar luftforsvaret i bruk deler av det nye vedlikeholdsbygget for første gang. Rullebaneforlengelsen ferdigstilles i disse dager.

- Det er fire av de ti dokkene i vedlikeholdsbygget som nå er klare. Vi kan ta imot de første flyene, men ikke alle. Byggearbeidet med å bygge hangaretter til 24 F-35 kampfly er ikke i gang, sier Guldvog.

- Jeg er litt spent på hvordan lokalbefolkningen reagerer når de får høre F-35 for første gang i høst. Man er vant til kampfly her, og det er også subjektivt hvordan man opplever støy. Vi kommer ikke til å fly mye i begynnelsen fordi vi bare har tre fly som er en helt ny kapasitet for oss, sier Eirik Guldvog.