På tirsdag møte i kommunestyret legger rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan for 2018.

– Mange piler peker riktig vei for Bjugn kommune. Få, om noen, plasser i Norge investeres det tilsvarende som i vår geografi, sier Raaen.

– Vi har næringsvekst og sysselsettingsvekst. Vi har lav arbeidsledighet og vi har befolkningsvekst. Dette er en styrke for vårt lokalsamfunn. Og selv om trangbeboddhet i skole og eldresenter isolert sett utfordrer tjenestene, er det samtidig et tegn på at folk flytter hit og vil bo og leve her.

Økonomi

Som Fosna-Folket har skrevet om tidligere vil det fortsatt være fokus på økonomi, slik at kommunen skal komme seg ut av Robek-lista i god tid - og ett år før tida - før kommunesammenslåingen med Ørland kommune, som trer i kraft fra 1. januar 2020.

– For kommuner som er oppført i registeret er følgende vedtak ikke gyldig før de er godkjent av fylkesmannen: Vedtak om opptak av lån og finansiell leasing. Vedtak om leie av bygninger, anlegg, og varige driftsmidler som kan påføre kommuner eller fylkeskommunen utgifter utover de fire neste budsjettår.

Bjugn kommune har klatret 188 plasser på kommunebarometeret i økonomi det siste året.

– Utfordringen er at en balansert drift samtidig presser kvaliteten i tjenestene vi leverer. Vi kan kompensere noe av dette med å stadig drive mer effektivt, lære mer og restrukturere tjenestene, men færre folk betyr også at vi har færre som kan lære bort eller dra på besøk i eldreomsorgen, ifølge rådmannen.

Framskrivninger fra Statistisk sentralbyrå forventer en årlig befolkningsvekst i Bjugn på mellom tretti og førti personer de neste ti årene.

Investeringer

Stram økonomi, til tross, det er fortsatt handlerom for investeringer. Den tyngste planlagte enkeltinvesteringen for 2018 er ny kunstgressbane, til en totalverdi på ti millioner kroner.

– Det har vært et initiativ fra idrettens side å få til en kunstgressbane i Botngård. Ut i fra kostnadsomfanget, må kommunen stå som ansvarlig utbygger om prosjektet skal kunne realiseres. Det forutsettes spillemidler i størrelsesorden tre millioner kroner og sponsormidler på tre millioner kroner. Det gir en kommunal egenandel på fire millioner kroner, ifølge rapporten.

Det er i tillegg satt av fire millioner til nytt tak i Bjugnhallen, tre millioner til planlegging av oppgradering av rådhus, samt seks millioner til høydebasseng på Oksvoll for å sikre vannleveranse.

– Bjugnhallen har et flatt tak som må tekkes. Sluk-nedløp og takbeslag skiftes samtidig. Taket lekker og fuktighet trenger inn i bygget og forårsaker råteskader og utvikling av sopp, står det.

Bjugn kommune vil ikke få i oppgave å bosette flyktninger i 2018. Det passer dårlig, all den tid det er etterspørsel i arbeidsmarkedet, som tidvis er vanskelig å dekke. Arbeidsledigheten i Bjugn er, ifølge rådmannens rapport, bare 1,6 prosent.

Helse

I tillegg settes det av ressurser og midler til å forbedre tjenestetilbudet og redusere sykefraværet i kommunen, som har vært et stort fokus, ikke minst etter fylkesmannens tilsynsrapport.

– Bjugn kommune må øke jobbtilfredsheten hos sine ansatte. Vi vet at der jobbtilfredsheten er stor, er fraværet mindre. Bjugn kommune har alt for lenge hatt et for høyt sykefravær.

Kommunen skal etter planen tilsette en ny lege i hel stilling over nyttår, i tillegg til en legesekretær i halv stilling og 50 prosent årsverk i den kommunale fysioterapitjenesten.

– Enheten vil ta i bruk ny teknologi for å bedre arbeidsprosessene. Dette skal bidra til bedre og effektive tjenester. Her snakker vi om mobil telefonsentral, digital møtekalender, «app» for sykemeldingsoppfølging, avvik- og dokumenthåndtering og reiseregninger m.m., ifølge rapporten.

Sykefraværet i helsesektoren i Bjugn (i perioden januar til oktober) har siden 2014 gått ned fra 15,6 prosent til 10,9 prosent. I 2016 var sykefraværet så høyt som 16,5 prosent.

Det totale sykefraværet i Bjugn har også gått ned, men er fortsatt det høyeste (7 prosent) blant alle sør-trønderske kommuner.

Rådmannens forslag har vært behandlet i formannskapet, og blir lagt frem for Bjugn kommunestyre tirsdag 5. desember.