Fylkesmannens tilstandsrapport viser totalt tre avvik i Bjugn kommunes helse- og omsorgstjenester. Det er især eldre og psyskisk utviklingshemmede som ikke mottar de tjenestene de har krav på. Rapporten, som ble presentert 22. juni, avslører vesentlige mangler i kommunens tjenestetilbud.

– Svikter kommunen sine utviklingshemmede?

– Du kan jo godt si det. Med de funnene vi har gjort så er det rimelig å anta at kommunen har sviktet enkeltbrukere i hvert fall, sier fylkeslege Jan Vaage til Fosna-Folket.

– For det første vil jeg si at jeg er svært glad for at det har vært ført tilsyn. Deretter vil jeg si at jeg er alt annet en glad for resultatet. Resultatet er nedslående og at vi har mye å jobbe med framover for å yte de tjenestene folk fortjener og har krav på, sier rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen.

Les mer: Emil Raaen: – Glad for at det har vært ført tilsyn, men jeg er alt annet enn glad for resultatet

Psykisk utviklingshemmede

De to avvikene som gjelder psykisk utviklingshemmede i Bjugn kommune, er delt i to:

  • Bjugn kommune sikrer ikke at personer over 18 år med utviklingshemming får forsvarlige tjenester i form av personlig assistanse.

  • Bjugn kommune sikrer ikke forsvarlig legemiddelhåndtering til personer over 18 år med utviklingshemming.

– Det første avviket er basert på observasjoner fra revisjonsteamet om manglende kartlegging av hvilke behov brukerne har. Det er et krav om at brukere med behov for langvarige og koordinerte tjenester skal ha tilbud om individuell plan. Det er ikke gitt at alle brukere skal ha det, men her var det ingen som hadde det. Det var få spor av brukernes egne ønsker og behov, og bruker og pårørerende var lite inkludert i tjenestetilbudet, sier Vaage.

Fylkeslegen sier at et avvik er å regne som et lovbrudd på helselovgivningen, men at det er vanskelig å gradere alvorlighetsgraden.

– I det første avviket er det fraværet av kartlegging og individuell utforming som er det mest kritiske. Det var få individuelle aktiviteter i fritidstilbudet. Gruppeaktiviteter kan jo være sosialt og hyggelig, men vi er forskjellige, og det vanskelig å se at dette er tifredsstillende tjenestebehov når det er så lite som er tilrettelagt, sier Vaage.

Fare for feilmedisinering

– Når det gjelder det andre avviket så gjelder det svikt i håndteringen av medikamenter. Det med oppdaterte medisinlister kan jo være avgjørende for behandlingen. Hvis det ikke er sammenheng mellom medisinlistene og det pasientene får, så åpner det for feil, sier Vaage.

Fylkesmannen fant ingen eksempler på feilmedisinering, men...

– Dette er ikke i tråd med forsvarslig oppbevaring av medisiner. Slik det lå an var jo risikoen for feilmedisinering helt klart til stede.

Økonomiske kutt

Bjugn kommune har over en halv milliard i gjeld. For å få kommuneøkonomien på rett kjøl og hodet over vannet, har kommunen sett seg nødt til å gjøre store kutt i tjenestetilbudet.

– Fylkesmannen skriver at dette ikke er en full vurdering av tjenesten – og det er viktig for meg å presisere at veldig mange ansatte gjør en veldig god jobb hver eneste dag, og det skal vi fortsette med, sier Raaen.

Tilsynet ble gjennomført i perioden 9. februar 2017 til 10. mai. Rapporten er datert 15. juni.

– Vi er kjent med at kommunen har hatt store økonomiske utfordringer de siste årene. Jeg skal ikke si at jeg har forståelse for avvikene, men vi ser jo de utfordringene kommunen har. Sånn sett var jo dette noe av årsaken til at vi ønsket å gjøre et tilsyn også. Vi hadde en frykt for at den stramme økonomiske situasjonen kom til å gå ut over brukernes tjenestetilbud, sier Vaage.

Kuttene har gjort at kostnadsnivået i kommunen er nest lavest i Norge, men dette har gått på bekostning av tjenestetilbudet innen helsesektor, hvor kommunen er rangert helt nede på 413. plass.

– Vi ante at kommunen strevde med å få ting på plass. Derfor ønsket vi å gjøre et tilsyn. Ikke fordi vi er opptatt av å avdekke feil, men for å bidra til å bedre tjenestene i kommunen.

Utviklingshemmet i Bjugn

I tilsynsrapprten skriver revisjonsteamet at:

«Det er Miljøenheten som i hovedsak yter tjenester til personer med utviklingshemming i Bjugn kommune. Avdelingsleder ved denne enheten har ansvaret for Soltunet, Stranda Aktivitetssenter og Avlastning Barn- og unge som alle har fagledere.

Det er fjorten beboere ved Soltunet som mottar tjenester fra miljøpersonalet. Tre av beboerne har ikke diagnosen utviklingshemming men har alvorlige helseproblemer og store hjelpebehov i det daglie. En person har to til en bemanning og to av brukerne har en til en bemanning. Det er atte ansatte på vakt på dagtid, åtte på kveldstid og to på natt. Alle brukerne har en primær- og en sekundærkontakt. De fleste av beboerne har dagtilbud som gis ved Stranda Aktivitetssenter som ligger i sentrum av Bjugn. Bjugn kommune benytter tjenestebeskrivende vedtak for tjenesten personlig assistanse.

Soltunet har stort sykefravær og det er utstrakt bruk av vikarer med og uten formell kompetanse i enheten. Turnus godkjennes av avdelingsleder som også godkjenner innleie og bruk av vikarer.»

– Kommunen har fått en frist på seg for å legge frem en plan for hvordan de skal utbedre avvikene. Vi kommer ikke til å slippe tilsynet bare ved å lese planen. Vi kommer til å følge med på at de tiltakene de beskriver i planen også blir implementert, sier Vaage.

Avvik i eldreomsorgen

Kommunens tjeneste til eldre med behov for døgnkontinuerlige helse- og omsorgstjenester i hjemmet eller i institusjon får også et avvik i Fylkesmannens rapport.

Her står det at:

«Tilsynet har avdekket uforsvarlig tjenesteyting. Dette knyttes særlig til kompetansemangel. Det er en marginal dekning av sykepleiere, noe som medfører risiko for faglig svikt i tjenesteytingen. Videre er det også, inkludert ved meldte avvik, vist at tjenester ikke er gitt som planlagt.

Videre har tilsynet avdekket at det ikke er avklart hvem som er medisinskfaglig rådgiver på systemnivå, samt at Bjugn kommune ikke har en forsvarlig saksbehandling ved søknader om tjenester fra Enhet for helse, rehabilitering og omsorg.

Fylkesmannen vurderer at det er avdekket svikt i styringssystemet i Bjugn kommune. Dette, sammen med de andre funnene tilsynet har avdekket, gjør at Fylkesmannen anser terskelen for forsvarlighet for å være overskredet. Reglene om internkontroll innebærer at kommunens ledelse har ansvar for å sikre etterlevelse av helse- og omsorgslovgivningen gjennom systematisk styring og kontinuerlig forbedringsarbeid. Tilsynet har funnet at kommunen ikke har et system for ledelsens oppfølging av om brukerne får tilstrekkelige og forsvarlige tjenester.»

– Kommunen har svart at de jobber for å bringe dette på plass i forhold til eldretilsynet, sier Vaage.

– Jeg har full tillit til at vår nye helsesjef vil ta de grep som er nødvendig for at vi skal få gode tjenester. Og jeg håper fylkesmannen, media og brukere ser oss i kortene, også framover, slik at vi også på den måten kan få vist at vi møter dette med det største alvor, sier rådmannen.

Bjugn kommune har fått frist til 20. august.