Etter overforbruk i kommunen ble det i 2014 bestemt at innbyggerne i Bjugn kommune måtte betale eiendomsskatt i en treårsperiode, fra 2016 og ut 2018. I 2016 og 2017 har innbyggerne betalt 4 promille i skatt.

Nå foreslår formannskapet for kommunestyret å kutte ett promillepoeng for boliger og fritidseiendommer.

- Det er en sammenheng mellom eiendomsskatten og Robek. Vi er på vei ut av Robek-lista, derfor foreslo jeg for formannskapet å redusere eiendomsskatten, sier Ogne Undertun (Ap), til Fosna-Folket.

Glad-sak

Dermed gikk ordføreren i Bjugn kommune imot rådmann Emil Raaen, som i sin innstilling ønsket å beholde eiendomsskatten på samme nivå som i 2016 og 2017.

- Når vi nå mener at vi har kontroll på økonomien så skal vi redusere eiendomsskatten. Det var derfor vi innførte den i utgangspunktet, det var ikke for å finansiere andre vedtak. Det var for å betale gammelt merforbruk, sier Undertun.

Undertuns forslag ble vedtatt med minst mulig margin, med fire stemmer mot tre. Formannskapets vedtak vil nå bli lagt frem for kommunestyret, der det må vedtas, før det kan tre i kraft.

- Jeg mener dette er en glad-sak. Det er ikke før de siste ukene at vi har vært sikre på at vi kunne gjøre dette grepet. I utgangspunktet var normalen at vi havnet på 4 i promille i tre år. Før vi begynte prosessen var det mange av oss som håpet at vi ikke skulle havne høyere enn 3 promille, men den økonomiske realiteten viste at det ble 4 promille. Så har det gått enda litt bedre i disse to årene, og da er det mulig å trappe litt ned på skatten.

Om formannskapets innstilling vedtas i kommunestyret betyr det 25 prosents reduksjon på regninga folk får i posten.

- Det er jo en gladsak. Det er jeg glad for i hvert fall, sier Undertun.

Ogne Undertuns (til høyre) forslag om å redusere eiendomsskatten ble vedtatt med minst mulige margin. Rådmann Emil Raaen til venstre. Foto: Erik Eikebrokk

Rammer ikke tjenestetilbudet

Opposisjonsleder Einar Aaland (H) er i utgangspunktet motstander av eiendomsskatten, men samtykker i at den har vært en nødvendighet for å få kommuneøkonomien på rett kjøl.

- Å redusere eiendomsskatten til 3 promille var et minimum, sier Aaland.

- Vi sa nei til rådmannens forslag fordi vi ikke ønsker at eiendomsskatt skal gå til drift. Skatten skal brukes til å dekke underskudd, sier Aaland.

Eiendomsskatten skal betales i to terminer, og gjelder for faste eiendommer i hele kommunen. Den generelle skattesatsen som skal gjelde for de skattepliktige eiendommene settes til 7 promille. Bygninger med historisk verdi, i tillegg til fylkeskommunale skoler, idrettsanlegg og -haller og eiendom tilhørende mange frivillige organisasjoner skal fritas for eiendomsskatt, ifølge formannskapets vedtak.

- Eiendomsskatt er en nødvendighet, men vi liker den ikke. Kuttet vil ikke gå på bekostning av tjenestetilbudet i kommunen, forsikrer Aaland.

Aaland fremmet forslag om fritak for eiendomsskatt for Fagerenget Montessoriskole. Forslaget ble enstemmig vedtatt. Aalands forslag om fritak for eiendomsskatt for Læringverkstedet barnehage falt derimot.

Neste møte i kommunestyret holdes tirsdag 5. desember.