Formannskapet i Bjugn går inn for å øke skatten på hus og hytter fra 4 promille i 2016 til 4,2 promille i 2017, det vil si en økning på 0,2 promillepoeng.

Justeres opp

Endringen er lagt inn rådmannens forslag til budsjett for 2017.

Etter planen skal kommunens innbyggere betale eiendomsskatt i en treårsperiode, fra 2015 og ut 2018. Inntektene benyttes primært til å dekke inn kommunens akkumulerte merforbruk pålydende i overkant av 32 millioner kroner. I løpet av disse tre årene skal kommunen betale ned drøyt 10 millioner årlig, noe mer i inneværende år, av merforbruket.

I 2016 genererte skatten inntekter på vel 20,4 millioner kroner.

- 4 promille ble akkurat i underkant, så vi så oss nødt til å justere dette opp i neste års budsjett, sa rådmann Emil Raaen under formannskapsmøtet.

Beskyldt for løftebrudd

Økningen ble ikke godt mottatt hos Bjugn Høyre.

- I henhold til planen vi la i fjor, så skal promillesatsen gå ned. Satsen skulle senkes til 3 promille. Det var avtalen vi gjorde om eiendomsskatt, framholdt opposisjonsleder Einar Aaland (H), og beskyldte Bjugn Arbeiderparti for løftebrudd.

- I valgkampen sa Arbeiderpartiet at vi trodde det ville bli maks 3 i promille i eiendomsskatt. Den summen viser seg å være helt på kanten av hva som er forsvarlig. Da er det naturlig å justere opp, svarte ordfører Ogne Undertun (Ap).

Støtte fra Senterpartiet

Forslaget fikk imidlertid støtte fra Senterpartiet.

- For Senterpartiet er det viktig at vi kan gå inn i 2019 uten eiendomsskatt, og vi anser det derfor som bedre at vi krever inn mer nå, enn at vi skal kreve inn for lite, sa varaordfører Hans Eide (Sp).

Med 4,2 i promillesats vil kommunen kreve inn 21,1 millioner kroner i eiendomsskatt i 2017.

Av disse midlene foreslo Raaen at 5 millioner skal settes av i fond.

Bygge opp kapital

- Det dukker gjerne opp uforutsette hendelser og krevende situasjoner i løpet av et år, og da er min vurdering at vi bør sette av midler i fond for å kunne håndtere slike svingninger som kan oppstå. Vi har dessuten en så pass høy gjeldsbyrde at det er et selvstendig poeng å forsøke å bygge opp kapital til framtidige investeringer. Vi blir både flere eldre og flere yngre, sa rådmannen.

Rådmann Raaens innstilling fikk støtte av Arbeiderpartiet.

- En kommune skal ikke være nødt til å låne til alle investeringer. Vi er dessverre helt på hodet på det punktet, der vi har lånefinansiert store investeringer. Vi har strukket strikken langt, og har fått kjenne på belastninga av det. Vi må derfor prøve å komme dit at vi slipper å ramme kommunale budsjetter dersom noe krevende skulle dukke opp, sa ordfører Undertun.

Ble nedstemt

Opposisjonsleder Aaland la fram forslag om å senke satsen til 3 promille, og kun benytte midlene til å dekke inn akkumulert merforbruk, men kun Aaland stemte for. Resten av formannskapet gikk for rådmannens forslag om oppjustering til 4,2 promille.