I lang tid har Finn Olav Odde (Sp) og Therese Eidsaune (H) jobbet i det stille sammen med Dag Inge Hernes for at sistnevnte fortsatt skal kunne drifte «Nygården» på Hårberg.

– Situasjonen for vår gård har tre ganger blitt tatt opp i stortingets spørretime, uten at det så langt har gitt oss svar for framtida, sa Hernes da Fosna-Folket snakket med han og kona Kari tidligere i august.

BAKGRUNN: – Nå er det «vinn eller forsvinn»

– Vi har bevisst holdt oss unna media, fordi han har ønsket dialog i stedet. Det står så mye på spill for Dag Inge og Kari. De har mye jord inne på stasjonen. Hva tror dere skjer med han hvis han gjør seg vanskelig overfor stasjonen? Han kan ikke være noe råskinn som snakker stygt om andre, sier Odde til Fosna-Folket.

Dag Inge og Kari Hernes har hatt mange møter, med både politikere, advokater og forsvarsfolk. Foto: Erik Eikebrokk

Truet

Etter at Stortinget i juni 2012 vedtok at kampflybasen på Ørland skulle bygges, har driften på gården vært truet. I dag drives den på dispensasjon fra Mattilsynet, som må forlenges hvert år. Gården ligger i gul støysone, rett utenfor rød sone, men det er ikke på grunn av støyen at driften ikke kan fortsette slik den gjør i dag.

– Støyen er ikke problemet. Problemet er at de ikke får lov av Mattilsynet til å drive med melkekyr lenger. Da er grunnlaget for gårdsdriften borte. Vi må finne en løsning på dette nå, sier Odde.

Gården har en luftegård for kyrne, men stresset gjør at dyrene heller går inn i fjøset i stedet for ut, når de gis adgang til luftegården, ifølge Mattilsynets rapport.

Det har gått fem år. Arbeidet med å nå frem til Stortinget har vært for døve ører. Hernes' «protest» har så langt foregått i det stille, i håp om en overenskomst. Nå har han fått nok.

– For vår del handler det nå om «vinn eller forsvinn», sier Hernes. Ved nyttår går dispensasjonen til videre drift ut, og Hernes tror muligheten til å forlenge denne blir mindre for hvert år.

Sivert Bjørnstad skal ta saken opp med landsbruksministeren. Foto: Erik Eikebrokk

Tverrpolitisk samarbeid

Tidligere i august inviterte bonden Odde, Eidsaune, Sivert Bjørnstad (Frp) og Heidi Greni (Sp) til gården for å diskutere videre strategi: Nå samler lokalpolitikerne seg tverrpolitisk og krever handling fra myndighetene fra flere kanter.

– Etter at vi fikk med Bjørnstad og Greni så ble de enige seg imellom om at de skal henvende seg til landbruksministeren. Det følger vi opp nå. Greni skal skrive et brev og be om at dette må ordnes, sier Odde til Fosna-Folket.

Midt i valgkampen lar lokalpolitikerne valgflesk være valgflesk, og samarbeider på tvers av politiske ideologier.

– Vi ønsker ikke ros her. Jeg bryr meg katta om hvem som får æren, bare dette løser seg. Det er en fryktelig viktig seier å få frem! Og det vil være en tverrpolitisk seier, sier Odde.

Politikerne etterlyser raushet og, ikke minst, handling fra øverste hold.

– Dette er jo en spesiell sak. De har havnet utenfor rød støysone, mellom barken og veden. De er jo utenfor støyoppgjøret, og det gjelder kun dem. Derfor har Finn Olav og jeg engasjert oss, sier Therese Eidsaune til Fosna-Folket.

Finn Olav Odde og Therese Eidsaune har brukt fritida til å jobbe med saken. Foto: Erik Eikebrokk

Politikerne kaller saken for «en spesialsak». To lignende saker er Hårberg skole og Marihøna barnehage. Begge er løst.

– Helse og sosialdepartementet brøt inn, og sa at de ikke fikk drive barnehagen lenger, sier Eidsaune.

Denne forskjellsbehandlingen har Hernes vanskeligheter for å forstå.

– Én forskjell er selvsagt at det i barnehagens tilfelle handler om barns helse, mens det i vårt tilfelle handler om husdyras velferd og videre drift, sier Hernes.

– Vi er nødt til å hjelpe dem, og gi dem samme hjelp som rød gruppe får. Vi har hatt flere runder med toppolitikere, både fra Høyre og Senterpartiet, og utfordringen er å få sentrale politikere til å forstå at man må på pushe på forsvarsdepartementet for å få til dette, for Hernes kan ikke drive gården videre på dispensasjon fra Mattilsynet, sier Eidsaune.

Håper på løsning

Eidsaune har vært involvert i saken i godt og vel et år. Nå håper hun på snarlig løsning.

– Greni skal stille spørsmål til landsbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Bjørnstad sitter i næringskomitéen, så han tar opp dette med landsbruksministeren, så da får vi press fra begge kantene. Tore Bjørkli, som er landsbrukssjef hos fylkesmannen, tar opp dette med departementet. Og så skal ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune ta en ny runde med statssekretæren i Forsvarsdepartementet, sier hun.

Heidi Greni (grønn jakke) har flere ganger tatt saken opp i Stortingets spørre time - uten å få gode svar. Foto: Erik Eikebrokk

– I tillegg er det skrevet et motsvar til forsvarsdepartementet, hvor vi har oppklart en del ting, som at gården ikke kan drive videre på dispensasjon uten å risikere å legge ned melkedrifta.

Det er spesielt én ting Høyre-politikeren mener det er viktig å understreke. Både overfor myndighetene og i media.

– Bonden spør ikke om om å få dekket utgiften til en helt ny driftsbygning. Familien ønsker bare å få dekket mellomlegget, å få dekket merkostnaden for å flytte og drive gården videre. Det resterende betaler de selv.

Etterlyser løsning

Det er fem år siden saken ble aktuell. Både bonde og politikere opplever at det har skjedd lite på den tiden.

– Forsvarsbygg har ikke mandat. Landbruksmyndighetene har ikke mandat. Så vi må sørge for at noen får et mandat. Det er målet nå, når Bjørnstad og Greni går sammen inn til Landbruksdepartementet for å finne en løsning, sier Odde.

Kari og Dag Inge Hernes ønsker å flytte driftsbygningen til den andre siden av veien - og ønsker å få dekket merkostnadene.

– Jeg har en opplevelse av at Forsvarsbygg ikke er flinke til å melde inn til forsvarsdepartementet om hva som gjøres. Vi må kjempe mot at Forsvarsbygg bare bestemmer at «slik skal det være». Forsvarsdepartementet bare henviser dette videre til politikerne. Mitt syn som lokalpolitiker er at det er dårlig kommunikasjon mellom Forsvarsbygg og forsvarsdepartementet. De bør se mer fleksibelt på ting, sier Eidsaune.

Direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg har sagt til Fosna-Folket at «vi mener det er trafikken fra fylkesveien som er utfordringen for gårdsdriften her, og kampflybaseetableringen vil ikke endre den permanente situasjonen i vesentlig grad.»

– Fylkesveien kan man ikke skylde på. Den har jo vært der i mange tiår, og har aldri vært noe problem i seg selv, sier Eidsaune.

– Vi skal stå på videre, og skal få til dette gjennom byråkratisk og politisk jobbing. Det er bare et spørsmål om når.