Torsdag formiddag møttes kommunestyret i Bjugn for å behandle saken om kommunens såkalte «energiaksjer» etter at formannskapet har gjort et vedtak om å utrede mulighetene for å selge aksjer i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS for til sammen flere hundre millioner kroner.

Saken har skapt voldsomme reaksjoner i lokalmiljøet, og femtitalls demonstranter fra FosenKraft AS møtte opp for å minne kommunepolitikerne på arbeidsplassens betydning i lokalmiljøet.

Ordfører Ogne Undertun i spissrotgang mellom demonstrantene. Foto: Erik Eikebrokk

– Det er skiftende tider

Ordfører Ogne Undertun (Ap) åpnet møtet med å ønske demonstrantene velkommen.

– Det er skiftende tider, og jeg forstår godt at dere er her. Jeg kan ikke trygge FosenKraft på hva eierne av bedriften gjør, men det kommer ikke til å bli gjort vedtak om salg i dag, sa Undertun, henvendt til de fremmøtte fra FosenKraft.

Deretter gikk ordføreren langt i å bekrefte at møtet kom til å bli lukket når saken kom opp, noe rådmann Emil Raaen skulle redegjøre nærmere for senere.

– Jeg syns det er rimelig å appellere til FosenKraft om at kommunen har lovpålagte oppgaver innenfor tjenestetilbud. Det handler om ansvarlighet til kommunens innbyggere. Alle politikere i Bjugn syns nok dette er en stor beslutning å måtte ta. Men dette er en siste utvei. Vi håper å finne en annen utvei enn å selge FosenKraft, sa Undertun videre.

Nærmere femti ansatte og tillitsvalgte fra FosenKraft AS møtte frem. Foto: Erik Eikebrokk

Appellerte til kommunestyret

I forkant av møtet hadde tillitsvalgte fra FosenKraft AS sendt en appell til samtlige kommunestyremedlemmer i Bjugn med en appell om hvorfor de burde stemme imot en eventuell utredning av et mulig salg.

– Vi har ingen reaksjon på ordførerens appell annet enn å nevne at også FosenKraft utfører en lovpålagt tjeneste, sier Unni Eide, tillitsvalgt i FosenKraft AS, til Fosna-Folket, før vedtaket ble gjort.

«FosenKraft er en «motor» i lokalsamfunnet, som bidrar både direkte og indirekte i næringsliv, for lag og foreninger og sikrer god leveranse i et område som blir lite for store aktører. Et salg er ikke reversibelt, dette er et valg som trenger grundigere vurdering. Vi håper dere ser de ringvirkningene som kommer i kjølvannet av et salg,» står det blant annet i skrivet som også skisserer opp positive ringvirkninger og betydningen FosenKraft har i lokalsamfunnet.

Etter et kvarters «beinstrekking» samlet kommunestyret seg igjen for dagens siste sak, der formannskapet har bedt kommunestyret om å gi rådmannen i oppdrag å utrede muligheten for å selge kommunens aksjeposter i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS.

Formannskapets vedtak om å utrede muligheten for et salg av kommunens eierpost i FosenKraft har skapt sterke reaksjoner. Foto: Erik Eikebrokk

– Unntatt offentlighet

– Dette er opplysninger som er av en slik karakter at de er unntatt offentlighet. Og jeg forstår at det også er et ønske fra selve selskapet, FosenKraft AS, om at ting blir behandlet konfidensielt, sa ordfører Undertun.

Ordet gikk videre til rådmann, Emil Raaen, som saksbehandler i saken, å ta stilling til om saken skulle unndras offentlighet.

– Det er i offentlighetslovens §23.1 gitt anledning til å lukke møter der man skal drøfte sitt eierskap, og det å drøfte fritt og rasjonelt sitt eget eierskap, og hvordan man skal utøve og forvalte eierskapet. Det må man kunne gjøre uten at det sitter andre interessenter og lytter på. Derfor har både det hensynet, og ikke minst det at vi har opplysninger i saken som vi anser å være av en slik art at selvskapene selv ikke ønsker at det skal være åpent, så ber vi om at behandlingen av saken skal være lukket, sa Raaen.

Dermed fikk verken presse eller demonstranter være til stede i behandlingen av saken.

– Jeg mener det er lurt at eventuelle vedtak som blir gjort, blir gjort fullt offentlig, sa Undertun før behandlingen av saken tok til.

Kommunestyremedlemmene fikk ikke lov til å snu rådmannens saksframlegg før møtet var lukket. Foto: Erik Eikebrokk

Endelig vedtak

Et forslag om å avslutte videre utredning om eventuelt salg av aksjer i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS falt, med 18 mot 3 stemmer.

Følgende vedtak - med tillegg - ble vedtatt:

Kommunestyret ber rådmannen utrede hvilke investeringsbehov Bjugn kommune har, og hvilke finansieringsmuligheter vi har.

  1. Hva kan «markedet» være villig til å betale for kraftaksjer og hvilke avtaler er det mulig å fremforhandle, som sikrer arbeidsplasser.

  2. Er andre eiere interessert i å være med på en utredning.

  3. Stemmer opplysninger om Selbu Energi og andre selskaper som Trønderenergi har kjøpt.

  4. Kan salg få konsekvenser for pensjonsrettigheter og andre forhold for ansatte.

  5. Hva er risikoprofil i forhold til å ha hele kommunens kapital i en bransje og i to selskaper.

  6. Kan deler av selskapet holdes unna et salg.

  7. Kan ansatte være interessert i å kjøpe seg inn i egen arbeidsplass.

  8. Det hadde vært av stor nytte å få innsikt i fremtidig utvikling i økonomi i kraft bransjen satt opp mot kostnadsutvikling i finansmarkedet. Hva er situasjonen nå og sannsynlig utvikling.

  9. Hva er bransjens «råd» om mindre kontra større selskaper.

  10. Annet.

– Vi jobber og ser på en finansieringsplan. Der ser vi på ulike muligheter, som lån, samarbeid med private aktører og eventuell realisering av eiendeler kommunen har, sier Undertun til Fosna-Folket, etter at vedtaket ble gjort.

– Vi sier noe eksplisitt om FosenKraft i vedtaket for å vise de ansatte at vi ikke tar lett på saken, og synes de ansattes rettigheter er viktige.