For å finansiere ny skole i Botngård, barnehage og oppussing av helsesenter, ønsker formannskapet i Bjugn kommune å utrede muligheten for å selge kommunens «energiaksjer» for flere hundre millioner kroner.

Vedtaket har ført til sterke reaksjoner i lokalmiljøet. TrønderEnergi er bekreftet som en mulig kjøper av aksjene, noe som har skapt frykt for arbeidsplassene i FosenKraft AS.

– Vi har ikke fått bud på aksjene, men noen interessenter har forhørt seg om aksjer i TrønderEnergi og kommet med hint om interesse ved lav pris, sier ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun (Ap).

– Ingen bud

Torsdag denne uken skal kommunestyret i Bjugn behandle vedtaket gjort i formannskapet.

– Vi har bare vedtatt at rådmannen skal få tall på bordet som gjør at vi kan ta en vurdering på om dette er en fornuftig ting. Vi må ta en totalvurdering av situasjonen. Får vi en handel som er for dårlig, så kommer vi garantert ikke til å selge. Da er det bedre økonomi å finne andre løsninger. Det kan jo være lånefinansiering, noe som kan gjøres i samarbeid med private utbyggere, presiserer Undertun.

– Har dere fått et formelt tilbud fra TrønderEnergi på alle energiaksjene?

– Nei.

– Hvordan opplever du reaksjonene fra lokalsamfunnet på et mulig salg av FosenKraft?

– Reaksjonene er noe spissere en forventet. At ansatte reagerer er helt forståelig, sier Undertun.

Ogne Undertun er ordfører i Bjugn kommune. Foto: Erik Eikebrokk

Sterke argumenter

Et av de sterkeste argumentene blant støttespillerne har vært at FosenKraft gir så mye tilbake til lokalsamfunnet, at det vil være dumt å selge aksjene. Det argumentet får støtte fra lokalt næringsliv.

– Et salg av aksjer må ikke aksepteres, skriver Håvard Sundseth, daglig leder i FosenHus AS, i et brev til Bjugn kommune.

I brevet skriver Sundseth blant annet at FosenKraft årlig bidrar til samfunnet med over hundre millioner kroner, mange ansatte, 900 000 kroner i daglig omsetning, sponsing av lokale lag og foreninger, høy finansiell avkastning, lav nettleie og 50 prosent økning i antall ansatte de siste fem år.

– Formannskapets vedtak bør endres fra å automatisk konkludere med at eneste finansieringsalternativ er salg av energiaksjer, til å være: Kommunestyret ber rådmannen utrede ulike finansieringsalternativer for ny skole, skriver Sundseth.

– Skal vi sitte på eiendeler i privat virksomhet, og samtidig ikke løse våre lovpålagte omsorgsoppgaver for barn, unge og gamle? sier Undertun.

En alternativ finansieringsmulighet til skole, helsesenter og barnehage kan være en ny runde med eiendomsskatt. Innbyggerne i Bjugn kommune er nå inne i sitt tredje og siste år med den type beskatning.

– Vi har ikke veldig lyst til å belaste innbyggerne våre med nye tjenesteinnsparinger, sier Undertun.

FosenKraft har i dag 84 ansatte - 14 av dem lærlinger. Foto: Erik Eikebrokk

Genererer millioner

Fosna-Folket har kikket på offentlige tall som sier noe om hvor store inntekter FosenKraft AS har generert for Bjugn kommune de siste ti årene.

  • I lånerenter har FosenKraft AS årlig betalt drøyt 1,9 millioner kroner til Bjugn kommune, totalt 19 137 160 kroner.

  • I direkte utbytte til Bjugn kommune har FosenKraft AS årlig generert beløp på mellom 344 000 og 2 millioner kroner, totalt 10 986 000 kroner.

  • I eiendomsskatt har selskapene i FosenKraft AS til sammen betalt over åtte millioner kroner siden 2008, totalt 8 935 899 kroner.

Tallene er bekreftet av økonomisjef Geir Aune, i Bjugn kommune.

I Norge er det slik at 12 prosent av all personskatt tilfaller kommunene direkte. I 2017 betalte innbyggerne i Bjugn kommune 398,5 millioner skatt, noe som gir en gjennomsnittlig skatt på 81 979 kroner per innbygger. Basert på disse tallene betyr det at de 84 ansatte i FosenKraft årlig bidrar med 826 348 kroner årlig, i skatt til Bjugn kommune. Dette beløpet blir høyere om man legger til grunn flere familiemedlemmer som bor i Bjugn på grunn av ansettelsesforhold i FosenKraft.

Legger man disse tallene til grunn betyr det at FosenKraft AS direkte og indirekte har bidratt med nesten femti millioner kroner i inntekter til Bjugn kommune de siste ti årene.

I tillegg kommer selskapets og ansattes lokale vareinnkjøp og andre ringvirkninger i forbindelse med verdiskapning.

– Vi må opplyse innbyggerne og politikerne om hva FosenKraft betyr for lokalsamfunnet, i tillegg til inntekter, arbeidsplasser, utbytte, sponsing og dugnad. FosenKraft sponser alt fra små datapartyer til store anlegg. Det henger et FosenKraft-skilt på nesten ethvert idrettsanlegg, sier Arnt Joar Lien, tillitsvalgt og ansatt i FosenKraft Installasjon.

Fosna-Folket får opplyst fra flere kilder at FosenKraft årlig sponser lokale lag og foreninger i Bjugn med rundt én million kroner.

Fra venstre: Arnt Joar Lien, elektromontør og tillitsvalgt. Morten Sandmo, energimontør. Jarle Hopen energimontør og tillitsvalgt. Unni Eide, hovedtillitsvalgt Delta-Energi. Gunnar Kimo, tillitsvalgt NITO. Foto: Erik Eikebrokk

Tilbakekjøp

Bjugn kommune gjorde i 2017 et vedtak om å selge aksjene i TrønderEnergi, men salget har vist seg vanskelig å gjennomføre på grunn av lite interesse og strikte lover om offentlig eierskap. TrønderEnergi har overfor Fosna-Folket bekreftet at de kan være interessert i å kjøpe tilbake TrønderEnergi-aksjene, samtidig som de er interesserte i å få kjøpe Bjugn kommunes eierpost i FosenKraft AS.

– Det pågår mange diskusjoner om kjøp og samarbeid i energinæringa nå, over hele Norge. Skulle eierne i FosenKraft ønske å diskutere ulike alternativer med oss, så er de selvsagt velkommen til det, skriver kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi, Bent Eidem, til Fosna-Folket.

Therese Eidsaune er et styreleder i FosenKraft AS. Hun sier hun har registrert et stort lokalt engasjement i saken, men vil ikke spekulere i om et eventuelt oppkjøp kan føre til endringer for hjørnesteinsbedriften.

– Det har jeg ingen stor formening om, for TrønderEnergi har gjort begge deler. I Fosna-Folket henvises det til Selbu og Malvik og der har selskapene blitt slaktet, men TrønderEnergi har jo også eierandeler i selskaper sørafor der selskapene har beholdt formen de har vært i tidligere. Så det vil avhenge av den profilen som TrønderEnergi ønsker på investeringene sine, sier hun.

– Det er jo en viktig arbeidsplass i kommunene våre, både når det kommer til teknologisk utvikling, lærlingeplasser og kompetansearbeidsplasser. Det er viktig for regionen å ha den der. Det har jo vært gjort en kjempejobb av de ansatte og ledelsen de siste årene gjennom omstrukturering og rigging på grunn av ny energilov, slik at de er klare for fremtida. FosenKraft er i så måte et flaggskip i organisering for fremtida.

Therese Eidsaune er styreleder i FosenKraft AS. Foto: Arkiv

– Som å selge kua for å bygge fjøs

De tillitsvalgte i FosenKraft har opprettet støttegruppen «Nei til salg av FosenKraft», og har i øyeblikket 608 følgere.

En av følgerne bruker en ku- og fjøsmetafor for å beskrive et mulig salg.

– Skjønner ikke at kommunene i det hele tatt vurderer å selge sine aksjer, være seg i TrønderEnergi eller FosenKraft. Blir vel litt som å selge kua for å bygge nytt fjøs. Man kvitter seg med en inntektskilde som forhåpentligvis vil gi avkastning i all overskuende fremtid. Må vel være bedre å bruke verdien i selskapet som sikkerhet for lån, for eventuelt å bygge ny skole eller andre investeringer. For så å bruke avkastning til nedbetaling, skriver Vidar Volden.

– Salg av Fosenkraft er et meget kortsiktig sjakktrekk. Det varmer nok økonomisk en kort periode men ser vi litt inn i fremtiden vil historien vise at dette var nok et eksempel på økonomisk uforstand. Jeg trodde Bjugn kommune hadde lært litt av historien vi har lagt bak oss men den gang ei, skriver Gunnar Roar Hegstad.

Torsdag 15. februar skal kommunestyret i Bjugn behandle formannskapets vedtak. Behandlingen av saken er lukket og unntatt offentlighet.