- Dette dreier seg om kanskje det neste store investeringsprosjektet Ørland kommune kommer til å ha befatning med. Det er viktig at vi diskuterer problemstillinger her i kommunestyret, i arbeidsutvalget for kommunesammenslåing, i fellesnemnda og i administrative utvalg så vi får riktig plassering og tjenesteproduksjon for innbyggerne, sier ordfører Tom Myrvold (H) når han innleder saken om nytt helsebygg i kommunestyret.

I vår satt kommunestyret ned en arbeidsgruppe for å se på nytt helsebygg og nye kommunale boliger i dagens Ørland kommune.

I slutten av november leverte arbeidsgruppa sin rapport. Nå i desember vedtok kommunestyret å gå videre med planleggingen i et forprosjekt som kan koste inntil en million kroner.

20 år

Ørland kommune skal søke om tilskudd fra Husbanken til å bygge 20 nye omsorgsboliger og fire nye korttidsplasser på sykehjem før nyttår.

Videre har kommunen budsjettert med fem millioner kroner i 2018 for å bygge kommunale gjennomgangsboliger i Brekstad-området.

- Jeg er glad denne dagen endelig er kommet. Det har vært et artig arbeid å se på nytt helsebygg og nye kommunale boliger. Det er kanskje så langt som 20 år tilbake at man begynte å snakke om nye eldreboliger, sier Hilde Kristin Sandvik Nordaas (H), som har ledet arbeidsgruppa.

Hilde Kristin Sandvik Nordaas (H) har ledet arbeidsgruppa som har sett på nytt helsebygg og nye kommunale boliger i Ørland kommune. Foto: Jakob Ellingsen

Medisinsk senter

Arbeidsgruppa for nytt helsebygg har laget en rapport på 32 sider der de har kartlagt dagens behov og utfordringer.

Etter befaringer sammen med ledere og ansatte ved ulike avdelinger av Ørland medisinske senter (ØMS), konkluderer arbeidsgruppa i sin rapport med at store deler av ØMS har betydelige utfordringer som følge av dagens bygg.

Unntak fra den situasjonen finnes på avdelinger som er bygget de siste årene, som Fosen legevaktsenter, som sto ferdig i 2013.

Arbeidsgruppa beskriver store utfordringer med å overholde taushetsplikten ved både spesialistpoliklinikken ved legekontoret og på laboratoriet ved Ørland legesenter fordi det er mangler på egnede rom for å gjennomføre pasientsamtaler.

Haster

En gjennomgående beskrivelse av de ulike avdelingene ved ØMS, er at bygningsmassen er gammel og det er dårlig luft og til dels også dårlige lysforhold.

- «Bygningsmassen på legesenteret er like gammel som på spesialistpoliklinikken. Det er lavt under taket, veldig dårlig ventilasjon, veldig varmt når det er varmt og kaldt når det er kaldt. Lite lys og dårlig luft. Det er lite lagringsplass, trangt og ikke tilrettelagte kontor. Det er også få kontor», heter det eksempelvis om Ørland legesenter i arbeidsgruppas rapport.

Rapporten beskriver tilstanden for de åtte trygdeboligene i nærheten av sykehjemmet som i dårlig forfatning. Trygdepensjonatet befinner seg også i gammel bygningsmasse.

- «Bygningsmassen det er snakk om på ØMS er på ca 20 000 kvm og mye er gammelt og nedslitt så behovet for nytt helsebygg haster», heter det i rapporten.

Fra kommunestyret i Ørland kommunes desembermøte. Foto: Jakob Ellingsen

Samlet

Arbeidsgruppa råder tydelig at man samlokaliserer de ulike funksjonene med helsebygg så tett som mulig, både for å bygge robuste fagmiljø, men også for å ha effektive turnusordninger. Det innebærer at området rundt dagens helsesenter er mest hensiktsmessig å utvikle.

Arbeidsgruppa konkluderer også med at det vil være effektivt å ha sentrumsnære kommunale boliger av samme grunn.

- Innspillene fra høringsinstanser og fra fagmiljø er tydelige. Samling er viktig for å yte bedre og mer samlede tjenester. Større fagmiljø gjør også at arbeidsplassen blir et mer attraktivt arbeidssted, sier Sandvik Nordaas til kommunestyret.

- Om vi samler større miljø er det trolig større sannsynlighet for å få flere spesialisthelsetjenester ut til Fosen, fortsetter hun.

60 år

Framskrivingene for fremtidens befolkningsutvikling i dagens Ørland kommune tilsier at det blir behov for 0,8 nye sykehjemsplasser hvert år i de nærmeste årene ettersom antallet eldre i kommunen øker.

- Vi har ikke kostnadsrammene for nytt helsebygg og nye omsorgsboliger på plass enda, men vi må tenke på at vi bygger 60 år fram i tid og tenker på de tjenestene vi vil ha da, sier Sandvik Nordaas.

Administrasjonsfløyen i dagens ØMS har for eksempel 1940 som byggeår.

Ordfører Tom Myrvold (H) og Gunnhild Tettli (Ap). Foto: Jakob Ellingsen

- Står for tur

Arbeiderpartiets Gunnhild Tettli roser arbeidsgruppa for den jobben de har gjort i kartleggingsarbeidet så langt.

- Det er ikke tvil om at det er helse som står for tur i kommunen. Det er spesielt viktig at Bjugn involveres så fort som mulig. Jeg håper dette blir et tema i arbeidsutvalget og fellesnemnda relativt snart, sier Tettli til kommunestyret.

Vedtaket

Kommunestyret var enstemmige i sitt vedtak.

Kommunepolitikerne besluttet å gjennomføre et forprosjekt for prosessen for nytt helsebygg og nye kommunale boliger i Ørland kommune med en kostnadsramme på en million kroner.

Prosjektet gjennomføres i første halvdel av 2018, med mål om politisk behandling før utgangen av 2018. Ørland skal involvere Bjugn kommune til å delta i planprosessen for å sikre at fremtidig helsebygg og nye kommunale boliger ivaretar fremtidige behov i nye Ørland kommune.

Ørland sender søknad om tilskudd på 20 nye omsorgsboliger og fire korttidsplasser på sykehjem før nyttår, og Ørland kommune skal investere i gjennomgangsboliger i Brekstadområdet med et budsjett på fem millioner kroner i 2018.