For å kunne finansiere ny skole i Botngård, barnehage og oppussing av helsesenter, ønsker formannskapet i Bjugn kommune å utrede muligheten for å selge kommunens «energiaksjer» for flere hundre millioner kroner.

Det har fått lokalmiljøet til å frykte for fremtiden for hjørnesteinsbedriften FosenKraft AS, som kan risikere å bli en maktesløs tredjepart i en pakkesalgløsning mellom Bjugn kommune og TrønderEnergi.

– Hvis Bjugn kommune selger sin eierpost til TrønderEnergi, så skjer det ikke at FosenKraft AS opprettholdes som i dag. Se bare på Selbu energiverk, som har gjennomgått en lignende prosess, der det er igjen fire ansatte i dag, har de tillitsvalgte ved FosenKraft tidligere uttalt.

Selbu energiverk er ett av flere trønderske strømselskap som har vært gjennom lignende prosesser som den som nå utspiller seg i Bjugn kommune. Fosna-Folket har snakket med tre av dem.

Lovendring

Kvikne- og Rennebu Kraftlag var et ikke-kommunalt selskap som ble overdratt til TrønderEnergi i 2017.

- Vi var en betydelig mindre aktør enn det FosenKraft er, med fire tusen kunder. TrønderEnergi var godt etablert i lokalsamfunnet fra før, med tilstedeværelse og 35 ansatte i produksjonsorganisasjonen, så de hadde en god standing lokalt, sier Kristin Reitan, som er tidligere sjef for Kvikne og Rennebu kraftlag.

Våren 2016 vedtok Stortinget at det skal være et selskapsmessig og funksjonelt skille mellom nettvirksomhet og all annen virksomhet i nettselskapene.

- Da måtte vi se oss om etter en samarbeidspartner i forbindelse med å skille ut nettselskapet, slik vi er pålagt fra myndighetene, og da var det naturlig å prate med TrønderEnergi om hva vi kunne få til sammen med dem. Vi var i en slik situasjon at vi kunne gå inn i forhandlingene med gode forhandlingskort ettersom dette ikke var noe vi måtte gjøre. Vi fikk til en veldig god avtale med TrønderEnergi om tilstedeværelse i Rennebu, og vi fikk ta over ansvaret for nabokommunen, som TrønderEnergi hadde nett i. Slik kom vi styrket ut og fikk et større ansvarsområde, og flere ansatte, sier Reitan.

Overdragelsen førte med seg en positiv bieffekt for innbyggerne.

- Vi hadde den dyreste nettleia i hele Trøndelag, så for oss tror jeg gjennomsnittskunden sparte over tre tusen kroner i året. Det var en av grunnene til at det var lettsolgt i lokalsamfunnet, men også litt fordi at de fleste i området har et godt inntrykk av TrønderEnergi. De har vært til stede hos oss i 30 år.

- Etter boka

Frykt for arbeidsplasser har vært et viktig tema blant de tillitsvalgte hos FosenKraft. Det forstår Tormod Larsen, tidligere styreleder i Malvik Everk, godt.

- Det er viktig at de ansatte er med i prosessen fra starten av og har reell innflytelse. Og så er det en viktig forskjell på Malvik og det som skjer i Bjugn. Malvik ligger nærme Lerkendal, der TrønderEnergi har hovedkontor. Det blir litt annerledes å kjøre noen kilometer til Lerkendal, enn å komme seg over fjorden, sier Larsen.

Malvik Everk inngikk en avtale med TrønderEnergi i 2012 - på andre forsøk, vel og merke.

- Da mitt styre fikk oppgaven var det andre gangen det ble forsøkt. Den første gangen var det mye negativt rundt saken. Da var begge parter umodne i slike prosesser. På forsøk nummer to gjorde vi det skikkelig, etter boka, med ekte og riktig involvering fra de ansatte. Det var nøkkelen til at det gikk bra. Da forslaget ble lagt frem for de ansatte, var vedtaket enstemmig. De visste hva de skulle gjøre, og arbeidsplassene ble sikret. I TrønderEnergi fikk de nyansatte en mer spennende hverdag i et større selskap, og flere karrieremuligheter.

Larsen husker TrønderEnergi som en god forhandlingspartner.

- Forhandlingene den andre gangen var ryddige, og TrønderEnergi virket veldig bevisste på rollen sin. Det ble gjort en avtale som sikret de ansattes rettigheter og videre arbeid.

Sikring av arbeidsplasser

- Det var en forutsetning for de ansatte, som skulle være på plass i forkant. De ansatte var svært viktige medspillere i hele prosessen, sier Larsen.

Å sikre arbeidsplasser var et avgjørende punkt også for Reitan og Kvikne og Rennebu Kraftlag:

- Vi måtte ha noen innledende runder, og en intensjonsavtale på bordet før vi offentliggjorde noe. Men da vi hadde såpass mye klart, og kunne gi de ansatte forsikringer og trygghet om arbeidsplassene, da gikk vi ut med det. Det var en veldig åpen prosess både overfor eiere og ansatte. Det var kun jeg som måtte gå på grunn av endringer i ledelsen; alle andre har beholdt arbeidsplassen. Antall ansatte har siden økt med fire personer; fra 26 til 30, tror jeg.

Ordfører i Selbu kommune, Ole Morten Balstad, bekrefter at en lignende avtale var en forutsetning da nettselskapet til Selbu energiverk ble overdratt til TrønderEnergi i 2016.

- Vi forhandlet frem en intensjonsavtale som måtte behandles i de enkelte utvalg. Den sikret antall arbeidsplasser, at alle var sikret jobb i x antall år, sier Balstad.

Ifølge ordføreren er det i dag 22 ansatte på basen i Selbu, som i tillegg dekker Tydal og Malvik nordøst. Femten av disse ble med fra Selbu energiverk.

- Bakgrunnen for salget til TrønderEnergi var utsiktene vi fikk, med et lovverk som ville ha funksjonelt skille mellom nett og produksjon. Det ville medført ekstrautgifter i året på én million kroner og utfordringer på kostnadssida. Vi hadde allerede dyr nettleie, og skulle vi fortsatt hadde det blitt enda høyere. I tillegg hadde vi organisasjonsmessige utfordringer i forbindelse med vaktberedskap. Det var det som lå bak at vi vurderte et salg, sier Balstad.

TrønderEnergi har svart følgende på Fosna-Folkets spørsmål på om de kan gi garantier for at arbeidsplassene i FosenKraft AS blir værende i Botngård.

- I diskusjoner om kjøp og samarbeid har vi normalt en fleksibel tilnærming, og er opptatt av å lytte til partnerens interesser og prioriteringer. Vår erfaring er at tema som lokale arbeidsplasser, nettleie, forsyningssikkerhet, og salgspris er blant spørsmålene som er viktige, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem.

- Noe negativt?

Balstad kjenner seg igjen i diskusjonene som går i Bjugn - og frykten for tapte arbeidsplasser.

- For bygda var salg fornuftig, så fremt vi fikk en kjøper som ville beholde arbeidsplassene. Det lå i bunn for eieren. Arbeidsplasser var overordnet det meste. Vi holdt på lenge; i ett år med sondering og utredning. Vi landet til slutt på TrønderEnergi. Det viktigste for oss var at vi fikk beholde antall arbeidsplasser. Vi endte opp med på å øke antall arbeidsplasser, sier Selbu-ordføreren, som legger til én ting.

- Jeg tror det er kjempelurt å være åpen om alt det man kan være åpen om. Vi var litt der i starten om at vi ikke skulle ut med noe, men det endret vi oss på, og var opptatt av å få ut det vi kunne gå ut med, sier Balstad.

- Har du ingenting negativt å si om prosessen og utfallet?

- Noen vil kanskje si at alle sammen ikke er på jobb i Selbu hver dag. Noen ganger må de ansatte på oppdrag til Tydal, noen ganger til Hommelvik og Selbu, men sånn er det jo. For oss var det ikke noe alternativ å fortsette som i dag. Alternativet var å gjøre store kutt internt i eget everk, sier Balstad.

- Jeg har ikke hørt noe negativt i etterkant, sier Larsen.

- Det er jo ikke mulig at alle får det akkurat slik som de vil. Det tror jeg er helt umulig. Men jeg tror ikke at jeg overdriver hvis jeg sier at 99 prosent av de ansatte er fornøyde med det som skjedde, med større arbeidsmiljø og flere kolleger. Alle beholdt jobbene sine, men for et fåtall ble jo arbeidsdagen forandret fra det å jobbe i et selskap med mange ansatte, til å være igjen i morselskapet der det er mange penger og få ansatte. Da er det viktig for dem å klare å finne nok arbeidsoppgaver til å fylle dagene sine, sier Reitan.

Felles for de tre selskapene Fosna-Folket har snakket med er lavere nettleie for kundene og flere arbeidsplasser, etter overdragelsen.

Dette er Trønder-Energi

Bjugn kommune ønsker å selge sine aksjer i TrønderEnergi, estimert til 350 millioner kroner, men har, ifølge ordfører Ogne Undertun, ikke lykkes i å finne kjøpere. Dermed ser det ut til at TrønderEnergi er eneste mulige kjøper, men dette under forutsetning av at Bjugn kommunes aksjepost i FosenKraft - estimert til 100 millioner kroner - blir med på kjøpet.

- Ulike kommuner og ulike eiere kan ha ulik tilnærming til hva de mener er en god løsning for seg, men arbeidsplasser, lavest mulig nettleie, forsyningssikkerhet, høyest mulig salgspris, er tema som normalt alltid er viktige i slike prosesser, sier kommunikasjonsdirektør Eidem.

TrønderEnergi har base på Lerkendal i Trondheim, og eies, ifølge proff.no, av 24 kommuner, KLP (Kommunenes landspensjonskasse), Nordmøre Energierk AS og TrønderEnergi AS. Ifølger Eidem hadde selskapet salgsinntekter på 1,5 milliarder kroner i 2016, og et overskudd på 354 millioner kroner før skatt.

TrønderEnergi har tidligere overtatt Tydal kommunale energiverk og Melhus Energi. I oktober 2017 vedtok kommunestyret i Oppdal å selge 49,9 prosent av aksjene i Oppdal Everk til TrønderEnergi.

Torsdag 15. februar skal kommunestyret i Bjugn behandle formannskapets vedtak. Behandlingen av saken er lukket og unntatt offentlighet.