I flere år har prosessen med å bygge en idrettshall her på Ørlandet vært på agendaen, men ikke kommet lengre enn tegnebrettet. Ørland turnforening har flere ganger prøvd å få til en felles idrettshall der én halvdel har vært håndballbane og den andre vært er turnhall (basishall), uten å ha fått gjennomslag.

- Nå som Ørland Sparebank arena blir en realitet ser vi store muligheter til å gjøre om den gamle Ørlandshallen til en basishall for turn, sier sportslig leder i Ørland turnforening, Andreas Meyer.

Største idrett

Ørland turnforening og Uthaug turn- og gymnastikklag har hatt samarbeidsmøter der de står sammen om å få til en slik hall i Ørlandshallen.

- Klubbene samarbeider godt og prosessen med å designe hallen har vært grei da begge klubbene godt vet hvordan de vil innrede hallen. Turn er den største idretten her i kommunen med over 400 utøvere og over 50 stykker på venteliste, sier Meyer.

Klubbene mener at det å gjøre om Ørlandshallen til en basishall er en liten investering for å få gode treningsfasiliteter som står fremme til enhver tid. Foto: Privat

Klubbene mener at det å gjøre om Ørlandshallen til en basishall er en liten investering for å få gode treningsfasiliteter som står ute til en hver tid.

- Slik det er i dag bruker klubbene tretti minutter i hver ende av treningene på å rydde ut apparatene og rydde dem inn i skap og lagerrom igjen. Så slik det er i Ørlandshallen i dag, bruker turnerne fire timer i uka bare på å flytte apparater.

- I den nye basishallen ser det ut til at turnforeningene kommer til å benytte seg av alle treningstidene i uka, og det beviser behovet for en slik hall.

- Opp til politikerne

Meyer viser til tall fra Norges gymnastikk- og turnforbund som har statistikker på at når en klubb bygger en slik hall øker medlemstallet med mellom to hundre og seks hundre utøvere.

Ørland kommune har vedtatt å gjøre om Ørlandshallen til en basishall nå som Ørland sparebank arena er på vei opp.

- Nå er det opp til politikerne å finne midler i budsjettet til å finansiere basishallen. Ørland turnforening og Uthaug turn- og gymnastikklag har sammen tegnet hallen slik de vil ha den, sier Meyer.

For å få spillemidler til prosjektet er man nødt til å ha en nedfelt skumgrop. Foto: Privat

For å få spillemidler til prosjektet er man nødt til å ha en nedfelt skumgrop, men siden det ikke lar seg gjøre å grave seg ned ønsker de å bygge opp gulvet i deler av hallen. Her skal det være trampoliner i det oppbygde gulvet og tumblingbane og trampett med tilløp, som alle vil bruke skumgropen som landingsfelt.

- Dette er for å ivareta sikkerheten når utøverne skal lære inn nye turnelementer, men det er også bra for utøverne å lande så mykt for å unngå slitasjeskader. Det er med slike fasiliteter alle basishaller bygges nå, og denne hallen føyer seg inn i rekken av basishaller som har dukket opp de siste årene.

Store visjoner

Tilsvarende haller finnes i Steinkjer, Trondheim, Frøya, Orkanger og Rissa.

- En slik hall vil bli en storstue for turnsporten og den største og beste hallen i hele Trøndelag. En slik hall, vegg i vegg med Ørland sparebank arena, ungdomsskolen og den nye barneskolen, vil gjøre dette idrettsanlegget til den beste plassen å arrangere store idrettsarrangement i framtiden, sier  Meyer.

Forbundstall viser at ny hall kan føre til hundretalls nye utøvere. Foto: Privat

Med tilrettelegging og støtte fra idretten og politikerne tror Meyer det vil gjøre Ørlandet i stand til å arrangere de største treningssamlingene i landet, store regionale og nasjonale konkurranser, og til og med norgesmesterskap i turn.

- Prislappen på denne hallen er ikke stor i forhold til hva man får, og turnklubbene har allerede mange av apparatene som trengs i en slik hall. Derfor er det bare det oppbygde gulvet og skumgropen som må på plass for å at vi skal få en av de beste basishallene i landet.