I helgen reiste to gymnaster fra Ørlandet til Oslo for å måle krefter med noen av Norges mest talentfulle turnere. Blant de 52 utøverne var Martin Solli (15) og Marìus Petur Lund (17), som representerer Ørland Turnforening.

– Det var veldig høyt nivå, og det var mange som var veldig gode der. Men det var en fin opplevelse, og det var kjempeartig å trene med dem, sier Lund til Fosna-Folket.

– Jeg synes både Marius og Martin gjorde en veldig god figur og viste seg fra en god side. Jeg fikk høre mye skryt om guttas innsats i helgen av landslagstrenerne, og fikk noen gode råd om hva vi skal jobbe med videre i tiden fremover for å bli enda bedre, sier sportslig leder i Ørland Turnforening, Andreas Meyer.

Bildene er hentet fra instagrambrukeren orlandturnforening. Foto: Ørland Turnforening

Høyt nivå

17 år gamle Marìus Petur Lund kommer opprinnelig fra Island, og har trent apparatturn i tolv år.

– Jeg ble litt overrasket over hvor høyt nivået var, så jeg ble litt skremt.

Basert på guttenes prestasjoner på denne samlingen vil troppen siles ytterligere, slik at i overkant av tretti utøvere blir tatt ut til den neste samlingen. Helt til slutt skal det stå igjen en tropp på mellom seks til tolv gymnaster som skal representere Norge i junior-EM i 2018.

– Nå skal trenerne gå gjennom alle som var med, og etter det så får vi vite hvem som går videre.

Om noen uker får spente utøvere svar på om de går videre til neste samling. Foto: Privat

Audition

Totalt gjennomførte guttene fire treninger på samlingen, der de ble delt opp i mindre grupper basert på nivå. Helt til slutt var det klart for audition hvor guttene skulle vise seg frem for uttakspanelet.

– Jeg er ikke veldig optimistisk til at jeg blir med videre, men jeg håper jo selvsagt på det. Men det var veldig mange der som holdt et høyere nivå enn meg.

Under auditionen ble alle utøverne filmet, men det var ikke videokameraene som gjorde Lund nervøs.

– Jeg var ikke nervøs før samlingen, men da jeg så hvilket nivå de andre var på, da ble jeg litt nervøs.

Sosialt

Lagkamerat Martin og sportslig leder Andreas Meyer, i Ørland Turnforening, var også med til Oslo.

– Det er alltid greit å ha med noen man kjenner. Martin og jeg var ikke i samme gruppe, men ut i fra det jeg så av ham, viste han frem mange gode ting. Jeg tror det gikk veldig bra for ham og jeg blir overrasket om han ikke går videre til neste samling. Jeg tror han viste seg frem nok.

Guttene trener fast to dager i uka, og omtrent seks timer totalt hver uke.

– Drømmen er å bli med på seniorlandslaget. Men det betyr jo at man må jobbe veldig hardt, og det er jeg forberedt på å få til, sier Lund.

Begge Ørland-turnerne fikk gode skussmål av landslagstrenerne. Foto: Privat

Team-gym

Troppsgymnastikk - eller team-gym som det heter internasjonalt - er en egen gren under Norges gymnastikk og turnforbund (NGTF) Her trener og konkurreres det i tre apparater; trampett, tumbling og frittstående. I en tropp (lag) skal det være mellom seks til tolv gymnaster som sammen utfører elementer i de forskjellige apparatene. De får en samlet poengsum som utgjør troppens karakter i konkurranse.

– Svaret om Marius og Martin kommer med til neste uttak, får vi om en uke eller to og da er det cirka tretti stykker som kommer videre. Etter neste uttak blir det ti gutter som danner Norges herrelandslag i juniorklasse under EM høsten 2018 og seks gutter som blir med på Mix laget sammen med seks jenter, sier Meyer.

12. november skal guttene konkurrere i Midt-Norsk mesterskap, før troppen reiser til Oslo 25. november for å delta i konkurranse der.