- Det er ikke bra for helsen å bo i områder som har så mye støy. På grunn av støyen og de helseplagene som følger med, så ønsker man at folk skal velge et annet alternativ enn å bo i rød sone, og det er det Staten legger til rette for, sier helseminister Bent Høie (H) til TV2.

Til Fosna-Folket svarer Helse- og omsorgsdepartementet at negative innvirkninger fra støy gjør at regjeringen ønsker at folk skal velge ikke å bo i rød støysone rund flystasjonen.

LES OGSÅ: Sjefen for det internasjonale F-35-programmet: - Jeg vet ikke om andre F-35-land som gjennomfører støytiltak som Norge

Sykdommer

- Støy kan virke negativt på trivsel, prestasjonsevne, søvn, kommunikasjon, sosial adferd og bidra til stressrelaterte sykdommer. Det kan også gi negativ innvirkning på hjerte-karsystemet og på barns læring, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en epost til Fosna-Folket.

- Derfor ønsker regjeringen at folk skal velge å bo utenfor rød støysone rundt flystasjonen, og det legger vi til rette for.

Ikke tvang

Helse- og omsorgsdepartementet understreker at de ikke kan tvinge folk til å flytte, men at de har en oppgave med å beskytte folk fra å utsette seg selv for helserisiko.

- Etter folkehelseloven kan vi ikke tvinge folk til å ikke utsette seg for helserisiko, hvis de selv ønsker det, men vi kan beskytte folk fra å bli utsatt for helserisiko, skriver departementet.

- Godt humør

Leder Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørland sier han tar utspillet fra helseministeren om at de legger til rette for at alle flytter fra rød støysone med godt humør.

- Vi må ta det med godt humør, og jeg setter det på kontoen for noe manglende kunnskap om saken, for her legges det IKKE til rette fra staten for bøndene i rød sone, sier Norset.

Han sier de største helseplagene som flere personer i rød støysone har i dag, skyldes ikke støyen, men prosessen rundt støytiltak ovenfor den enkelte familie.

- Forsvarsbygg skriver i brev til Forsvarsbygg i desember 2014 at maksstøyen kun er i to korte perioder hver dag, ved take-off og landing. Forsvarsbygg skriver at området ellers egner seg til rekreasjon, fortsetter han, fortsetter han.

- De fleste som eventuelt plages av selve støyen har nok alt valgt å flytte ut av støysonen, men noen må faktisk være igjen for å kunne drifte gårdsbrukene sine og det er her helseministeren har behov for litt voksenopplæring!

Hans Kristian Norset, leder i Støygruppa Ørland. Foto: Jakob Ellingsen

Kort varighet

Norset understreker at de støyberørte ønsker nettopp det samme som helseministeren: å beskytte folk fra å utsette seg for helserisiko. Norset viser til Forsvarsbygg sitt brev til Forsvarsdepartementet i desember 2014, der Forsvarsbygg skriver at maksstøyen kun finner sted i to korte perioder med take-off, en før og en etter lunsj.

periodene med høye lydnivåer er dermed normalt både få og begrenset i tid….i disse periodene samt på kveldstid, i helger og i ferier har man et lavt lydnivå og gode muligheter for rekreasjon på hele eiendommens uteareal…..» heter det blant annet i brevet.

-Derfor blir ikke støyen noe problem for bonden om man får muligheten til å bo på gården når det ikke er støy, samt bo utenfor støysonen de ukene i mørketida når det er øvelser og nattflyging, sier Norset.

Løsninger

- Uttalelser som helseministerens forstyrrer derfor forhandlingene vi har med Forsvarsbygg, der Forsvarsbygg selv har lagt til rette for at man kan bo i rød støysone, sier Norset.

- Nå handler det om å komme i god dialog med beslutningstakerne på Stortinget. Derfor ber vi sammen med ordfører om å få møte både helseminister, forsvarsminister og landbruksministeren. sammen skal vi nok få til en god løsning, avslutter Hans Kristian Norset.