Ørland kommune og Forsvarsbygg greier ikke å komme til enighet om landbrukseiendommer og vernede boliger i rød støysonen på Ørlandet. Derfor var flere departement på guidet befaring i Ørland kommune, på mandag.

– Hvorfor er vi her? spurte Marit Tofte, som er fagdirektør i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

Fagdirektør i Kommundal- og moderniseringsdepartementet, Marit Tofte, og Tor Sæther, seniorrådgiver i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Foto: Erik Eikebrokk

Da hadde ordfører Tom Myrvold, på vegne av Ørland kommune, akkurat ønsket velkommen til frammøtte fra Fylkesdirektoratet, Forsvarsbygg, Miljødirektoratet, Riksantikvaren, Klima- og miljødepartementet, Forsvarsdepartementet, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Fylkesmannen.

– Det gjelder en innsigelse til kommuneplanen om bestemmelsene i rød støysone, sier Tofte, som svar på sitt eget spørsmål.

Orientering, ikke mekling

Innsigelsen er rettet fra Forsvarsbygg om Ørland kommunes reguleringsplan for landsbrukseiendommer og vernede boliger.

– Når det er innsigelse - og det ikke blir enighet - da er det KMD, som jeg representerer, som avgjør slike saker, sier Tofte.

Fagdirektøren forteller at det ikke er hennes departement alene som skal avgjøre saken, men at også Forsvarsdepartementet og Klima- og miljødepartementet har muligheten til å uttale seg. Dette må skje i løpet av tre uker, før KMD avgjør saken.

– Hensikten med å være her på Ørlandet er ikke at vi skal løse saken her i dag, men å få saken opplyst så godt som mulig.

Ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold, var vertskap for Fylkesmannens møte. Foto: Erik Eikebrokk

To verdier

Ordfører Tom Myrvold overtok ordet og brukte sin tilmålte tid til å forklare hvorfor det er så viktig for kommunen å ta vare på landbruk og bygningsarv.

– Det er ingen i Ørland kommune som ikke erkjenner at det meste av bebyggelse i kommunen må vike på grunn av støy, men vi kan ikke akseptere at alt av bebyggelse og dyr fjernes og legges brakk. Oppgaven vår i dag er å sørge for at departementene forstår hva dette handler om.

– Reguleringsplanen sier at alle som blir utsatt for støy skal få tilbud om innløsning, men de velger selv om de velger å benytte seg av denne muligheten, sier Myrvold.

Sagt med andre ord; om den enkelte gårdbruker ønsker å fortsette gårdsdriften til tross for den økende støyen som kommer med de nye F-35 kampflyene, som lander på Ørlandet 10. november.

Ørland kommune var representert med (fra venstre) ordfører Tom Myrvold, avdelingsleder plan og forvaltning, Thomas Engen, utvalgsleder i planutvalget, Stian Tyskø, avdelingsleder landbruk, Ingrid Gauslaa Hårstad og Daniel Johansen ved Ørland kultursenter. Foto: Erik Eikebrokk

– Gårdseiernes ulike ønsker gir større behov for fleksibilitet i forbindelse med innløsninga. Denne fleksibiliteten føler jeg er misforstått, sier Myrvold.

Ifølge Myrvold har Ørland kommune (ved Støygruppa) og Forsvarsbygg kommet til enighet om fire alternative løsninger for bøndene, men dette passer ikke nødvendigvis for alle de berørte. Innløsningstilbudet fra Forsvarsbygg gir gårdbrukerne to valg: Støytiltak eller innløsning. Støygruppa ønsker seg et femte alternativ, der gårdbrukere får redusert erstatning til kjøp av en avlastningsbolig.

Pose og sekk?

I følge Forsvarsbygg er dette å få i «pose og sekk», og Forsvarsbygg har uttalt at deres ønske er at alle 34 gårdbrukere flytter fra rød støysone.

– Vårt anliggende er enten å flytte boliger for innløsninger eller rive. Vernede bygg vil bli ivaretatt, sier eiendomssjef i Forsvarsbygg kampflybase, Carl Oscar Pedersen.

Eiendomssjef i Forsvarsbygg, Carl Oscar Pedersen, redegjorde for Forsvarsbyggs ønsker. Foto: Erik Eikebrokk

– Vi kan ikke tillate at husene rives. Vi har erkjent for lenge siden at 75 prosent av boligene i rød støysone må vike, men vi vil sloss for de siste 25. Dette er et samfunnsansvar vi må ta på overordnet nivå, repliserer Myrvold.

Myrvold forteller at målet er å få en redusert erstatning, men at gårdbrukere samtidig beholder bruksretten sin, et hus på gården. Altså verken støyisolering eller innløsning, men en fleksibel løsning. En «vinn-vinn situasjon,» mener Myrvold.

– Dette vil spare staten for innløsnings- og rivingskostnader, og er ikke et forsøk på å få både i pose og sekk. Dette er faktisk billigere for staten, sier Myrvold.

Forsvarsbygg forhandler i disse dager med de 176 boligene (inkludert gårdsbruk) som ligger i rød støysone.

– Samtlige boliger får tilbud om innløsning. Vi er nå halvveis i disse forhandlingene (cirka 90), og de fleste har takket «ja» til innløsning, minus et par stykker. Vi starter forhandlingene med de første av de 34 gårdbrukerne i neste uke, sier Pedersen.

Uenighet om to punkter

Ifølge Forsvarsbygg er det to punkter de ikke kommer til enighet med Ørland kommune om.

– Vi forstår ønsket om fleksibilitet, men fra vårt ståsted ser vi det som en utfordring. Forsvaret er mest tjent med at det ikke er boliger i rød støysone. Det er vårt primærutgangspunkt, sier leder arealplan i Forsvarsbygg, Bjørn Bergersen.

Det er også uenighet om mengden av antall vernede bygg, som ikke kan rives.

– Ivaretar man vernet om Forsvarsbygg løser inn vernede boliger og blir sittende med dem? Boligene får ikke en bruk som egner seg. Da tenker vi at hadde det ikke vært bedre om man flyttet det elementet, spør Bergersen.

Det er Forsvarsbygg, her ved leder arealplan, Bjørn Bergersen, som har rettet innsigelser mot Ørland kommunes reguleringsplan. Foto: Erik Eikebrokk

KMD, ved Marit Tofte, dobbeltsjekket hvor mange boliger og gårdsbruk det er snakk om i rød støysone, og hvor mange av dem som var regionalt og lokalt vernet. Så fikk varaordfører Finn Olav Odde det foreløpig siste ordet.

– Vi har en løsning på problemet, som Ørland støygruppe har jobbet knallhardt med. Gårdbrukerne ønsker en avlastningsbolig som de kan trekke til når det er for mye bråk. Hvorfor kan vi ikke sette oss ned og bli enige? Vi har en løsning på det, hvis dere bare lytter. Så enkelt er det. Løsningen ligger der, og den er billigere.

Sanner avgjør

Etter å ha blitt guidet Ørlandet rundt, er befaringen tilbake til start. KMD, som skal ta den endelige beslutningen, oppsummerer dagen, og forteller om den videre saksgangen.

– Takk for en fin tur, og en fin befaring. Nå vet vi litt mer om hva vi skal ta stilling til, sier Tofte.

Det er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som skal sette navnetrekket sitt på beslutningen departementet kommer frem til. Dette etter at Forsvarsdepartementet og Klima- og miljødepartementet har kommet med sine uttalelser.

Ett departement blir, ifølge Tofte, ikke involvert i beslutningen.

– Landbruksdepartementet er ikke koblet inn foreløpig. Det ble vurdert, men det ble ikke gjort.

– Det vil bli en videre behandling etter at de to departementene har uttalt seg, så skal vi ta en beslutning så raskt som mulig, sier Tofte.

Kommunal- og moderniseringsdepartementets beslutning er endelig, og det er, ifølge Tofte, ingen klagemulighet.