- Vi tok initiativ til å gjennomføre møte og befaring, og er glade for at KMD gjennomfører det. Det er viktig for oss å vise frem hva reguleringsplanen og innsigelsessaken handler om, og hva den ikke handler om, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Mandag har Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) invitert 21 representanter fra ni offentlige organ til møte og befaring før KMD skal avgjøre rammene for fremtidens kulturlandskap i rød støysone rundt Ørland flystasjon.

Innsigelse

Forsvarsbygg har innsigelse på Ørland kommunes arealplan for kommunen. Forsvarsbygg er uenige i Ørland kommunes regulering som gir rett til et våningshus på hvert gårdsbruk også i støy sonen. De har også innsigelse på punktet i reguleringen som sier noe om omfang på hvor mange bygninger som gis regionalt vern.

KMD skal avgjøre uenigheten, men først inviteres berørte offentlige instanser til møte og befaring på Ørlandet. Departementet har invitert Forsvarsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Riksantikvaren, Miljødirektoratet, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag Fylkeskommune til møtet og befaringen sammen med partene Forsvarsbygg og Ørland kommune.

- Det er en blanding av nye saksbehandlere og saksbehandlere som har vært her før som kommer. Jeg tror det er vesentlig å få frem sammenhengene om at ulike perspektiv påvirker hverandre, sier Myrvold.

Spisse budskapet

Ordføreren forteller at Ørland kommunes delegasjon, som består av politiske og administrative representanter fra mange ulike områder har interne arbeidsmøter for å være samsnakket før alle aktørene kommer på besøk.

- Vi har hatt interne arbeidsmøter for å spisse budskapet. Budskapet fra kommunens side legger vi frem i møtet, sier Myrvold.

Ordføreren forteller at det er kommunen som styrer befaringsdelen av programmet.

- Befaringen er det kommunen som legger opp. Vi vurderer nå akkurat hvor vi skal besøke, sier han.

Henger sammen

Myrvold sier det er Ørland kommunes syn at det er mange ulike ting som henger sammen, selv om innsigelsen som skal avgjøres er klart avgrenses.

- Spesielt på miljøvernsiden har det vært krevende. Om og hvordan man verner eller ikke verner gårdsbruk har mye å si for driftsform. Om man det blir husdyrhold eller ikke har mye å si for det biologiske mangfoldet rundt grandefjæra. Det vil være et annet utgangspunkt dersom det bare dyrkes korn i området, sier han.

- Vi legger oss ikke borti hvem KMD har invitert, men registrerer at Landbruks- og matdepartementet ikke er med, sier ordføreren.

Har blitt enige

I løpet av to meklingsmøter, senest 2. mai i år, har Forsvarsbygg og kommunen blitt enige i to av de originalt fire innsigelsene Forsvarsbygg har hatt til kommuneplanen.

De uenighetene er ryddet av banen, slik at KMD kun skal avgjøre om det skal være en rett til at det står igjen en boligenhet på hvert gårdstun i rød støysone. Det andre punktet gjelder omfanget av regionalt verneverdige bygg i støysonene.

- Man kan ikke diskutere kulturlandskap i isolasjon. Den kulturminnefaglige verneplanen påvirker hvordan en betydelig del av kommunen vil se ut fremover, sier Myrvold.

Det kan ta flere måneder før KMD gir sin endelige avgjørelse og stadfester hvordan fremtidens kulturlandskap i den røde støysonen rundt Ørland flystasjon reguleres.