- Man kan ikke sitte på et kontor i Oslo uten å vite hvordan kulturlandskapet ser ut når man tar den endelige avgjørelsen i denne uenigheten mellom Ørland kommune og Forsvarsbygg, sier kommunalsjef for plan, drift og landbruk i Ørland kommune, Arnfinn Brasø.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) meddelte denne uka Forsvarsbygg, Ørland kommune og Fylkesmannen at de ikke ønsket hverken møte eller befaring før de avgjør om det blir krav om å la et våningshus stå på hvert gårdstun i rød støysone, og om Ørland får frede så mange bygg i støyområdene som de har lagt opp til.

I brevet ønsket KMD om det var greit for partene at man ikke gjennomførte befaring fordi de ser på selve innsigelsen som en begrenset sak.

Ørland kommune mener at selv om innsigelsene til Forsvarsbygg er begrenset, vil konsekvensene av avgjørelsen være så store for Ørland at det er viktig å få gjennomført både befaring av området og møte.

Stor betydning

I løpet av høstens valgkamp har mange stortingsrepresentanter og stortingskandidater fra forskjellige partier befart gårdstun i rød støysone for å se situasjonen med egne øyne.

Selv om KMD tidligere har befart Ørland i forbindelse med tidligere avgjørelser for reguleringen rundt flystasjonen, understreker Brasø at det er en ny saksbehandler som har saken ved sitt bord.

- Det er et viktig poeng. Vi ønsker å sikre at de som tar avgjørelsen har et så godt og riktig beslutningsgrunnlag som mulig. Der hører både befaring og et møte naturlig med, sier kommunalsjefen.

Foto: Erik Eikebrokk

Tror man blir hørt

KMD understreker i sitt brev at de ikke ønsker befaring for å sikre en rask behandling. Brasø er ikke sikker på at en befaring vil forsinke KMDs avgjørelse. Erfaringsmessig har det tatt flere måneder i tidligere saker KMD har avgjort som omhandler Ørlandet.

- Jeg tror ønsket vårt blir hørt og at det gjennomføres en befaring og et møte for å diskutere og belyse saken. Dette er en viktig sak for alle på Ørlandet og hele ørlandssamfunnet. Det er fremtidens kulturlandskap det er snakk om, sier kommunalsjef Arnfinn Brasø.

Deler av kulturlandskapet mot Garten. Foto: Erik Eikebrokk