- For meg som er her bare stykkevis vil jeg si at det var en veldig kul lyd, F-35. Jeg skjønner og har ikke noe problem med å forstå problematikken rundt støy. Engstelsen og det man lurer på. Nå vet jeg at støysaken er i en veldig god prosess, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Fosna-Folket inne i Awacs-hangaren på Ørland flystasjon.

Forsvarsministeren tror støysituasjonen blir mer realistisk nå som de første flyene har kommet.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen stadfester at innfasingen av F-35 er den viktigste oppgaven han har i sin periode som landets Forsvarssjef.

LES OGSÅ: Den amerikanske F-35-sjefen: - Jeg vet ikke om andre F-35-land som gjennomfører støytiltak som Norge

Lyd

Forsvarsministeren forteller at han har lest seg opp og fulgt med på prosessene som er lagt opp for støyoppgjøret.

- Vi jobber veldig godt med den saken og skal prøve å finne gode løsninger på det. Det regner jeg med at vi får til. Jeg mener vi skal klare å løse støysituasjonen på en god måte, sier Bakke-Jensen

- Det blir mer realistisk nå som vi har fått flyene. Vi får høre dem litt fremover og så får vi si. Og så vet vi at dette endrer seg når det blir flere fly og høyere aktivitet, sier forsvarsministeren.

Antall fly

Så langt har Norge bestilt 40 F-35 kampfly. Etter planen skal Stortinget bevilge penger for å anskaffe ytterligere tolv fly slik at Norge har totalt 52 fly.

Av disse vil størsteparten stå på Ørlandet. Antall fly vil ha mye å si for aktiviteten med F-35 i luften over Fosen. Det vil derfor også påvirke hvor mye mer støy det blir som følge av at man på sikt skal fly dobbelt så mange avganger fra flystripa på Ørlandet enn i dag.

Det har gått en diskusjon i media de siste ukene hvor enkelte stortingsrepresentanter har sagt at det holder med 40 kampfly. Det vil kunne gjøre store utslag på flyaktiviteten på Fosen, siden kanskje så mange som åtte til ti av de flyene som ikke er bestilt så langt vil få sin base på Ørlandet.

- Det er velbegrunnet det at vi skal ha 52 F-35 kampfly i forhold til de oppgavene vi skal gjøre. Jeg mener den diskusjonen er, vel... Avgjørelsen om de siste seks flyene den skal vi ta i løpet av 2019, sier Bakke-Jensen.

- Jeg mener at det tallmaterialet og faktagrunnlaget som har ligget gjennom nå tre langtidsplaner som alle sier 52 fly er veldig godt. Min mening er at det er det riktige tallet.

Ny minister

Det er ikke mange ukene siden Det ble klart at dagens utenriksminister Ine Eriksen Søreide skulle bytte ministerpost fra stillingen hun hadde som forsvarsminister frem til 1. november. Det er dermed en fersk Bakke-Jensen i rollen som forsvarsminister som fikk æren av å tale på markeringen på Luftforsvarets 73-årsdag. Søreide satt i salen som utenriksminister.

- Det er ganske tilfredsstillende som ny forsvarsminister å ha en tidlig oppgave med å ønske en av fremtidens store forsvarskapasiteter velkommen. Ganske tilfredsstillende for å si det pent. Dette ville vært en stor dag uansett om du hadde vært forsvarsminister i hundre år. Jeg synes det er stas å være med på rett og slett fordi det er mange som er med på å bygge fremtidens forsvar for Norge og det er stort å være med på det.

Som nordlending sier Bakke-Jensen at han har fulgt lokaliseringsdebatten rundt Bodø og Ørlandet som vertskap for Norges nye kampflybase tett.

- Jeg tenker at det vedtaket gjorde vi for lenge, lenge, lenge siden. Nå bygger vi her og nå er vi her, sier forsvarsministeren.

En blid Forsvarssjef sammen med F-35-pilot Martin Tesli foran et F-16 inne i Awacs-hangaren på Ørland flystasjon. Foto: Jakob Ellingsen

Viktigste oppgave

19. november 2013 ble admiral Haakon Bruun-Hanssen utnevnt til landets Forsvarssjef. På sin første fulle arbeidsdag kom Bruun-Hanssen til Ørlandet.

Er innfasingen av F-35 din viktigste oppgave i din vakt som forsvarssjef?

- Ja det sa jeg den dagen jeg var her for fire år siden, eller om en uke er det fire år siden. Det å kunne stå her i dag fire år senere og kunne ta imot flyene, det er fantastisk, sier forsvarssjefen til Fosna-Folket.

- Det var i løpet av den turen til Ørlandet at jeg hørte tanken og idéen om å ha markeringen 10. november, på Luftforsvarets bursdag. At vi har klart å realisere det, det er strålende, sier Bruun-Hanssen.

Han forteller at F-35 innfasingen definitivt er i rute og skjer til budsjett.

- Igjen så ser vi at vi klarer å realisere planen og med god margin.

Hel-digitalisert

Bruun-Hanssen sier F-35 er en sentral kapasitet i hele Forsvaret i årene som kommer, og fordi F-35 både er i luften og er den mest avanserte kapasiteten, vil den være sentral i om Forsvaret lykkes i sitt oppdrag.

- F-35 vil være den viktigste plattformen i lang tid framover. Vi forventer å operere den i 40 år. Det er den første heldigitaliserte plattformen vi har med enorm sensorkapasitet på flyet, sier Forsvarssjefen.

- Vi vil utstyre kampflyet med en bredde av avanserte våpen. Alt er digitalisert hvilket gjør at man kommuniserer og deler bildet med fartøy på havet, med militære avdelinger i hær og heimevern på landjorden, og det gir oss et helt nytt potensial for å samkjøre alle de kapasitetene vi har i Forsvaret, forklarer han.

I sin tale i den høytidelige seremonien takket Forsvarssjefen Ørlandet og regionen for et godt samarbeid, med håp og ønsker for at det skal fortsette tiår inn i fremtiden.

- Hvis du vil gi en liten hilsen til fosningene som får F-35 på hjemmebane, hva vil du si til dem?

- Gratulerer med dagen. Gled dere, sier en blid Haakon Bruun-Hanssen.