- Vi kan ikke vente i to år før vi tenker som én kommune. Man kan se for seg en kamp om å bruke opp de siste pengene hver for seg, sier Dagfinn Aune.

I en årrekke har Aune fra Ørland og Tore Hellem fra Bjugn stått sammen i ønsket om at Bjugn og Ørland skal bli én kommune.

Nå håper de at politikerne i begge kommunene greier å legge konkurransen mellom de to kommunene bak seg og fokusere på fremtiden som én kommune allerede nå, litt over to år før felles kommunegrenser er et faktum.

Fellesprosjekt

Aune sier spørsmålet er om politikerne kan klare å tenke på samhandling allerede nå, og legge planer sammen selv om det kan være fristende å bruke energi på å få bygget de siste prosjektene i sitt eget nærmiljø før det inngår i en ny og større kommune.

- Lokalisering blir et viktig spørsmål for den nye kommunen. Det må være balanse i hvordan man løser ting, men det er ingen grunn til å være engstelig for at alt skal plasseres ett sted, sier Hellem.

- Nå tror vi at det kan være lurt å finne noe annet enn lokalisering å tenke på i fellesskap. Det er mange fine saker å gripe fatt i fellesskap, infrastruktur og mye annet, fortsetter han.

Se framover

Det er Stortinget som har vedtatt at Ørland og Bjugn skal slå seg sammen etter at man ikke har greid å enes om kommunesammenslåingen lokalt.

- Så langt ser det ikke ut som om fellesnemnda for den nye kommunen legger opp til noe hurtigtempo. Det aner meg at man ikke vil påta seg mer enn det man må få gjennomført i begynnelsen av prosessen, sier Hellem.

- Jeg var på det siste kommunestyremøtet i Bjugn. Der ble ord som «å være herre i eget hus» brukt om å bestemme over investeringsplaner nå, fortsetter han.

- Vi må evne å se framover og legge historien bak oss, sier Aune.

Investeringer

Det planlegges og gjøres store investeringer i både dagens Ørland kommune og Bjugn.

Kommunestyret i Bjugn planlegger en ny skole i nærheten av dagens Botngård skole. De legger også til rette for et nytt kjøpesenter ved Strandkanten i Botngård sentrum.

Ørland kommune planlegger utfylling av Brekstadbukta for å få på plass nytt industriareal. De har satt ned en arbeidsgruppe for å se på fremtidens helsebygg i kommunen.

- Arealproblematikken er vesentlig i Ørlandet. Samtidig har konkurransen mellom kommunene vært hard. Jeg håper man er ferdig med det, sier Aune.

De to sier helhetlig planlegging i hele den nye kommunen alt nå kan være viktig for jordvernet.

- Man skal selvfølgelig ikke vente med nødvendige investeringer i to år, men det blir tungt å ta det igjen om man bare tenker på sin kommune, den delen av nye Ørland utenfor sammenhengen, fortsetter han.

- Vi kan risikere at man forspille en del sjanser vi har i fellesskap, sier Tore Hellem.