- Jeg tror flere er stemt på å rydde sentersaken av veien så fort som mulig. Om arbeidsutvalget ikke sier noe om det i forbindelse med de oppdragene de fikk i dag, kan det godt hende enkeltrepresentanter tar initiativ til saken i neste fellesnemndsmøte, sa Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) rett etter det konstituerende møtet for fellesnemnda i nye Ørland kommune 15. september.

Spørsmål om senter i den nye kommunen har vært et sentralt tema i tidligere diskusjoner om sammenslåing av Ørland og Bjugn.

Torsdag har fellesnemnda sitt andre møte og da kan spørsmålet om senter i den nye kommunen komme på banen.

Uenige om senter

Stortinget vedtok før sommeren at Ørland og Bjugn blir én kommune fra 1. januar 2020. Lokalt har man ikke blitt enige om å slå seg sammen på tross av flere intensjonsavtaler som er forhandlet frem mellom utsendinger fra de to kommunene.

I 2014 sa ørlendingene ja til kommunesammenslåing med utgangspunkt i en intensjonsavtale der Brekstad skulle være kommunesenter i en folkeavstemning. Bjugningene sa nei.

I 2016 ble en ny intensjonsavtale forhandlet frem der kommunens administrasjonssenter skal ligge i Botngård. Utfallet av folkeavstemningene i mai 2016 ble motsatt: bjugningene sa ja og ørlendingene sa nei.

I juni i år signaliserte Fylkesmannen at dersom de blir bedt om råd, vil de følge den siste fremforhandlede intensjonsavtalen der administrasjonssenteret ligger i Botngård.

I sitt vedtak om sammenslåing av Ørland og Bjugn har ikke Stortinget sagt noe om senter eller tjenestelokalisering.

Fordeling

Da representanter fra Ørland og Bjugn forhandlet om sammenslåing våren 2016, ble partene enige om at:

«Kommunens administrasjonssenter er Botngård, der ordfører og rådmann med ledergruppe, stabs- og støttefunksjoner legges», slik det heter i intensjonsavtalen til kommunesammenslåing alle i forhandlingene underskrev.

De andre tjenestene skulle fordeles mellom Botngård og Brekstad.

Brekstad skulle få næringssenter, helse- og velferdsadministrasjonen og familiens hus. Oppvekstsenter og de tekniske tjenestene skulle plasseres i Botngård mens kulturadministrasjonen skulle fordeles mellom Botngård og Brekstad.

Det ble i avtalen ikke besluttet hvor Frivillighetssentralen, oppfølgingstjenesten og driftsavdeling i tilknytning til idrettsanlegg skulle ligge.

I intensjonsavtalen heter det også at «Møter i kommunestyret holdes på Brekstad.»

Prosess

Kommunestyrene i de to kommunene har gitt fellesnemnda ansvaret for sammenslåingsprosessen. Fellesnemnda består i dag av 21 representanter fra hver kommune, totalt 42 folkevalgte. Nemnda må konstitueres på nytt etter at Kommunal- og moderniseringsdepartementet sa «nei» til at representanter i kommunens kontrollutvalg kan sitte i fellesnemnda.

Dermed er det fellesnemnda, med representanter for begge av dagens kommuner, som skal bli enige om tjenesteplasseringen i den nye kommunen i fellesskap.

Fellesnemnda har valgt seg et arbeidsutvalg, som består av ordfører, varaordfører, opposisjonsleder, posisjonsleder og rådmenn i begge kommunene. Arbeidsutvalget jobber bare med temaer i bestillinger fra fellesnemnda, og leverer sine konklusjoner tilbake til fellesnemnda, som i sin tur fatter alle avgjørelser.

Fellesnemnda ga ikke arbeidsutvalget i oppgave å diskutere senter i sitt første møte. Fellesnemnda behøver ikke å gi arbeidsutvalget i oppgave å se på plasseringen av kommunens ansatte i ulike funksjoner, men kan vedta at arbeidsutvalget skal komme med en innstilling om nemnda ønsker det.

LES OGSÅ: Kommunesammenslåing: - Jeg er spent. Jeg tror fortsatt vi er sårbare for hva folk velger å si.

Ny arbeidsgiver

Det er to store arbeidsgivere som skal bli til en ny felles organisasjon når to kommuner slås sammen. De ansatte vil få den nye kommunen som ny arbeidsgiver, og et nytt kommunestyre som øverste sjef fra 2020.

Den nye kommunen vil eie alle bygg og verdier Ørland og Bjugn kommune i dag eier hver for seg, med mindre man gjennomfører salg av enkeltverdier, som for eksempel aksjer eller tomter, før sammenslåingen.

Den nye kommunen vil derfor ha dagens skoler, barnehager, idrettsanlegg, kulturhus, tomter, helsebygg, næringsareal, og andre bygg til rådighet for å fordele sine ansatte på.

Tjenester

I sitt første og hittil eneste møte, fikk fellesnemnda en grundig gjennomgang av hvor formidable oppgaven med å slå sammen to kommuner er. Kommunen har arbeidsgiveransvar for mange ansatte og en stor organisasjon.

Kommunens viktigste oppgave er likevel å levere tjenester til sine innbyggere. Det skal skje parallelt og uten opphold mens strukturen endres.

Mange politikere i begge dagens kommuner har påpekt at det ikke er så mange som er innom rådhuset, og at plasseringen ikke vil ha stor praktisk betydning.

- Plasseringen av rådhuset er ikke viktig. Jeg ser hvor lite folk som er innom, sa Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) i august.

LES OGSÅ: Senterstriden: - Man må ikke ha et kommunesenter

Ingen frist

I motsetning til navnet på kommunen og kommunevåpenet, er det ingen fast frist eller krav om å definere et kommunesenter eller administrasjonssenter i kommunene Stortinget vedtok å slå sammen i juni.

Det har vært krav fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet om å bli enige om kommunenavn og andre nøkkelopplysninger som skal bli med i en forskrift for de nye kommunene. Om man ikke har blitt enige lokalt og fattet likelydende vedtak i kommunene som skal slås sammen innen første november, er det andre som bestemmer disse opplysningene.

- Jeg er første vara, og er så heldig å få møte. Jeg har vært gruppeleder i fylkestinget og vært med på sammenslåingsprosessen til nye Trøndelag. Der var også plassering av administrasjonssenteret et viktig tema. Vi bør rydde all støy av banen tidlig, sa Kirsti Leirtrø (Ap) til forsamlingen på det konstituerende møtet for fellesnemnden i september.

18. oktober ble fylkestinget til Trøndelag fylke konstituert. Fylket skal ha sine politiske møter og politiske ledelse i Trondheim fra fylket trer i kraft 1. januar. Administrasjonssenteret skal ligge i Steinkjer.

LES OGSÅ: Kommunesammenslåing: - Vi bør rydde all støy av banen tidlig

LES OGSÅSlik er den dramatiske kommunehistorien for Ørland og Bjugn

LES OGSÅ: Den nye kommunen får navnet Ørland. Går Ørland-politikerne med på senter i Botngård?