Torsdag ettermiddag møttes kommunestyrene i Bjugn og Ørland kommuner til andre møte i fellesnemnd. I møtet ble det enstemmig vedtatt at arbeidsutvalget skulle få et utvidet mandat til å jobbe videre med planleggingen og tilretteleggingen av «nye Ørland kommune».

Etter møteslutt var begge ordførerne godt fornøyde.

– Dette var et kjempebra møte, konstruktivt og reflektert. Dette var en positiv bevegelse for prosessen, sa ordfører i Bjugn kommune, og leder i arbeidsutvalget, Ogne Undertun, til Fosna-Folket.

– Det var et fryktelig godt møte, istemte ordfører i Ørland kommune, og leder i fellesnemnda, Tom Myrvold.

Rett på sak

Som førstemann på talerstolen rettet Undertun hard skyts mot de saktegående prosessene som så langt har preget sammenslåingsarbeidet. Som leder i arbeidsutvalget etterlyste han et tydeligere mandat.

– Vi begynner å nærme oss punktet hvor vi er i ferd med å gjøre oss selv til latter. Vi kan ikke fortsette sånn hvis vi har tenkt å slå oss sammen, sa Undertun i sin innledning fra talerstolen.

Ogne Undertun gikk hardt ut, og etterlyste et tydeligere mandat for arbeidsutvalget han leder. Foto: Erik Eikebrokk

Én etter én entret kommunstyrerepresentantene talerstolen etter å ha bedt om ordet. De fleste som talte touchet innom ett av to tema (eller begge); senterstrid og tidligere intensjonsavtaler.

– Jeg etterlyser en analyse av hva det vil innebære med et senter. Hvis vi kan formulere valget av sted på en rundere måte, uten at det mister mening, tror jeg vi kan gå fremover, sa Ørland-politiker Trond Amundsveen (H).

– Dette må vi rydde av veien snarest mulig. Vi må vite hva vi vil, og vi kan ikke vente til 2020 med de store spørsmålene. Om det kalles administrasjonssenter eller kommunesenter, det er ikke jeg så opptatt av, sa Bjugn-politiker Einar Aaland (H).

Ryggsekker

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp) har vært en av dem som har vært opptatt av at både intensjonsavtalen fra 2014 og den fra 2016 legges til grunn i det videre samarbeidet.

– Vi har med oss noen ryggsekker som er vanskelig å få av seg. Vi står i en situasjon at vi skal tvangssammenslås. Striden er rundt senteret. Jeg tror vi kan få en kjempefin kommune hvis vi bare gir og tar.

Varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde, brukte en ryggsekk-metafor for å beskrive forholdet mellom det gamle og det nye. Foto: Erik Eikebrokk

Thomas Hovde (Sp) var flere ganger på talerstolen.

– «Mulighetenes kommune» må bygges på tillitt. Det er uten tvil senterstriden som er temaet her. Administrasjonen må sitte der det er mest fornuftig for den nye kommunen, slik at vi kan levere tjenester til det beste for den nye kommunen og innbyggerne.

Også Bjørnar Dahlberg (Frp) påpekte at det er senteret som er stridens kjerne.

– Har det vært sett på muligheten for en flersenterkommune, eller et nullsenterkommune? Det tror jeg ville ha fjernet mange av spissene.

– Den fremforhandlete avtalen bygget jo på det. At vi fjernet kommunesenter-ordlyden, og innførte kystbyen og administrasjonssenter. Jeg støtter Dahlberg i den tankegangen, sa Aaland.

Vendepunkt

Ørland-politiker Therese Eidsaune (H) satte stridens kjerne på spissen da hun, med glimt i øyet, foreslo holmgang eller rævkrok som en løsning på senterstriden.

– Mitt ønske er at arbeidsutvalget skal få et mer markant mandat til å komme med prosjektplan og forslag til hvordan vi skal løse dette med senter, slik at vi kommer oss videre, sa hun.

Flere representanter var fremme for å poengtere at de var fornøyde med svarene møtet hadde gitt, og at de så positivt på fortsettelsen.

– Jeg støtter forslaget om å gi et klart mandat til arbeidsutvalget, for så å ta dette opp i neste møte i fellesnemnda, sa varaordfører Odde.

Flere partier ba om gruppemøter på tvers av kommunene, noe ordstyrer Myrvold innvilget flere ganger.

Da møtet ble gjenopptatt fremmet Bjugn arbeiderparti, ved Anne Torill Rødsjø, et forslag om å gi arbeidsutvalget mandat til å utarbeide retningslinjer for det videre arbeidet i fellesnemnda.

Anne Torill Rødsjø fremmet forslag om tydeligere mandat til arbeidsutvalget. Foto: Erik Eikebrokk

Rett etterpå trakk Senterpartiet sitt nesten likelydende forslag.

– Da sitter vi igjen med ett reellt forslag, sa Myrvold, før han tok forslaget opp til votering.

Forslaget ble enstemmig vedtatt. Applaus brøt ut.

– Fantastisk, sa Myrvold.

Positiv atmosfære

Etter møtet var begge ordførerne opptatt av å snakke om den positive kursen fellesnemnda staket ut.

– Nå skal arbeidsutvalget jobbe med å finne noen svar som vi tror fellesnemnda vil gå for. Senterstriden må løses, og jeg tror hundre prosent at vi får en enstemmighet om den løsningen, sa Undertun.

Myrvold innrømmer overfor Fosna-Folket at han kjente på alvoret før møtet, og mener det er naturlig at det tar litt tid for partene å lære hverandre å kjenne og å stole på hverandre.

– Det er viktig å sette folk i samme rom, slik at folk får sett hverandre i øynene. Det tar ned noe av spenningsnivået, og så tiner det litt opp.

– Forrige møte var et oppstartsmøte. Det var stor forskjell på det møtet og dagens møte. Det tar litt tid å bli fortrolig med nye organ. Det gjelder å bli trygge på hverandre, sier Myrvold.

Tom Myrvold omkranset av rådmann Emil Raaen (til venstre) og Snorre Glørstad. Foto: Erik Eikebrokk

Veien videre

Selv om fellesnemnda vedtok enstemmig å innvilge arbeidsutvalget et tydeligere mandat, betyr ikke det at alle utfordringene i kommunesammenslåingen er ryddet av veien.

– Det er fortsatt noen diskusjoner vi ikke har tatt. Det er et stort og viktig oppdrag vi har tatt på oss, men det er ikke noe alternativ å ikke bli enige, sier Myrvold bestemt.

– Realiteten er at vi står overfor flere vanskelige spørsmål, men jeg er overbevist om at vi kan finne gode svar på dem, sier Undertun.

Etter møtet virket Undertun glad for at fellesnemnda valgte konsensus fremfor Eidsaunes alternativ.

– Å komme til enstemmighet er et bedre alternativ enn både rævkrok og at vi overlater avgjørelsen til fylkesmann eller departement.