Fosen regionråd er et interkommunalt samarbeidsorgan for de sju kommunene i Fosen. Rådet består av ordførerne i Ørland, Bjugn, Rissa, Åfjord, Osen, Roan og Leksvik, i tillegg til en tilleggsrepresentant fra hver kommune, valgt av kommunestyrene.

Ifølge rådets vedtekter skal rådet ha som formål å bidra til en positiv utvikling av næringsliv og offentlig service i regionen. Regionrådet skal ta hånd om arbeidsoppgaver som med fordel kan løses for kommunene i fellesskap.

Ny leder

Nå har rådet fått ny leder.

- Jeg brenner for Fosen, og var ikke i tvil om at jeg skulle påta meg vervet. Det er et verv jeg tar på meg med glede, sier Undertun, til Fosna-Folket.

Tidligere ordfører i Rissa kommune, Ove Vollan, har frem til han takket av fra ordførerstillingen, vært rådets leder.

Ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, er én av sju ordførere som sitter i Fosen regionråd. Foto: Erik Eikebrokk

Ny leder

Undertun var valgkomitéens kandidat. I tillegg kom det et annet forslag fra salen. Etter votering valgte flertallet å gå for valgkomitéens kandidat, altså Ogne Undertun.

- Jeg tror jeg kommer til å gjøre mye av det samme som Ove har gjort, å være en brobygger mellom kommunene, og være støttende i enkeltsaker og enkelte kommuner. I tillegg er det dette med å finne de store tingene som hele Fosen er enige om, og bidra til å få disse tingene realisert.

- Hva er det viktigste på agendaen for regionrådet den kommende tiden?

- Vi har jo startet en satsning innenfor næringsutviklingsarbeid innenfor rådet, og det har jeg stor tro på. Det er viktig at Fosen står sammen om dette, og har kollektiv tenkning rundt det å skape merverdi. Så det er noe jeg kommer til å legge mye energi i.

Flere verv

Undertun er til vanlig ordfører i Bjugn kommune, men i forbindelse med kommunesammenslåingen mellom Bjugn og Ørland kommuner, er han også nestleder i fellesnemnda og leder i i nemndas arbeidsutvalg.

- Har du nok tid og energi til alle vervene?

- Nå har ikke jeg oppsøkt så mange av vervene selv. Jeg har konsentrert meg om ordførerjobben, men i mange sammenhenger deltar jeg i disse møtene uansett, så jeg ser ingen utfordringer der.

Ledervervet i Fosen regionråd varer i to år av gangen.

- For min del har det vært et bevisst valg å holde seg unna for mange styreverv. Dette for å unngå eventuelle habilitetsspørsmål.

Fosen-demokrati

- Er det en svakhet for demokratiet på Fosen at det er såpass få som har så mange lederverv?

- Jeg opplever det ikke slik, med tanke på innbyggertallet. Det er mange flere politikere på Fosen som er med og bestemmer ting, som berører 25 000 innbyggere, enn for eksempel i Stjørdal, der det er omtrent like mange innbyggere. Sånn sett er det en god representasjon av befolkninga.

- Jeg gleder meg til å sette igang med den nye jobben. Jeg tror dette blir bra!