«Abel Margrethe Horneman. Født den 23de april 1813. Død den 14de august 1833», står det på en liggende jernplate kun noen få meter fra hovedinngangen på Ørland kirke.

Hun rakk akkurat å bli 20 år denne jenta. Men hun er langt fra glemt.

Eidsvollmann

Hun var ingen hvem som helst denne Abel. Faren var den mektige Christian Hersleb Horneman. Christian hadde arvet Reins kloster i Rissa etter broren. Tidlig på 1800-tallet var han blant annet byfogd i Kragerø, og det var da han ble medlem av riksforsamlingen på Eidsvoll. Lille Abel var bare ett år gammel da far Christian ble historisk som en av Eidsvoll-mennene i 1814. Siden flyttet familien til Trøndelag igjen. Christian og kona Fredrikke skal ha fått ni barn, hvorav åtte av dem vokste opp. Familien bodde både på Rein i Rissa og i Hornemannsgården i Trondheim.

Rike slekter

Historiker Daniel Johansen ved Ørland kultursenter forteller at det var bare to andre Fosen-familier som kunne måle seg med Hornemann-slekta på Rein tidlig på 1800-tallet.

- Det var Holtermann på Austrått i Ørland og Nannestad på Storfosna. De tre familiene var å anse som relativt jevnbyrdige, forklarer han.

Og dette ble viktig da det skulle inngås giftemål. Stormannsdatteren Abel Margrethe fra Rein kunne ikke gifte seg med hvem som helst. Selv om fiskersønnen fra småbruket nede ved sjøen var aldri så pen og kjekk, så kunne han ikke få Abel Margrethe.

Eldstegutten på Storfosna

Det var Eiler Hagerup Nannestad fra storgården på Storfosna i Ørland som vant Abel Margrethes gunst. Eiler var fire år eldre enn Abel. Også han var født inn i en rik familie. Eilers far Fredrik var født i Oslo i 1775 og fikk skjøte på Storfosna-godset i 1794. Ifølge opplysninger Yrjar Heimbygdslag har fremskaffet, overtok han godset etter sin mor og sin stefar. I 1808 giftet Fredrik seg for andre gang med Lovise Christiane Holtermann fra Austrått. De fikk hele ni barn hvorav denne Eiler var eldst.

Tragedien

Dødsannonsen etter Abel Margrethe sto på trykk i Adresseavisen noen dager etter dødsfallet. Foto: Adresseavisen

Eiler fra Storfosna og Abel Margrethe fra Rein var forlovet da tragedien inntraff en augustdag i 1833.

- De to var søskenbarn og skal ha vært på besøk hos sine felles besteforeldre på Austrått, forteller historiker Daniel Johansen.

Inne i Austråttborgen skal kjæresteparet ha klatret opp i tårnet innvendig.

- De klatret høyt oppi tårnet. Så falt hun på et eller annet vis ned og traff sannsynligvis steingulvet, forteller Johansen.

Lokalhistoriker Terje Sørensen har skrevet et notat om Abel Margrethe. Der går det frem at hun ikke døde momentant.

«Ved et besøk på Ørlandet falt Abel Margrethe Horneman ned fra tårnet på Austråttborgen og døde etter store lidelser ett døgn etterpå, 14. august 1833», skriver han.

Fosna-Folket har også vært i kontakt med Eilers oldebarn Liv Mostad. Hun bor i dag på Frosta og har fått historien fra Austrått fortalt flere ganger. 89-åringen har også tatt vare på et gammelt notat som gir flere detaljer om ulykken.

- De var på Austrått for å besøke slekta da de en morgen gikk opp i tårnet for å se seg om. Abel tråkket på en bjelke, skled og styrtet ned, leser Mostad.

Venninnenes sorg

Abel Margrethes venninner skrev dette minnediktet som sto på trykk på Adresseavisens forside. Foto: Adresseavisen

Det var nok mange som tok tapet av unge Abel tungt. Fire av hennes venninner skrev et minnedikt som sto på trykk i Adresseavisen den 20. august 1833:

«I ungdoms beste vaar.

Saa pragtfuld her.

Men ak! Vi see dig aldri mer!

Dit minde vi ikkuns have

Uforglemmelig erindring her

Dine forældre:

Alle savne dig du blide,

Og vemods taare ofre vi for dig.

Mer kjer er god den trøst:

Hiin gravens side.

Der jubler du evig lykkelig», er noe av det venninnene skrev.

Jeltsin lo

Den tidligere russiske presidenten Boris Jeltsin besøkte Ørland i 2004. Foto: Gunnar Lier Scanfoto / Scanpix

Når spøkelseshistoriene om Abel Margrethe begynte å dukke opp, er ikke historiker Johansen kjent med. Men han forteller at tidligere godseier Johannes Heftye var glad i slike historier. Heftye eide Austrått fra 1882 og til sin død i 1907, og det var han som drepte Ove Postmyr. Godseieren ble ikke dømt for dette, og saken fikk etter datidens målestokk enorm medieomtale i hele landet.

- Det finnes flere spøkelseshistorier på Austråttborgen. Heftye var opptatt av disse, sier Johansen og viser til at dette også er dokumentert fra minst en person som fikk servert slike historier fra godseieren under sitt Austrått-besøk.

- I disse spøkelseshistoriene hører vi om den hvite damen i tårnet, et spøkelse som faller ned. Dette skal altså være Abel Margrethe som går igjen. Boris Jeltsin (tidligere russisk president, red.anm.) likte denne historien da han besøkte Ørland i 2004. Dette var visstnok det eneste han syntes var virkelig artig, forteller Johansen som for øvrig har lite tro på spøkelser.

- Vi har flere spøkelser på Austrått, blant andre den lilla damen som svever like over gulvet i riddersalen. Så har vi prestespøkelset da, legger han til.

Prestespøkelset skal visstnok være Ørland-presten som ble drept på Austrått midt på 1700-tallet. Den historien har Fosna-Folket omtalt tidligere.

Kalte opp etter kjæresten

Spøkelse eller ikke spøkelse. Unge Abel Margrethe rakk å sette spor etter seg den korte tiden hun levde. For forloveden Eiler måtte livet også gå videre. Ifølge Nannestads slektshistorie leide han i flere år gården Balsnes i Ørland. I periodene 1846–1849 og 1854–1857 var han dessuten ordfører i Ørland. Han ble så gift med sin tidligere forlovede Abels søster Christiane Christiansdatter Hornemann i 1861.

Eiler flyttet da til Rissa hvor de først bodde på Rein og senere på Årnset. Fra 1867 til 1870 var Eiler også ordfører i Rissa. Han og kona fikk fire barn sammen, hvorav det tredje i rekken fikk navnet Abel Margrethe. Hun må ha vært oppkalt etter sin tante som omkom i ulykken på Austrått i 1833.

Mostad, som altså er Eilers oldebarn, opplyser at oldefaren så sent som i 1877 skal ha båret et bilde av sin tidligere forlovede Abel Margrethe. I det gamle notatet står det at gamle Eiler bar dette bildet på brystet.

Les flere saker i serien: