- Mange tror at når blåskjellvarselet påviser gift i Åfjord, betyr det at vi må stoppe produksjonen eller at alle skjellene våre må ligge på vent. Vi kan høste og levere skjell selv om det måles gift i fjorden utenfor, sier daglig leder Ole André Nilsen i Norgesskjell.

I år har Mattilsynets blåskjellvarsel vist høye verdier både av e.coli-tarmbakterier og nervegiften PSP til ulike tider av året på prøvetakingspunktene i Fosen.

Norges to store kommersielle blåskjellprodusenter er underlagt et annet testregime.

Testregime

Mattilsynet gir ukentlig ut et blåskjellvarsel etter prøvetaking i fjorden på bestemte steder. Tidligere har Mattilsynet benyttet seg av flere prøvetakingssteder, mens de i sommer tester skjell i Åfjord og ved Botn i Rissa i Indre Fosen kommune.

- Blåskjellvarselet er prøver som tas for å gi råd til folk som selv plukker skjell. Derfor er grenseverdiene for ulike bakterier eller stoffer i skjellene satt betydelig lavere enn det som faktisk gjør at folk blir dårlige, sier Nilsen.

- Vi kommersielle skjellprodusentene er underlagt et annet, strengere kontrollregime. Alle skjellpartiene vi selger går gjennom en omfattende analyse både for algetoksiner og ulike bakterier, sier han.

- Minimere risiko

Norgeskjell har omkring 30 lokaliteter der de dyrker skjell flere steder i Fosen, i Namdalen og langs helgelandskysten.

- At vi ikke har alle skjellene i samme fjord gjør at vi ikke står uten å kunne høste skjell dersom vær eller vannforhold ett sted gjør at man ikke høster der. Vi minimerer risikoen ved ikke å ha alle eggene i én korg med alle skjellene her i Åfjord. Vi må kunne være leveringsdyktige alle dagene i året, sier Nilsen.

- Vi må også ha nok skjell i sjøen til at vi ikke må høste på en bestemt lokalitet for å kunne levere. Biologi og vær kan vi ikke styre. Det er levende dyr vi har med å gjøre, sier han.

Anleggshistorie

Én skjellprøve består av flere ulike komponenter. Man tar hovtrekk av algene i nærheten av skjellene, prøver i selve vannet, og prøver i skjellene.

- Det er én prøve. Mattilsynet tester også sluttproduktet som leveres etter vask, rensing og pakking, sier Georg Ulvestad i Norgesskjell.

- Vi har også system på prøvetaking på de ulike lokaliteten for å få en historikk for hvert anlegg før vi får klassifisert et anlegg for skjellproduksjon. Så tas det prøver ved anleggene gjennom året, legger Nilsen til.

-Ingen automatikk

Skjellprodusentene forteller at det ikke er noen automatikk i at man høster skjell når prøveverdiene er under grenseverdiene.

- Vi får tatt prøver på mandag, og får prøvesvarene torsdag. Om alt er under grenseverdiene så fatter mattilsynet en konklusjon om man kan høste eller ikke, sier Ulvestad.

- Om vi er usikre høster vi ikke. Om verdiene er stigende kan vi være forsiktige. Selv om bakterieverdiene til dels har vært store i blåskjellvarselet for Åfjord, har vi kunnet høste skjell fra ulike lokaliteter hele sommeren, sier Nilsen.

Magne Hoem i Snadder og Snaskum i Rissa forteller at de fleste av blåskjellene som serveres overalt i landet kommer fra Fosen. Foto: Jakob Ellingsen

Del av hverdagen

Magne Hoem i Snadder og Snaskum, skjellprodusenten i Rissa, sier de er veldig opptatt av matsikkerhet siden de leverer levende dyr direkte til kundene.

- Testingsregimet er en viktig del av hverdagen som skjellprodusent. Alle skjell som sendes ut blir grundig kontrollert. Er det mistanke om små mengder algegift, blir leveransene innstillt, sier han.

- I vår produksjon har vi vanninntak på 100 meters dyp får å få vann med så god kvalitet som mulig og for å unngå for eksempel e.coli-bakterier, sier Hoem.

- Blåskjell på mellom 20 og 30 gram filtrerer mellom én og to liter vann i timen. Det viser hvor effektive de er til å filtrere sjøen.

Skjell i Norge fra Fosen

Hoem forteller at de fleste blåskjellene man spiser i hele Norge er fra Fosen.

- På det norske markedet leveres det aller meste av skjellene fra Fosen. Det er noe ferske skjell fra Sverige, og noen frosne skjell, eller skjell i lake som kommer fra utlandet, mye fra Danmark, sier han.

-Vi prater sammen med Norgeskjell og konkurrerer i det samme markedet mot mange av de samme kundene. Samtidig er vi gode bransjekollegaer i mange sammenhenger også, sier Magne Hoem.