Avdelinga til Strøm dekker Osen Roan og Åfjord. Han sier at det er flere årsaker til at det går bra i arbeidslivet på Fosen for tida.

– Flyplassutbygging, Fosenvegene, Vindkraft og havbruk har stor aktivitet. Næringslivsaktørene på Fosen er dyktige og meget konkurransedyktige, både på kvalitet og pris, understreker Strøm.

Ellers er det for tida full aktivitet ved verftet i Rissa i Indre Fosen kommune.

– Det slår også ut på statistikken i andre kommuner også, sier Strøm.

Halvering

Ledigheten er rekordlav på Fosen for tida. Flere kommuner har hatt en halvering det siste året. Dette gjelder Ørland, Åfjord og den nye kommunen Indre Fosen. Den nye kommunen har en nedgang på 103 personer og har nå en ledighet på 1,7 prosent. Foruten at det har vært økt aktivitet på verftet i Rissa, og har flere som har vært tilknyttet verftet nå har funnet seg andre jobber.

I et skriv fra NAV opplyses det at det ved utgangen av februar var 5 212 helt ledige i Trøndelag. Det er 715 færre enn for ett år sia.

– Det er hyggelig at det går godt, kommenterer Strøm.

Ledigheten i Trøndelag holder seg fortsatt lavt og var ved utgangen av februar på 2,1 prosent, en nedgang på 12 prosent sett mot samme tid i fjor. Ledigheten synker over hele landet og landssnittet for helt ledige var i februar på 2,5 prosent.

Sommerjobbene

Det er i februar stor økning i antall registrert stillinger i Trøndelag. I alt ble det registrert 3 873 stillinger, og mange av disse er ferievikariat. Hittil i år er det registrert 1 546 ferievikariater, det er 50 prosent flere enn i samme periode i fjor.

- Økningen handler både om et bedre arbeidsmarked og at NAV nå fanger opp flere stillinger. At flere feriejobber nå registreres i jobbdatabasene gir spesielt ungdom og studenter som ønsker seg jobberfaring, økt mulighet til å finne seg sommerjobb, uttaler Bernt Asle Arntsen, avdelingsdirektør ved NAV Trøndelag i ei fråsegn fra NAV.

Under én prosent

Sju kommuner i Trøndelags 47 kommuner har en ledighet under én prosent. Av disse ligger to kommuner, Åfjord, Osen på Fosen. De andre er Fosnes, Hemne, Røyrvik, Lierne og Flatanger. Lavest ledighet finner vi i Fosnes kommune (0,3 prosent) og høyest ledighet har Meldal (3 prosent). Blant de største kommunene i fylket har Namsos lavest ledighet, med 1,7 prosent. Deretter følger Orkdal og Melhus med 1,9 prosent, Trondheim og Malvik med 2,3 prosent, Levanger 2,4 prosent, Steinkjer 2,5 prosent, mens Verdal har 2,6 prosent helt ledige.

Rekruttering

Arbeidsmarkedet i Trøndelag er svært godt. Hvor godt og hva som etterspørres av arbeidskraft er tema når NAV i disse dager kontakter 1.400 trønderske virksomheter for å kartlegge arbeidskraftsbehovet det kommende året.

– Dette er en viktig kartlegging og gir oss oversikt over hva bedriftene etterspør og i hvilken grad bedriftene har problem med å få tak i av ønsket kompetanse, sier Arntsen.

Den sesongjusterte ledigheten i fylket har holdt seg stabilt på 2 prosent de siste fire månedene.

Bruttoledigheten som inkluderer arbeidssøkere på tiltak er på 2,8 prosent i Trøndelag, mens landssnittet er på 3,2 prosent.