De statlige midlene kalles regionale utviklingsmidler. Onsdag vil formannskapet i Åfjord behandle årsrapporten til næringsfondet  i kommunen.

Eksterne statlige midler er kanalisert gjennom fylkeskommunen. Kommunen på sin side kanaliserer midlene gjennom Åfjord Utvikling. Næringsutviklingsarbeidet som midlene brukes til, anses som en viktig del av arbeidet med å skape videre vekst og utvikling i Åfjord. Etter behandling i formannskap sendes rapporten videre som en orientering til Sør-Trøndelag fylkeskommune for å vise  bruken av næringsfondsmidlene i 2016.

Vekst

Åfjord Utvikling som ble opprettet den 20.oktober i 2010. Selskapet eies av kommunen og Åfjord Sparebank. Formålet er å bidra til å skape vekst og utvikling i Åfjord. Selskapet skal ha fokus på offensive utviklingsmål og utviklingsoppgaver, hvor arbeidet med å initiere og lede gjennomføringen av viktige utviklingsprosjekter er sentralt.

Åfjord kommune som har forpliktet seg til å bidra med 1,1 millioner kroner hvert år i driftsstøtte. Banken bidrar med 500 000 kroner i årlig tilskudd, gaver og støtte til enkeltprosjekt. Dessuten skaffes det inn midler gjennom prosjektfinansiering. Til dømes har kommunen sjøl spyttet inn 200 000 kroner i prosjekter særlig rettet mot primærnæringene. Kommunestyre vedtok i budsjettmøtet like før jul å videreføre bevilgningen også i 2017.

Innovasjon

Sør-Trøndelag fylkeskommune bevilget 307 000 i næringsfondsmidler til Åfjord kommune i 2016. Søknader til næringsfondet forvaltes av Åfjord Utvikling. De veileder også tiltakshaverne for å skape gode prosjekter. Prioriterte områder i 2016 har vært kompetansetiltak, nyetableringer og innovative tiltak både innenfor ny og eksisterende virksomhet, for å skape vekst og økt sysselsetting i kommunen.

Foruten midlene fra fylkeskommunen, stiller Åfjord kommune sine konsesjonskraftavgifter til disposisjon for næringsfondet. I fjor utgjorde dette 154 152 kroner. I tillegg kommer renteinntekter på næringsfondets bankkonto. På vegne av rådmannen legger Åfjord Utvikling fram innstilling for tildeling til næringsfondet til Åfjord formannskap som fondsstyre.

Tilsagn

Fondsstyret for næringsfondet i Åfjord gjorde seks bevilgninger på til sammen 637 000 kroner. Det ble også tilbakeført til sammen 20 500 kroner fra tilsagn fra året før som ble kansellert.

Aquarius Brygge AS fikk innvilget 75 000 kroner til «Salg og Synlighet, regionalt/nasjonalt/internasjonalt». Åfjord Utvikling AS ble innvilget 250 000 kroner til «Støtte til lokal verdiskaping». Elena Berdal ble tilkjent 50 000 kroner til «etablering av ny salong». Åfjord Næringsforum fik 15 000 i støtte til kompetansetiltak. Stine Larsen fikk 18 500 i etableringstilskudd.