«Det har gått lang tid fra utbetalingene fant sted og til dom. NAV ble orientert om saken via anonymt tips», heter det i dommen som ble avsagt i slutten av januar.

Kvinnen i slutten av 20-årene erkjente i retten at hun fikk 105 369 kroner i støtte fra NAV som hun ikke hadde krav på.

Nå er hun dømt til 30 dagers fengsel.

Til utlandet

Kvinnen fra Fosen opplyste til NAV at hun ble arbeidsledig på senhøsten i 2012. Ifølge dommen reiste hun til utlandet for å være hos et familiemedlem i perioder uten å melde fra til NAV at hun befant seg i utlandet og dermed ikke hadde rett på dagpenger.

«Det offentlige trygdesystemet er basert på tillit. Misbruk av systemet innebærer et stort samfunnsproblem. Sterke allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt på dette», heter det i dommen.

Retten understreker at forholdet pågikk i en periode på ett år og åtte måneder, og ser på det som en skjerpende omstendighet.

Med forsett

Saken ble først fremmet som grovt uaktsomt trygdebedrageri, men ifølge dommen har ytterligere politietterforskning vist at kvinnen var klar over at hun skulle melde fra om utenlandsopphold til NAV, slik kvinnen også forklarer.

«Siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse i retten i dag. Riktigheten av tilståelsen styrkes av de øvrige opplysninger i saken», heter det i dommen.

Ubetinget

Retten understreker at vanlig rettspraksis rundt trygdebedrageri er å fastsette en grense mellom ubetinget og mildere straff basert på hvor mye penger det er snakk om. Dersom beløpet overstiger grunnbeløpet i folketrygden, er utgangspunktet ubetinget fengselsstraff.

I 2012 og de neste vel halvannet år der bedrageriet fant sted, var grunnbeløpet på mellom rundt 82 000 og rundt 88 000 kroner. Bedrageriet på over 105 000 kroner kvalifiserer dermed til ubetinget fengsel.

Kvinnen ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel etter en samlet vurdering.

«Muligheten for at en fengselsstraff kan være skadelig for deres arbeidssituasjon, er noe mange domfelte må finne seg i. Dette alene er ikke noe som kan tillegges avgjørende vekt ved straffutmålingen i slike saker», heter det i dommen.

«Retten viser for øvrig til muligheten som ligger i fotlenkesoning og muligheten for å kunne sone i forbindelse med ferieavvikling».