Etter mye om og men får Roan etter alle solemerker slå seg sammen med Åfjord – og kun Åfjord – slik de to kommunene vedtok i juni 2016. Stortingsflertallet setter en stopper for fusjonen mellom Åfjord og Bjugn, og vil slå sammen Bjugn og Ørland med tvang for å løse floka på Fosen.

Ingen konsekvenser

- Tvang mellom Ørland og Bjugn får ikke noen spesielle konsekvenser for oss, vårt vedtak om sammenslåing med Åfjord gjelder. Det får kanskje en konsekvens for Åfjord, men nå er det engang slik at Sanner ikke vil la Roan og Ørland stå alene, sier Roan-ordfører Einar Eian (H).

Roan deltok i ett forhandlingsmøte med Bjugn og Åfjord om å danne en storkommune i desember i fjor, men valgte kort tid etter å bryte dialogen. De ba samtidig Åfjord om å velge mellom Roan eller Bjugn.

Smutthull

- Det ville ikke spilt noen rolle om Roan hadde fortsatt forhandlingene mellom Åfjord og Bjugn, for vi måtte uansett ha funnet ut en løsning hvor Ørland ikke står alene, mener Eian.

- I avtalen mellom Bjugn og Åfjord er det jo nevnt at det ikke er aktuelt med flere kommuner inn i sammenslåinga, sier han.

Et smutthull i trusselen om tvang mellom Ørland og Bjugn, er at både Åfjord, Roan, Ørland og Bjugn finner frivillig sammen til en stor «firerkommune». Det har Eian liten tro på at det vil skje.

- Helt uaktuelt

- Jeg tror det er mer aktuelt med én Fosen-kommune enn en firerkommune med bare Åfjord, Roan, Ørland og Bjugn. Det handler mye om samarbeidsordningene vi har på Fosen. Vi i Roan vil bli lengst unna sentrum for de ordningene i en firerkommune, og det er helt uaktuelt, sier Eian.

De syv kommunene på Fosen har i dag flere interkommunale samarbeid om oppgaver som IKT, barnevern og helse. De ulike type samarbeidene har hver sin vertskommune.- For roansbyggen er det bedre å ha ordninger som er lokalisert i Åfjord og Rissa, enn i Ørland. Ørland er ikke lengre unna, men vi er mer rettet mot Trondheim. Rissa er på ruta vår til Trondheim, sier Eian.

Utredning

Som kjent skal et eksternt selskap i samarbeid med Fylkesmannen utrede fordelene og ulempene med én kommune på Fosen. Utredningen skal være ferdigstilt innen 11. april.

- Det blir veldig interessant å se hva som kommer ut av den utredningen, sier Eian.

Torsdag kveld er det kommunestyremøte i Roan. Den siste tidas utvikling i kommunereformen på Fosen vil trolig komme opp som tema.

- Det er ikke satt opp på sakskartet, men det blir nok diskutert. Det er naturlig, sier Eian.