Tirsdag var politikerne i Bjugn samlet for første gang etter det ble kjent at kommunen blir tvangssammenslått med naboen Ørland. Dersom det nåværende stortingsflertallet får det som de vil blir de to kommunene ett i 2020.

Uendret

Politikerne i Bjugn har tilsynelatende ikke latt seg skremme av tvangssammenslåing. Bjugn har fra før vedtak om sammenslåing med Åfjord, og det står uendret etter tirsdagens møte.

Varaordfører Hans Eide (Sp) ønsker å reversere et eventuelt tvangsvedtak. Foto: Ina Marie Haugen

Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet fremmet felles forslag hvor de ber om at Bjugn får gjennomføre sammenslåingen med Åfjord, inntil Stortinget bestemmer noe annet. Forslaget ble vedtatt med 17 mot fire stemmer.

Etter forslag fra Høyre vedtok også politikerne å opprette ei fellesnemd med Åfjord i tråd med sine tidligere vedtak.

- Siste sjanse

- Dette er vår siste sjanse til å si hva vi mener før Stortingets behandling i juni, framholdt Einar Aaland (H) fra talerstolen.

Aaland mener det er viktig at kommunen sender et tydelig signal til stortingspolitikerne.

- Ørland vil ha tvang. De er også ute og peker på kommunesenter og eiendomsskatt i den nye kommunen. Vi står med tomme hender, sa Aaland.

Stortingsvalg til høsten

- Dagens regjering vil ikke innvilge søknaden vår om sammenslåing med Åfjord. Dersom det fortsatt er borgerlig regjering etter 2017 vil Bjugn bli tvangssammenslått med Ørland. Men flertallet er skjørt. Og blir det regjeringsskifte kan det tenkes at man kan reversere en slik beslutning, sa ordfører Ogne Undertun (Ap).

Han la ikke skjul på at han synes det er merkelig at Bjugn fikk utvidet tidsfrist for å forhandle fram en avtale med Åfjord, for deretter å få avslag på søknaden.

- Risikofylt

- Personlig mener jeg det er feil at man ikke får gjøre det man frivillig har vedtatt, sa Undertun.

Alle i kommunestyret var imidlertid ikke enig i at sporet med Åfjord bør følges videre etter onsdagens tvangsbeskjed.

- Å satse alt på høstens stortingsvalg er for risikofylt. La oss heller ta inn over oss hva Stortinget nå sier. Slik jeg ser det er ikke Åfjord og Bjugn et alternativ lenger. Derfor er det så dumt at vi nå bruker tid på å diskutere det, sa Lene Kotte, som etter forrige ukes brudd med Arbeiderpartiet nå sitter som uavhengig representant i kommunestyret.

Ble nedstemt

Kotte fremmet forslag om at ordføreren i Bjugn innleder forhandlinger med Ørland med mål om å få til ei sammenslåing. Hun fikk støtte fra Per Odd Solberg (BB), som i likhet med Kotte har vært en forkjemper for sammenslåing mellom Ørland og Bjugn.

Solberg, Kotte og Leseth-Holm var blant de fire som stemte mot å fortsette løpet med Åfjord. Det gjorde også Ole Graneng (Sp). Foto: Ina Marie Haugen

- Det er rimelig for meg at dette nå skjer. Og jeg mener det vil være uheldig dersom vi forsøker å reversere et tvangsvedtak, det gir politisk kaos, sa Solberg som selv fremmet forslag om at forhandlingsutvalgene i de to kommunene nå møtes for å meisle ut den nye kommunen.

Verken Kotte eller Solberg fikk flertall for sine forslag.

Lager «plan B»

Selv om flertallet ønsker å fortsette prosessen med Åfjord vedtok også Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre en slags «plan B» dersom det likevel skulle bli tvangssammenslåing med Ørland. Med 17 mot fire stemmer ble det vedtatt at den «gamle» avtalen mellom Ørland og Bjugn fra 2016 skal tre i kraft ved en eventuell sammenslåing. Denne sammenslåingsavtalen har Botngård som administrasjonssenter i den nye kommunen.

- Den avtalen var god for begge parter, bedre enn noen annen avtale mellom Ørland og Bjugn tidligere, sa ordfører Undertun (Ap).