En stor vindpark er under bygging i Åfjord, og arbeidet med to vindparker til begynner så snart vegsystemet er klart. I samband med bygginga av veg til vindparkene skal også store deler av fylkesveg 723 mellom Stoksund og Åfjord legges om. I sentrum vil det bli bygd et nytt og stort kommunalt bygg i samband med at kommunen får ny svømmehall.

Samfunnet

I tillegg til at arealdelen av kommuneplanen er i støpeskjeen, skal også samfunnsdelen behandles. Vingen forteller at den gamle er fra 2010. Det er skjedd en del med alderssammensetningen i kommunen de siste tiåra.

– Vi har fått negativ aldersbæreevne, forklarer Vingen. Det vil i hovedsak bety at kommunen har fått færre yrkesaktive. I dag er det tre per hver eldre person. I 2040 har statistikerne regnet seg fram til at det vil bli to eldre per yrkesaktive - om en framskriver utviklinga.

Roan nyere

Arealdelen av kommuneplanen til Roan kommune er ifølge Vingen ganske ny. Likeledes er det heller ikke så lenge sia sentrum i Åfjord fikk en ny arealdel av kommuneplanen. Derfor er det nå resten av gamle Åfjord kommune som står for tur.

– Vi har sett behovet for å fornye før kommunene blir sammenslått, sier Vingen.

Han trur likevel det kommer til å bli en nok en runde med gjennomgåing av kommuneplanen i den nye kommunen når den tid kommer.

Intrikat

Arealplanen vil ifølge Vingen bli avgrenset i forhold til tema.

– Det er vanskelig, fordi ting henger sammen, sier arealplanleggeren. Det er planutvalget som er styringsgruppe for planarbeidet. Samfunnsdelen av kommuneplanen skal etter planen vedtas 8. november i år.

Innen denne tid skal planleggere og politikere prøve å komme med noen vettuge betraktninger om hvordan de skal møte utfordringen med aldersbæreevnen.

– Vi må nytte den muligheten som vindkrafta gir, sier Vingen.

Forutsigbarhet

Fra sentralmyndighetenes side er det stimulert til regionalt samarbeid. For Åfjord vedkommende har en del av dette samarbeidet vært kanalisert gjennom Fosen Regionråd. Når det gjelder planlegging i kystsonen, har imidlertid Åfjord kastet sitt blikk på Namdal. For å oppnå forutsigbarhet i arealforvaltninga har en sett nødvendigheten av å gå utover kommunegrensene og å se kysten i sammenheng når en skal regulere i strandsonen.

– Det setter også krav til kunnskapsnivå, sier Vingen.

Han sier Bjugn kommune sannsynligvis vil bli i med i dette arbeidet.

Et godt arbeid med strandsonen i hele regionen vil ifølge Vingen i framtida kunne redusere nødvendigheten for å behandle dispensasjoner fra arealplanen.

Borgermedvirkning

I løpet av prosessen fram til den nye kommuneplanen skal det arrangeres medvirkningsverksted. De som er invitert til å delta her, er et bredt sammensatt utvalg av folk som representerer forskjellige interesser i kommunen.

– Dette med utvelgelsen er vanskelig, men vi må ta et valg, sier Vingen.

I dette arbeidet har næringslivet sin sjølsagte plass, og kommunens tre store entreprenørbedrifter vil være representert.

Akvakulturnæringa vil likeledes ha en plass i arbeidet med strandsonen, det samme gjelder reindrifta og landbruket for landarealenes vedkommende.

– Vi vil legge ut informasjon på Facebook, og vi skal møte folket, sier Vingen.

Som en del av arbeidet med å nå ut til folket skal det avholdes en egen åpen dag på Parken kjøpesenter. Et liknende opplegg vil også bli holdt i butikken på Refsnes.

– Der vil det bli mulighet for publikum å møte oss og å komme med innspill, sier arealplanleggeren.