Fylkesrådmannens forslag om å bygge ny skole på havna i Vanvikan fikk 12 av 15 stemmer.

Tydelig

Arbeiderpartiet er det klart største partiet både i utvalget (5 representanter) og i fylkestinget (31 representanter). Hanne Moe Bjørnbet har tidligere denne uka sagt at Arbeiderpartiet «heller» mot Vanvikan. Torsdag formiddag var hun helt tydelig:

«Vi støtter rådmannens innstilling i dag», skrev hun til Fosna-Folket.

Alle Aps fem utvalgsrepresentanter stemte for Vanvikan og sikret dermed flertallet.

Fylkestinget

Selv om utvalget torsdag gikk for ny skole i Vanvikan, trenger ikke utfallet å bli det samme når fylkestinget skal behandle saken den 25. eller 26. april. Etter utvalgsmøtet torsdag går imidlertid Arbeiderpartiets Bjørnbet langt i å love at partiet går for det samme i fylkestinget.

- Vi er i utgangspunktet enige om å gå for rådmannens innstilling.

- Også i fylkestinget?

- Ja. Det er Arbeiderpartiets standpunkt at vi går for rådmannens innstilling, men jeg kan ikke garantere før vi har diskutert oss helt ferdig både med samarbeidspartiene og internt.

- Hva skal til for at dere endrer mening på to uker?

- Nei, det skal jeg ikke begi meg ut på nå. Vi er 31 representanter i Arbeiderpartiet. Det er sikkert mange synspunkt, men vi har diskutert dette i gruppemøtet tirsdag og da var vi enige om å gå for fylkesrådmannens innstilling.

- Kan det bli slik at Arbeiderpartiets representanter stemmer ulikt i fylkestinget eller bruker dere partipisken?

- Jeg tror vi skal klare å bli enige om hva Arbeiderpartiet gjør, svarer Bjørnbet.

Det er i dette området på havna i Vanvikan at en ny videregående skole kan stå ferdig i 2022.

Opposisjonen

Fosna-Folket vet at Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti etter alt å dømme også vil stemme for Vanvikan i fylkestinget. Disse partiene har til sammen 37 av 78 representanter. Altså trengs det tre Vanvikan-stemmer til for å sikre flertallet. Hvis Arbeiderpartiet ikke ombestemmer seg, er saken med andre ord allerede avgjort.

SV splittet

SV har fire fylkestingsrepresentanter og er delt i saken. Knut Fagerbakke sier at han stemmer imot Vanvikan, men han vet ikke om noen andre i partiet som støtter hans syn.

- Jeg kommer ikke til å støtte innstillingen om ny skole i Vanvikan, men ingen andre i SV har signalisert at de støtter meg i det. Om det derimot blir noen som kommer til å gjøre det, er en annen sak. Dette er en vanskelig sak å diskutere, sier Fagerbakke.

Det er imidlertid ikke sikkert at alle de tre andre SV-representantene vil gå for Vanvikan. Rakel Therese Skårslette Trondal sier hun ikke har bestemt seg.

«Jeg vet ikke om jeg vil støtte rådmannens innstilling. Jeg bruker tida frem til fylkestinget til å bestemme meg», opplyser hun til Fosna-Folket.

Trondal sier at SV-representanten Torgeir Strøm vil stemme for skole i Vanvikan. Videre opplyser hun at representanten Anne Kolstad stemte for Vanvikan da saken ble behandlet i Nord-Trøndelag, men at hun har permisjon denne uka og at hennes standpunkt derfor ikke ble diskutert på gruppemøtet.

Nei

Miljøpartiet De Grønne (4 representanter) og Pensjonistpartiet (1 representant) er imot ny skole i Vanvikan. De vil beholde dagens to skoler, men med felles administrasjon.

Fosna-Folket har ikke fått noe klart svar fra Rødt om hva deres ene fylkestingsrepresentant vil stemme i fylkestinget, men Rødt stemte imot bygging av ny skole i Vanvikan torsdag.

Gir seg ikke

Det er i dag to videregående skoler i Indre Fosen kommune: Èn i Leksvik og én i Rissa. Selv om fylkestinget i slutten av april skulle gå inn for ny skole i Vanvikan, mener flere at saken ikke er helt avgjort.

Det legges opp til at skolesaken skal tilbake til fylkestinget i 2020 for endelig godkjenning av investeringsramme. Harald Fagervold i Pensjonistpartiet i Indre Fosen varsler videre kamp for å bevare dagens Rissa og Leksvik videregående. Han mener skolene bør driftes under felles administrasjon.

Les mer: Her får du alt om den planlagte skolen på havna.