Innsamlingsaksjonen Fosengaven går som vanlig uavkortet til et humanitært formål. I år er det organisasjonen Europa i Fokus som får gleden av midlene som kommer inn fra fosningene i julestria. Hver eneste krone fra Fosen vil gå til arbeidet blant de rundt 50 000 lutfattige barn og voksne som lever på den gamle søppelfyllingen utenfor Bulgarias hovedstad Sofia.

- Har du en 50-lapp!

- Om alle fosninger har råd til å avse en 50-lapp til medmennesker som ikke har det så godt, så snakker vi om et millionbeløp. Da blir Fosengaven en hjelp som virkelig monner, sier journalist og kommentator Skjalg Ledang i Fosna-Folket.

Sammen med initiativtaker Geir Ynge Hovde var han med på å dra i gang aksjonen for tre år siden. I tillegg til Fosna-Folket og Hovde, så sørger Ørland Sparebank for at aksjonens konto 4290.50.02400 til en hver tid holdes à jour.

Grisen som hjelper

I håp om å få litt ekstra fart i aksjonen lanserte støttespiller Ann Karin Aar Flæsen  ”fosengrisen”  som et tiltak i Fosengaven.

- Alle hjem i Fosen burde ha en slik gris som tas frem i advent og slaktes til jul. Den kan settes på et strategisk sted i hjemmet, og fylles med lommerusk, eller av gjester som er bedt på kaffe.Det gikk et historisk sus gjennom Ørland Sparebanks lokaler for en uke siden, da verdens første fosengris ble slaktet, sier Hovde til fosna-folket.no.

- Skal være enkelt!

- Eggkjøpere på Hovde Hønseri hadde sørget for å fylle grisen med hele 1.268 kroner. Flere butikker og serveringssteder i Ørland og Bjugn har allerede en Fosengris stående frem. Poenget er at det skal være enkelt å gi, og den finnes i alle varianter, avslutter Geir Yngve Hovde.