Oppvekstsjefen ønsker å belyse både fordeler og ulemper med både sommeråpne og sommerstengte barnehager.

Allerede i kommunestyret 1.februar 2018 ble saken tatt opp som en informasjonssak. Der hadde Momyr en dialog med kommunestyrerepresentantene om temaet. I kommunestyret er det flere med tilknytning til oppvekstsektoren, og det kom derfor flere innspill fra kommunestyrets medlemmer.

Familievennlig

Oppvekstsjefen ønsker i tillegg til det snevert faglige perspektivet å sette søkelyset mot familienes behov.

– Familier kan få avviklet ferie sammen ved å holde åpent. Dette er også̊ av stor viktighet for både barn og foreldre, understreker Momyr.

Økonomisk medfører sommerstengning en helt annen virkelig en om en velge rå holde åpent. Det er en stipulert ekstrautgift på om lag 800 000 kroner ekstra i året for

Maribo alene for ferievikarer.  Med de to andre blir prisen det dobbelte.

Tilflytting

Tidligere har en drøftet årsaker til høye kostratall i Åfjord kommune på barnehageområdet.  Sommeråpne barnehager er ifølge oppvekstsjefen en viktig årsak.

Så langt er det bare Åfjord kommune på Fosen som har tilbud til barn gjennom hele sommeren.

Oppvekstsjefen henviser til et oppslag i Fosna-Folket. Der framgår det at Ørland kommune har bestemt seg for å åpne de to kommunale barnehagene førstkommende sommer. Begrunnelsen er den økte tilflyttingen og behovet som oppstår når nye innbyggere bosetter seg uten nettverk.

– Dette argumentet er i høyeste grad relevant for Åfjord kommune også. Hvis vi ønsker å være en framoverlent kommune som vil legge til rette for nye innbyggere, tror jeg vi vil framstå som mer attraktiv hvis tilbud om barnehage løper gjennom hele året, anfører oppvekstsjefen.

Neste sommer

Det anbefales at vedtaket gjøres gjeldende fra sommeren 2019. Det fordi det vil skape utfordringer for både foreldre, ansatte og ledelse om man skal endre opplegget allerede fra sommeren 2018.

De fleste kom med anbefalinger om at barnehagene i Åfjord kommune skal holde åpent om sommeren og gode argumenter ble lagt til grunn. Sjøl om sommeråpning betyr en økt økonomisk belastning, har kommunestyret bedt sektorsjefen om å utrede saken videre med utgangspunkt i at Åfjord kommune skal tilby sommeråpne barnehager. Kommunestyremedlemmene er tydelige på at Åfjord ønsker å være en kommune som er framoverlent og som vil gi et godt tilbud til befolkninga. Kommunestyret peker på at det vil være behov for å styre ferieavvikling for ansatte i modell av toeller tredelt ferie. Dette gir styrer mulighet til å ivareta behovet for tilstedeværende kompetanse hele sommeren, samt mulighet til å sørge for at alle avdelinger har kjente voksne tilstede til enhver tid. Dette gir også muligheter for reduksjon av innleie av vikarer.